Slumdog Millionaire (2008)

inmfc - 2009.01.06. - 15 komment

 

Ahogy, azt bölcs és tanult kollégáim mondják, mondanák, Danny Boyle, bizony megmutatta nekem, nekünk, nektek, hogy hányas is a kabát! A sarkára állt, és mert nagyot húzni. Nem kicsit, tudod, nagyot. Olyat, amitől egy ideig nem szabadulsz, vagy ami nem ereszt el egyhamar. Jelentem tisztelettel, jól tette, de még mennyire jól. Mekkora öröm már, ez az embernek, a nézőnek, aki úton útfélen csak a kelet varázsát hangoztatja. S ő tényleg nem szarozott, hanem bevállalta férfiasan, bollywood felé vette az irányt. Éljen! Végre valahára valakinek kinyílt a szeme, s meglátta az Indiában rejlő kiaknázatlan lehetőségeket, potenciált. Nem kérdezett, nem is válaszolt. Nem remake-lt, hanem egy regényt vett a hona alá…. s mindehhez, hogy kapcsolódik Vágó Pista indiai haverja?
 
 
Nincs ember a világon, aki ne ismerné a Legyen Ön is Milliomos televíziós vetélkedőt? Nincs olyan ország a világban (oké túlzás persze), ahol ne adtak volna legalább egyetlen „szériát” is ebből, a közkedvelt kvízjátékból. Az emberek szeretik nézni, lehet csak azért, hogy okosodjanak, lehet csak azért, hogy irigykedjenek, vagy nem utolsó sorban izgalmakra vágynak - aki a néző szemszögéből ítéli meg tehát a műsort, az valahogy így látja. Aki meg már ült valaha is abban a bizonyos székben, annak pedig egy felejthetetlen élmény volt, minden bizonnyal. Persze nem mindenkinek, hisz sokan üres zsebbel, vagy kevesebbel távoztak, mint azt előre várták volna saját maguktól. Sokan csak a hírnév, a pénz miatt választják ezt az utat. Bár nem választják, hanem kiakarják próbálni a tudásukat, hogy pontosan mennyi is az annyi… Vagyis ezek gondolatok születnek meg az ember fejében, akkor amikor egy ilyen tévés műsort lát a két szép szeme előtt…
 
Viszont Indiában, ennek, még nagyobb jelentősége van. Hivalkodás, pompa árnyékában bizony ott vannak a nyomornegyedek, ahonnan nem könnyű kiutat találni. Hisz ez egy kiút. Bár igaz, hogy sokan sokféleképpen ellőtték már ezt a puskaport, vagy lehet nevezni aprócska üzenetnek is akár, azonban a film nem hagyja, hogy felsülés legyen a vége. Szépen, hangulatosan, nem erőltetetten, csak néha kisebb sablont kapunk tőle, általa. De visszatérve ez egy nagybetűs kiút, ami lehet kiskapu, egy menekülés. Egy menekülés az életből, kvázi a régmúlt magunk mögött hagyása. Egy kitörési lehetőség- a sok rosszból, a megannyi bajból, ami ért minket addig a szent pillanatig. Azaz esélyt adhat a megszökésre. Egy másik életbe.
 
Van, akinek egy kicsi is elég lenne, de van aki meg nem elégszik meg azzal, és többet, csak többet akar. Ám mégis él olyan ember, akit ez nem is annyira vonz. Ő nem feltétlenül ezen okok miatt játszik, milliókkal. Ő életekkel, érzelmekkel játszik, miattuk. Egy valaki miatt.
Bár ő se és mi se tudjuk, mi lesz a következő kérdés, hogy mi fog feljönni az idegtépő muzsika alatt, ám kockáztat, mert hiszi, hogy d: meg van írva. Na igen és akkor elérkeztem a kérdésekhez…
 
Bibliofil, sokat látott és olvasott, pápaszemes egyének látszólag nem ismernek akadályt, nekik ez nem lehet nagy kunszt. Egy kérdés, négy alternatíva, három segítség, meg a tömény lexikonokon edzett tudás ott a szürkeállományban. Ám mind hiába! Elvéreznek, előbb, vagy utóbb. Vajon létezik e valaki, aki tudja az összes kérdésre a választ? Aki elviheti a nagy busás főnyereményt? Ki lehet ő? Miért pont ő? Mit tudhat, amit mások nem ismernek öregfejjel? Egy fiatal, aki meghazudtolva korát, s szármázást, ahonnan jött…némileg keresztbe téve a műsornak lép egyre feljebb és feljebb a kérdések sorában. Tudja a választ, a válaszokat. Ennyire egyszerű. Az élete az, ami segít neki ebben, abból merít. Szenvedett, örült, sírt, bánkódott, nevetett, barátokat vesztett - talált, és ki tudja mi minden mást csinált, élt át addig. De ő mindent kibírt, átvészelt, csak egy valaki miatt. S a játékban is a mindent eldöntő utolsó kérdésig vezető utat is ő neki ajánlja, ő miatta „csinálja”. A beteljesülhetetlen szerelem, ugye…
 
A Slumdog Millionaire egy ízig-vérig bollywoodi alkotás. Az hogy nem megy át tánciba, meg éneklősdibe, hát csak Danny Boyle érdeme lehet. Az is igaz, hogy eddig kevés olyan indiai filmet láttam, amiben ezeknek ne lett volna szerepe, hangsúlya, vagy akár csak pár perce, de ez így volt rendjén, Danny fogta a gyeplőt, s nem eresztette el, mindenki örömére. Ezzel szemben persze bollywood továbbra is melengeti majd szívemet, azonban mégis élvezet ilyet is látni. Összefoglalva könnyed, mosolygós, megdöbbenős, izgulós, szerelmetes darab ez. Ám az érzelmeket annyira jól tálalja, és annyira jól facsarja ki, hogy az nem tud megesni. Nem tud csöpögőssé, vagy nagy melódrámává alakulni.
 
In medias res kezdés, nagy bollywoodi befejezés, ami legalább kétszeri nézést, és visszajátszást is igényel, valamint 3 szálon át tartó, követő életút ez a fiúnak, a fiúé. Aki megélt mindent, minden rosszat. A jelenjét, a múltját, és a vetélkedését, mármint a kvízműsorban, különíthetjük el, amelyek aztán kiválóan "összefonódnak" (mindháromban egy a közös, a szerelem, a lány).  Ezek ütközésében, vagy váltakozásában nem lehet hibát találni. Bár mindegyik idősíknak meg vannak a legemlékezetesebb pontjai, részei, itt azonban nem lehet (nagy) különbséget tenni közöttük, mert annyira együtt van, és annyira egy masszát képez. Azért vannak kisebb kilengések, s ingadozások, ez nem annyira zavaró.
 
Hangulatilag ott van a szeren, bár itt érezhető jócskán az indiai behatás, de ez nem von le semmit az értékéből, sőt, dob rajta egyet. S ha valaki látott már ilyen filmet, na az ezen nem is lepődik, lepődhet meg.  
 
Amit nem tudok szó nélkül hagyni az a rendezés. Pörfekt, komolyan és a képek, amik néha erőteljesek, még azok is gyönyörűek. A színészi játékra nem lehet panasz. Sokakkal ellentétben nem láttam a nagyon hypeolt Skins nevezetű sorozatot, de Dev Patel játéka engem is lenyűgözött. A filmben csak Latikaként nevezett lány pedig nagyon szíp jelenség volt…A többiek se rosszak, ám a mellékszereplők nem annyira telitalálatok.
 

Eddig csak tologattam magam előtt, de most már ki kéne nyilatkoztatni, elő kéne állni a farbával, mert ha ez eddig nem mondtam volna, akkor most megteszem: iszonyú erős évünk volt, nullanyolcra tekintve. Tényleg belegondolni is rossz, mik várnak még, ezek után, rám, rád, ránk, de nem nagy felelőtlenség kijelenteni, hogy a Slumdog Millionaire minden szempontból az év egyik legjobbja, de talán nem a legjobb, bár ez már nézőpont kérdése. A kilencest kapja ez eddig, ez egyszerre. S igaznak véltetik a zárszóra, kérem szépen az a nagyszerű mondás, hogy ez már nem játék, nagyon nem
 

Címkék: 9 slumdog millionaire

A bejegyzés trackback címe:

https://filmkeltes.blog.hu/api/trackback/id/tr77861580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dzsoni szánsájn · http://www.halfps.blog.hu 2009.01.06. 18:10:51

jó írás, jó film és úgy látom, mostanában ugyanúgy pontozunk :)

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.01.06. 21:37:48

Érdekelne, remélem Oscar díjátadó előtt ez is lemegy majd a mozikban

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.01.06. 21:40:38

És egyébként milyen farával akarsz előállni?:D hiányzik egy b:)

inmfc · http://calacitra.blog.hu 2009.01.06. 21:46:39

@koimbra: érdekeljen, mert tényleg jó, míg a hibát javítottam:)nesze neked gyorsírás:D

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.01.06. 21:58:12

Több fronton megy a hájpolása ennek a filmnek, én még nem láttam, de eme kritika alapján sem tudom elképzelni, hogy tényleg jó. A faszi két bemutatkozó filmje úgy, ahogy rendben volt, a Sekély sírhantot még mondjuk bármikor megnézem, a Trainspottingot már koránt sem. A Part már túl hosszú és túl modell. A sunshine meg olyan geil giccs, hogy hányás. Na most a bollywoodi filmek 99,9%a is geil giccs, így teljesen tanácstalan vagyok. Kérdőjel-hegyek, egészen a DVD megjelenésig.

caledonian 2009.01.06. 22:42:04

A filmmel szemben komoly elvárásaim voltak, de ez lett az év legnagyobb csalódása. Leginkább úgy tudnám jellemezni, hogy a "Cidade de Deus" lightositott változata, ami bár igéretesen indul, de a végére teljesen elbagatelizálódik. 10/6

Free Zuschlag 2009.01.06. 23:28:49

Öreg, láttál te már bollywoodi filmet?
Ez olyen messze van tőle, mint Makó Jeruzslemtől.

Az meg, mikor a kiskölyköt megvakítják, melyik jelződ, a könnyed, mosolygós, szerelmetes, izgulós vagy megdöbbentős?

Szar írás, gyenge film.

.mandzsetta 2009.01.07. 00:49:31

én is megleőpődtem a "könnyed, mosolygós, megdöbbenős, izgulós, szerelmetes darab" meghatározáson. Nem szoktam állat drámai dolgokat, vagy tragédiákat nézni, de nekem ez sehol sem könnyed! Mosolygós része van, de szerintem messze eltörpül a szenvedős kicsit dickens-es fíling mellett. Izgulósnak izgulós, és végülis a szerelem a központi témája, de inkább csak a szereplők motivációját határozza meg, és mivel beteljesületlen marad a szenvedés.
Nem láttam sok Bollywood filmet életemben, amit láttam, az is hasonlóan szenvedős volt, szóval lehet, hogy ez vmilyen indaiai sajátosság, de a könnyed, lelkem, erős túlzás.
Azoknak senkinek sem ajánlott, akiket zavarba hoz (kényelmetlenül érint, esetleg undorodnak) a harmadik világ nyomora, mert ebben a filmben sok van belőle.

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.01.07. 08:04:45

Én azon lepődtem meg, hogy a rendőrség kapásból árammal kínoz valakit, aki esetleg csal egy vetélkedőben???

Jó kis viszonyok lehetnek arra.

VVega · https://debugme.eu/ 2009.01.07. 08:22:21

Szerintem is az év egyik legjobbja, nagyszerű operatőri munkával és zenékkel megtámogatott, szívmelengető film a soha fel nem adásról, és persze a szerelemről. Sokszor nézős kilences, de remélem az aranyszobrocskát más kapja :)

kompi · http://filmtrailer.hu 2009.01.07. 09:09:04

Mindehol csak jókat olvasok róla, már nagyon várom.

kaamir 2009.01.07. 09:16:46

Meglesem én is a napokban, már nagyon kíváncsi vagyok reá.

inmfc · http://calacitra.blog.hu 2009.01.07. 11:01:11

itt meg mi történt?:)
a "könnyed, mosolygós, megdöbbenős, izgulós, szerelmetes darab" kifejezést továbbra is tartom, mert ezek jellemzik leginkább a filmet. Könnyed, mert nem táncol a pengeélen, nem megy át giccsbe, és csöpögös melódrámákba...Az hogy, szenvedett, s miket élt át, az fehéren-feketén le van írva a kritikában. Itt jön be a megdöbbenés, a nyomornegyedekkel. mégis...
s igen láttam már bollywoodi filmet. Tudom, s írtam is, hogy nem ment át tánciba, meg énklősdibe, de vajmi szinten átjön ez az érzés, nekem átjött, ha másnak nem, akkor nem:)

Panka007 2009.01.10. 15:36:55

Sziasztok!
Nekem annyira nem hozott semmi újat, egyszer jó volt, de nem több, nálam max. 5-6 pontos.

ethan.hunt 2009.01.15. 21:51:21

Én nem értem miért mondjátok erre hogy rossz film? Ha azt mondod hogy rossz film, akkor miért nézted végig? Ez a film a reményről szól, hogy sose ad föl-(azért nem fogok az ürülékbe bele ugrani, hogy kapjak egy autogramot). Szerintem ez a film tökéletes volt-Oscart neki.Ez is egy vélemény! Utána néztetek hogy hol él ma Jamal Malik? Én igen és németországban tanít egy egyetemen(remélem jók az infóim).
süti beállítások módosítása