Fast and Furious (2009)

inmfc - 2009.04.11. - 2 komment

Alig telt el egy kis idő azóta, s most megint itt vagy. Minden ugyanaz, mint régen volt. Miközben szépen s kényelmesen foglalod el a helyed a vezetőülésben, valamint csatolod be az öveidet, már csak egy cél lebeg a szemed előtt, nyerni akarsz. Ez nem is lehet kérdés. De te nem izgulsz, és nem feszengsz egy percre sem, te, profi vagy javából. Koncentrálsz. Ha indulni kell, akkor indulsz, és mindent beleadsz, nem vagy tekintettel senkire és semmire sem. Előre nézel. Látod az est fényeit, de az út végét nem. Oldalra tekintesz. Látod a sok beképzelt, öntelt mosolygó arcot, akik felfalnának a szemeikkel, de te tudod, hogy ebből semmi sem igaz. Legbelül úgy reszket mindegyik, mint a nyárfalevél. Majd újra előretekintesz, s egyszerre felpörögnek a motorok. Kizárod magad körül a világot. Már nem érdekel a második sorban álló, neked hatalmas csókokat küldő mély dekoltázzsal és ultra rövid szokvánnyal rendelkező hölgyemény se. Csak egy jelre, csak egy szóra figyelsz. Go!

 
Nem bíztak semmit a véletlenre a negyedik részben a fiúk, mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy újra összeszedték a régi csapatot. Vagy inkább feltámasztották a hamvaikból, ez az igazság. Egyszerűen a harmadik gyenge s rövid életű pályafutása ráébresztette a készítőket, hogy itt az ideje már felébredni, és elgondolkodni azon, hol is rontották el ezt az egész fastos meg furiousos projektet, még anno. Addig-addig rágták a körmüket, és addig brainstormingoltak, amíg az nem jött ki a megoldásban, hogy a régi arcokat kell visszahozni, majd ők újra ötösbe állítják a kettesbe ragadt, hagyott fokozatot. A probléma csak annyi, hogy a forgatókönyvre senkinek nem volt panasza. Pedig kellett volna, hogy legyen. Egy pont ide, egy pont oda, most rajtam a sor.
 
Az van tehát, kicsit leegyszerűsítve, meg nevesítve az eddig leírtakat, hogy Vin Diesel újra beszáll a buliba, vagy inkább a felspécizett járgányába, ahogy az fentebb a képen is jól látható, csak azért, mert meg kell találnia azt a rossz arcot, aki megölte a csaját. Ezért visszatér a régi vidékre, az otthonba, a régi haverokhoz, felköti a nadrágszíjat, majd utána ered a gyilkosnak. Az már csak hab a tortán, hogy a Paul Walker-rel megerősített police is nagy erőkkel keresi ugyanezt a személyt, a gyilkost. Ezek után még ezt a papírzsepire írt történetet folytatják egy órán keresztül, persze nagy kidolgozottsággal, meg mindennel.
 
Eddig se rejtettem a véka alá a véleményem most se fogom, nem kertelek, a forgatókönyv kukába való, máshova alig ha. Ezt a megölöm azt, aki megölte a csajomat alapszitut kitalálni nem volt nagy eresztés, tényleg megerőltethették volna magukat. Bár ami még ennél is aggaszóbb, hogy amit erre rápakoltak, a nyomozós, újra összeröffenős, senki által még nem látott utca Istenével, azért az is megér egy külön misét, szavamra mondom. Egyszerűen kliséhegyek, mindenhol. Semmi meglepetés. Egy saját idea, egy saját szó, vagy egy dialógus az itt komolyan smafu volt, hihetetlen. Próbálnám megérteni ezt az egész ne csináljunk mást, csak amit eddig is történetet, de nem tudom, s talán nem is akarom.
 
A nyomozós szál kábé fél órája semmilyen, simán egy az egyben kihagyható lett volna. Mindig mondom: a mai világban ez kevés. Ugyanez igaz a versenyekre is. Alig akad néhány száguldós scene, ami meg van, azt meg vagy láttuk már, a kedves, aranyos előzetes miatt, vagy pedig hazavágták ezzel a gps-es, nyomkövetős utcai verseny izével. Nem azt mondom rossz ötlet volt, de ebben az esetben valahogy a versenyből szerettem volna többet látni. Ez ilyen becsapás jellegű, elnézést, de én így érzem. A sivatagi, vagy az alagútban töltött percek, azok fainak volt, tetszettek, viszont ennél még a tokyo driftelés is többet mutatott. Nem kellett volna itt ezért összeereszteni a régi bandát.
 
Ám mégis, ember legyen a talpán, aki ezt érti, de egyszerűen a szórakozás, és a kikapcsolódás fogalmát meg maximálisan kipipálta, és hozta. A sok forgatókönyvből adódó gikszert talán még el is néztem volna, ha az ebből kifolyó tempóvesztés, és irtó gyenge nyomozás nem lett volna benne. De nincs ha, ahogy mondani szokták, ott volt, ekkor nagyon sírtam, máskor meg élveztem a látottakat. A helyzet az, amit már régen le kellett volna írom, hogy a film eleje hibátlan, annak ellenére, hogy láttunk belőle részletet, míg a film vége még hibátlanabb. Ezekben nem volt hiba. Viszont, ami a kettő között lezajlik olykor-olykor, arra már nehéz szavakat találni.
 
Most jöhet mindenki, nekem is azzal, hogy egy ilyen filmnek szórakozatnia kell. Aláírom, pont. Néha akciós, néha versengős, jó csajokkal, jó verdákkal, nem is kell ennél több. Aláírom ezt is. Viszont vannak telhetetlen emberek, akiknek ez mégse elég, többet akarnak. Na ilyen vagyok én is, egyszerűen nem tudom elfeledni az uncsibb pillanatokat, meg ezt a becsapás dolgot. Egyrészt a versenyek miatt, másrészt a verdák se voltak annyira ott a szeren, s a zene se volt az igazi. Lehet az is, hogy az agyontuningolt négykerekű az én jármű ideálom, de itt erre nagy hangsúlyt, mármint az eszközölésére nem nagyon fektettek, sajnos.
 
Csajoknak ott a jóképű Paul Walker, míg a fiúknak meg ott vannak a szép hölgyemények. Mindenki válogathat kedvére, na. Azért is mondom ezt, mert ha már a nyújtott, mutatott játékokra nem kell nagyon odafigyelni, kvázi jobb nem odafigyelni, akkor inkább érdemesebb rátérni a felhozatalra, a nőkből, vagy éppen a pasikból, kinek mi… Az biztos, hogy az eddig látott felhozatalban, az új jelenség, Gal Gadot simán lehagyott mindenki, utcahosszal.
 

Az igazság az, hogy csak egy icipicit voltam gondban itt a végi elszámolást illetően, kapcsán, mert a mérleg mindkét nyelvére tudtam súlyokat helyezni, hol kisebbet, hol nagyobbat. Végül a hat és fél pontszám kerekedett ki belőle, ami tehát azt jelenti, hogy átbillent az egész F&F pozitív oldalra, de mégis abban a félben elveszet az a valami, ami a jobb hangulathoz, szórakozáshoz kellett volna, szerény véleményem szerint. Megint mászóval nem kell itt azért csalódni, akit eddig levett a lábáról az ilyesmi, azt most is lefogja, pacsi. De aki meg nem akkora fan a témában, az próbáljon kicsit visszavenni a felfokozott várakozásból, és ha ezt megeszi, akkor még jól is eshet ez az másfélóra. Legközelebb ötödször is! Go!

Címkék: 2009 6.5 fast and furious

A bejegyzés trackback címe:

https://filmkeltes.blog.hu/api/trackback/id/tr141058767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Neooo 2009.04.11. 13:24:14

Szerintem úgy voltak a készítők, hogy csak egy-két jelenet volt meg a fejükben, mint pl. hogy legyen benne az ami a nyitó jelenet lett, vagy pl. a barlangos jelenet és ugye az hogy éjszakai városi verseny...és csak azután jött az, hogy akkor ezekre húzzunk rá 1 lepedőt..jelen esetben ezt a bosszúállós klisét.

Spawn85 2009.04.11. 23:03:12

No, ma néztem meg én is. Szerintem az előző résznél mindenképpen jobb volt. Jó ötlet volt, hogy visszahozták a régi csapatot. Bár azt sajnáltam, hogy Michelle Rodriguez ilyen rövid szerepet kapott.
süti beállítások módosítása