Januári napló │2009

inmfc - 2009.01.30. - Szólj hozzá!

 

Bedtime Stories(4)
A Sandler fiú kezd visszatérni a régi kerékvágásba. A bitang rossz Zohanos produkció után most egy ilyen mese keretében próbálja valahogy kiküszöbölni a hibákat. Bár ez az előrelépés inkább csak kicsinek tekinthető, de az előbb említett alkotáshoz képest elég nagy, és szembetűnő. A film nem lenne rossz, de a szálak között lyukak vannak (és a valóság is gyengébb a meséhez képest), amiket nem tud betömni. Pedig ez a mese-valóság leküzdés, meg összefonódás jó is lett volna. Holmi gülükével, meg szánalmas befejezéssel ez nem érdemel négy pontnál többet. Nem megy jól a szénája a színésznek, pedig bírom, vagy bírtam eddig. Sikeresebb évet!
Mean Creek(7)
Josh Peck-re rá sem lehet ismerni. Távol álljon tőlem, és nem is az én asztalom ilyenekről itt véleményt alkotni, mondani, de azért mégis nem semmi, hogy félórán keresztül kerestem a fiút a moziban, miután rájöttem, hogy az mindvégig ott volt a szemem előtt. De hogy magáról a filmről is essen szó, nem rossz, sőt kifejezetten jó, csak nem elég kemény. Ami biztos, hogy már akkor is volt színészi kraft a gyerekben. Az a kár, hogy a filmben nem annyi. Drámainak nem elég drámai. Nem volt elég, nagyobbat kellett volna dobni, szólnia. Ja a sztori: kis gyerkőcöt zaklatja a nagy melák gyerek a suliban, ezért a testvér és haverjai eldöntik, hogy megleckéztetik a fiút. Azonban nem minden a terv szerint alakul.
Passengers(5)
Érdekes egy film ez. Értem én mit akartak, de valamiért nem tudott annyira ledöbbenteni, pedig mindvégig a fotelbe szegezett (na jó nem annyira) és érdekelt a végkifejlet, de aztán amire odaértem, már elmaradt a nagy csattanó, elvesztette a jelentőségét. Kicsit kusza volt. Anne kisasszony nem volt jó, ez esetben a sokat szidott Patrick Wilson menti meg a színészi produkciókat. Lehet rá emlékezni, meg nagyokat micsodázni, engem valahogy nem tudott „megvenni”, bár kétség kívül a the end az rendben volt. Tehát a címből is sejthető utasok szerepelnek itt a középpontban, akik túléltek egy nagy repülőgép katasztrófát, de senki se tudja pontosan mi történt.
Diarios de motocicleta(8.5)
Oké, mindenki tisztában van azzal, hogy most jött az új Che film, de én még a régebbivel, ezzel, is adós voltam. Mivel a road moviek megszállottja vagyok, és fél füllel bizony hallottam, amint azt repesgették madarak, hogy ez amolyan lesz, így nem lehetett kérdés a megtekintése. A lényeg, az ifjú Che, aki 23 éves orvostanhallgató motorra pattan Albertoval, hogy „világot” lássanak. De persze azért ennek sokkal több üzenete van. Utazásaik során ők is és mi is láthatjuk Latin-Amerika rosszabbik arcát, találkoznak emberekkel, a motor az megadja magát, így sül ki belőle egy igen jó road movie, amin lehet nevetni, de azért nem csak üres fecsegés és locsogás az egész, hanem van tartalma. Gyönyörű képek szó se róla, és a zene is rabul ejt. Kiváló munka. Bár nem látunk bele Che további életébe, ki lett belőle, stb…de nem is kellett.
Defiance(4)
Általában szeretem, de nem vagyok messzemenőkig kibékülve ezekkel a második világháborús filmekkel. Hiszen majdnem mindegyiknek ugyanaz a felfogása, és receptje: zsidók, és szörnyű nácik, aztán pont. Persze ez nem mintha nem lenne így, vagy nem értenék vele egyet, csak filmes szempontból nézve, alig ha lehet már újat mutatni. A Defiance tesz erre kísérletet, vajmi kevés sikerrel based on true story kezdettel. A Bielski tesók, akik lengyelek, egy belorusz erdőben bújtatják a zsidókat, társaikat, miután a nácik megölték a famíliát. Tábort alakítanak, egyre többen és többen lesznek, majd partizánok lesznek, vezérrel, névvel, még az orosz ellenállással is kapcsolatba kerülnek. Nem volt rossz annyira, Daniel Craig meglepően jót nyújt, a 007-hez képest. Van, amikor leül fennkölt, pátoszi a hangulat, amiért hogy is ne Edward Zwick felelős. Kár érte. Jobb is lehetett volna.
Ip Man(6.5)
Yip Man, wing chun mester életéről szóló múvit már én se hagyhattam ki, mert amerre csak jártam, ebbe botlottam. Amit tudni érdemes, hogy a wing chun egy tradicionális kínai harcművészet, melynek népszerűsége 1950-ben „kezdődött”, amikor is Yip Man széles körben elterjesztette azt. Azaz ő továbbadta tanítványainak, azok meg az övéiknek, szóval ma is népszerű és hírhedt stílus ez szerte a nagyvilágban, neki köszönhetően. Lásd Bruce Lee is megtanulta tőle. Na de a film csak életének egy kis szeletét mutatja be, amikor Fatshanban élt családjával, s mindenkit legyőzött, aki útjába tévedt, aztán 30-ban a japánok megszállják Dél-Kínát, s ő nem hódol be, ezért elszegényedik, éhezik. Nem akar küzdeni, de egy barát halála után újra „a ringbe lép”. Tudom, kliséről-klisére. De ki várt mást itt? Persze most még lehet tetézni azzal, hogy mik maradtak ki a két órából, de inkább nem. Foglalkozzunk azzal, hogy mégiscsak méltó emléket állít a mesternek a film, egy elég jó főszereplői játékkal, gyönyörű képekkel, kitűnően megkoreografált jelentekkel, és zenével, valamint több sebből vérző forgatókönyvvel. Tanulság: láttam ennél jobbat is.
Bolt (7)
Bi-Mong(6.5)
Szomorú álom. A sztori röviden annyi, hogy amit egy srác megálmodik, azt egy csaj megteszi alvajárás közben. Aztán jöhetnek a kérdések, vajon miért? Hisz a két ember nagyon különbözik egymástól, mint a fehér a feketétől. A férfi álmában exgirljét szeretné viszontlátni, megkapni, míg a lány pedig éppen ellenkezőleg szeretné minél előbb elfelejteni a korábbi fiúját. Megpróbálnak valami kiutat találni, felváltva alszanak el. Egyszer az egyik, egyszer a másik, de ez se segít a helyzeten, ami egyre rosszabb és rosszabb lesz. Kiváló alapsztori, szó se róla, de valamiért az egész olyan körülményes. Lassan indul be, és csak a végére tud nagyot robbantani. Egy kicsit azért nem árt elgondolkodni róla, mert nyitott kapukat dönget maga után a film, amire válaszokat szeretnék. Kár a gyenge kezdésért, és a női játékért, mert így nem lehet maximálisan szeretni a mozit. Amolyan elszalasztott lehetőség, többet ígért, ami csak a film második felében válik valóra.
Dostana (8)
Igor (7.5)
Valami Amerika 2 (4)
RocknRolla (7)
Doubt (8)
Outlander (6)
 

 

Címkék: napló

A bejegyzés trackback címe:

https://filmkeltes.blog.hu/api/trackback/id/tr44913173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása