Léon

- 2008.03.15. - 4 komment

Leon, a profi

/1994/

 

 
Felirat Trailer Bővebb infó

Intro 

Nagyon régóta nem volt már a tévében ez a remek film. Szerencsére mostanában lehetőségem volt megtekinteni a rendezői változatot, ugyanis egy haverom kölcsönadta.

Luc Besson, korábbi sikerfilmjei (Metró; A nagy kékség; Nikita) után 1994-ben ismételten nagyot dobott. Létrehozva egy olyan alkotást, mely azóta kultusz-státuszt élvez a nagyközönség körében. A forgatókönyvet is Besson álmodta meg, a produceri feladatokat is ellátta. A fényképezést Thierry Arbogast-ra bízta, korábbi sikeres együttműködésre alapozva. A zenét Eric Serra szolgáltatja.

 

A sztori

Leon, a magányos bérgyilkos New Yorkban él egy romos lakóházban. A szomszédjában lakó családot egy „rendőrségi” akció során lemészárolják, csak a 12 éves Mathilda marad életben. Leon megszánja a lányt és magához veszi. Idővel szinte elválaszthatatlanok lesznek, és a szenvtelen bérgyilkos úgy gondoskodik Mathildáról, mintha a saját lánya lenne.

 

Értékelés    

Leon (Jean Reno) egyik megbízásával indul a fim. Nagyon jó akciójelenetekkel mutatják be a bérgyilkos profizmusát, precizitását. Leon „szakmai” sikerei ellenére visszafogottan, magányosan tengeti mindennapjait egy lelakott bérházban. Folyton tejet iszik, egyetlen barátja egy növény. Ezt a karaktert kitalálni apám! Megkeresett pénzét Tony (Danny Aiello), a munkaközvetítője őrzi helyette.

Mathilda (Natalie Portman) debil családját Stansfield nyomozó (Gary Oldman) korrupt csapata legyilkolja, ugyanis Mathilda apja drogügybe keveredett, pontosabban le akarta nyúlnia Stansfieldet. Színrelépésekor a néző csak ámul és bámul, hogy ez meg kicsoda. Nem gondolnád először, hogy rendőr. Finoman szólva nem is úgy viselkedik. Beethoven-i erővel robban be a néző elméjébe. Utálod őt, de egyben csodálod is.

A mészárlás után Leon befogadja a kislányt, aki az apakomplexusnak hála, fülig beleszeret eltartójába. Leon, Mathilda kérésére elkezdi tanítani arra, amihez a legjobban ért: a profi gyilkolásra. Ugyanis a lány bosszút esküszik a kisöccse haláláért. Persze először csak festéklövő mesterlövész puskával gyakorolnak (nagyon jó rész). Ezután viszont kapunk egy olyan pénzbehajtós montázst, hogy csak nézünk. Szakmai gyakorlat a javából!

A rendező remekül ábrázolja a két főszereplő egyre szorosabbra fűződő kapcsolatát. Leon nem viszonozhatja Mathilda szerelmét. Elmeséli történetét, hogy hogyan került Amerikába. Szívbemarkoló sztorija hallatán Mathilda talán rádöbben, hogy soha nem lehetnek úgy egymáséi. Onnantól kezdve szerintem csak „egyszerű” szeretet van és lehet köztük, habár ez a szeretet is egyedien speciális kettejük között, lelki társak.

A bosszú nem hagyja nyugodni a lányt, ezért bemegy a rendőrségre, hogy megölje Stansfieldet. Ám ő annál sokkal dörzsöltebb. Foglyul ejtik Mathildát, de Leon mindenféle tutyimutyiságot mellőzve kiszabadítja és hazaviszi. De innentől kezdve a történet megállíthatatlanul robog az elkerülhetetlen végkifejlet felé.

Mathildát egy bevásárlás során elkapják Stansfieldék, és felhasználják, hogy Leont kézre kerítsék. Ettől a ponttól olyan akciójeleneteknek lehetünk szemtanúi, melyeket élvezet nézni. Nem vitás, ez a film tetőpontja. Kommandósok tömkelege próbálja leszedni a vérprofi Leont, minden egyes egységet(!) odarendelnek a körözött bűnöző likvidálására. Leon nem kerüli, nem kerülheti el sorsát. A befejezés csak erősíti a film zsenialitását. A vége-főcím alatt felcsendülő Sting szám (Shape of my heart) csak fokozza érzéseinket, remekül illeszkedik a film hangulatához.

Minden kétséget kizáróan kijelenthetjük, hogy nem csak Leon profi, de a megvalósítás is. Le a kalappal Luc Besson zseniális forgatókönyve, kitűnő rendezése előtt. Habár Amerikában forgatták a filmet, nagyon érződik rajta, hogy nem tipikusan amerikai jellegű. (Ezt mutatja a heppiend hiánya.) Sajnos a mester művész vénája szerény véleményem szerint Az ötödik elem című (szintén remekbe szabott) munkája után jelentősen visszaesett. Azóta nem sikerült ehhez hasonló klasszikus mozikkal bizonyítania tehetségét. 

A szereplők:

A címszerep eljátszására egy markáns, kicsit rosszarcú, de kedvelhető személyt kellett szerződtetni. Jean Reno tökéletes választás volt a rendező részéről. Nagyon jól alakítja a kissé mulya, jéghideg profit és a kislány színre lépével jelentkező apai irányvonalat is hozza. Natalie Portman első filmje volt ez. Hát egy csapásra felfigyelt rá a szakma. 13 évesen olyan szenzációsat alakít, melyet nagyon sok idősebb kolléganője is csak megerőltetés árán tud hozni. Danny Aiello hozza a szokásost. Fizikumától egyáltalán nem távol álló digó maffiafőnököt kellett alakítania. A legtutibb alakítást Gary Oldman nyújtja. Hihetetlen eleganciával formálta meg a gátlástalan, korrupt zsarut. Besson Az ötödik elemben is igényelt tőle egy ilyen karaktert.

Pozitívum:

Rendezés, forgatókönyv, színészi játék, akciójelenetek, európai jelleg, Sting száma.

Negatívum:

Nincs.

 

Outro

Habár a szakma nem jutalmazta kellően annak idején, annak ellenére sikere töretlen és vitathatatlan a rajongók körében. Odaszögez a képernyő elé, nem szabadulsz varázsától. Igényes kiadású a dvd (az árához képest), ezért érdemes elgondolkodni a beszerzésén. A film minden mozirajongónak kötelező darab!

 Pontszám

 

10/10

 

Címkék: 10 léon leon a profi

A bejegyzés trackback címe:

https://filmkeltes.blog.hu/api/trackback/id/tr33382130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.03.15. 17:40:52

Hmm régen láttam, jó volt ez teljesen, arra emlékszem:)

inmfc · http://calacitra.blog.hu 2008.03.16. 10:21:33

sajnos nem tok nyilatkozni róla, pedig sok jót és szépet mesélnek róla mindenhol, azt hiszem én is elkérem azt a rendezői változatot:)

kompi · http://filmtrailer.hu 2008.03.16. 10:21:48

Ezt a filmet nem lehet 10/10 alá pontozni.
Az első helyen áll a kedvenceim között - vagy 15-ször megnéztem, és minden alkalommal magával sodort - egyszerűen utolérhetetlen.

ps: Egy másik nagy kedvencem a Ronin - szívesen látnám az oldaladon.

Gabika 2008.06.07. 17:12:05

húúú..? ez egy olyan film amit nem lehet megunni ,legalább vagy 8× láttam de egyszerűen nem lehet betelni vele azzal én is egyet értek ,hogy ezt a filmet nem lehet 10/10 alá pontozni a és nekem is az első helyen áll a képzeletbeli listámon!! A film megvan nekem is eredetiben 2cd-s rendezői változattal (DÍSZDOBOZBAN):) nagyon drága volt de megérte!!!!!(1986)-os A nagy kékség című film amit nagyon régen láttam de nagyon nehéz megtalálni ezt a filmet de megtaláltam igaz nem saját link ,meg feliratos ,de megvan az a lényeg akit érdekel bonusz cd-s változatban annak itt a link:
CD1
rapidshare.com/files/17563963/The.Big.Blue.1988.DVDRiP.XViD.AC3.CD1.part1.rar
rapidshare.com/files/17567411/The.Big.Blue.1988.DVDRiP.XViD.AC3.CD1.part2.rar
rapidshare.com/files/17569773/The.Big.Blue.1988.DVDRiP.XViD.AC3.CD1.part3.rar
rapidshare.com/files/17572321/The.Big.Blue.1988.DVDRiP.XViD.AC3.CD1.part4.rar
rapidshare.com/files/17574942/The.Big.Blue.1988.DVDRiP.XViD.AC3.CD1.part5.rar
rapidshare.com/files/17580572/The.Big.Blue.1988.DVDRiP.XViD.AC3.CD1.part6.rar
rapidshare.com/files/17593037/The.Big.Blue.1988.DVDRiP.XViD.AC3.CD1.part7.rar
rapidshare.com/files/17593635/The.Big.Blue.1988.DVDRiP.XViD.AC3.CD1.part8.rar
CD2
rapidshare.com/files/17597119/cokderincokkorktum2.part1.rar
rapidshare.com/files/17602370/cokderincokkorktum2.part2.rar
rapidshare.com/files/17609200/cokderincokkorktum2.part3.rar
rapidshare.com/files/17612093/cokderincokkorktum2.part4.rar
rapidshare.com/files/17615303/cokderincokkorktum2.part5.rar
rapidshare.com/files/17620760/cokderincokkorktum2.part6.rar
rapidshare.com/files/17624298/cokderincokkorktum2.part7.rar
rapidshare.com/files/17624688/cokderincokkorktum2.part8.rar
Rar kód: legendsneverdie
aki látta és szereti annak jó szórakozást!!!
:):):)
süti beállítások módosítása