Death at a Funeral

inmfc - 2008.03.06. - 1 komment

Halálos temetés

/2007/

 
Felirat Trailer Bővebb infó

Intro 

2007es alkotásról lenne szó, melynek rendezője Frank Oz (Fegetes forgatás, A szajré, A stepfordi feleségek, Jöttem, láttam, beköltöztem), míg forgatókönyvírója Dean Craig, műfaja vígjáték, jobban mondva fekete humor, a britektől, akik most is kitettek magukért, előjáróban csak annyit, hogy aki szereti a humornak ezt a fajtáját, annak különösen ajánlom e darab szigorú megtekintését.

 

 

A sztori

Daniel és Robert apja meghal, a család összegyűlik, hogy elbúcsúztassák az elhunytat. Azonban a temetés nem éppen a terv szerint alakul, hiszen a család valamennyi tagjának, hozzátartozójának megvan a saját baja, ami éppen azon a délutánon tör ki belőle akarva akaratlanul. És akkor még megjelenik egy titokzatos idegen, aki rendesen felkavarja az állóvizet.

 

Értékelés  

Mindig elmondom, hogy szeretünk nevetni, de csak akkor ha van min. És most volt min. Már nem is emlékszem mikor nevettem utoljára ennyire jóízűen. Egyszerűen jó volt, és vígjáték volt javából. De azért a feketeség az bőven kellett ahhoz, hogy jól szórakozzunk.

A történet

Alig kezdődik el a film, és már is van miért röhögnöd. Bár meg kell vallani, hogy maga az alapsztori is furcsának hat alapjában véve, hisz egy temetésen történnek meg a viccesebbnél viccesebb helyzetek. Helyzetkomikumok. Szeretjük az ilyet. Szóval már az elején feldobják jó magasra a labdát. És ezt érezteti velünk már a bevezetőben látható képsorok feltűnése. Jó pont.
Majd ahogy belebonyolódunk a cselekményekbe, és megismerünk mindenkit, annak minden baját, annak minden bánatát még jobban tért nyernek a kicsit morbid humor elemei, amit nem bánnunk. Aztán előkerül az a titokzatos idegen, akiről kiderülnek még fontos dolgok, amik azon délutánon egy újabb lavinát indítanak el főhőseink körében. Akikre kicsit kitérve, elemezve elmondható, hogy Daniel még mindig családjával él, az ő és felesége bánatára, mert hát új lakásra nem telik, és akkor még a temetést is neki kell állnia, meg a beszédet is neki kell tartania, holott ezt mindenki Roberttől, a testvértől várná, hisz ő író, azt hiszem, NY-ból érkezik ide a temetésre. Továbbá meg kell említeni az unokahúgot, és annak barátját, Simont, aki egy bizonyos gyógyszer hatása alatt mindent zöldnek lát. De ezen kívül van itt még, egy kerekes székes papink is, aki nem válogatja meg a szavait, és ha az nem lenne elég, akkor feltűnik egy törpe is, az a már említett titokzatos idegen. Visszatérve erre a részre jót mulattunk, jó helyzetek, komikumok alakulnak ki és mennek végbe, mindig újabb és újabb fejlemények látnak napvilágot, amelynek nem biztosak, hogy mindig az elhunyttal kapcsolatosak, szóval ott a pont.

Aztán a végkifejlet felteszi a pontot az i-re. Lezajlik a temetés, mindenki nyugodtan hátra dőlhet, vagy mégse?

Nagyon sok dolgot nem tudtam, s nem akartam közétenni, mert látni kell. Így is elég sok információt, talán túl sokat is, mondtam el a darabbal kapcsolatban, pedig nem állt szándékomban, csak hát az emlékek, a poénos jelenetek még mindig előttem vannak. Úgy hogy talán egy második nézés sincs kizárva részemről.

Szereplők

Danielt Matthew Macfadyen (Büszkesség és Balítélet – 2005) alakította, idősebb testvérét Rupert Graves játszotta, mindketten jók voltak. Azonban aki a legjobb, leghálátlanabb szerepet töltötte be a darab során az Alan Tudyk volt, aki Simont alakította, és az egyik kedvenc figurává nőtte ki magát – a törpe mellett – a film nézése közben.

Pozitívum

Végre vígjáték, szereplők játéka, angol humor

Negatívum

Telhetetlenek vagyunk – több kellett volnaJ

 

Outro

„Idekerültünk mindannyian, egy káosszal és zűrzavarral teli világba...ahol a halál mindig ott les ránk a sarkon...de mi azért megteszünk mindent!”

Látni kell. A 07es éve egyik vígjáték gyöngyszeme ez számomra. Amiről eddig elég keveset hallottam, ki tudja miért? A lényeg, hogy most én ajánlom minden nevetni vágyó nézőnek e darabot, amely elsősorban a brit humor repertoárjából építkezik, és amelyről a rendező az alábbiakat mondta el:

"A dolgok iránti fokozódó kétségbeesés az, amitől igazán vicces lesz a film. A temetésen mindenkit csak a saját élete érdekel, és miközben mindenki a maga akaratát próbálja érvényesíteni, a dolgok összekuszálódnak, mindenki egymásnak esik, mindez pedig számtalan komikus lehetőségekkel teli szituációt kínál."

 Pontszám

 

8/10

 

Címkék: 8 death at a funeral halálos temetés

A bejegyzés trackback címe:

https://filmkeltes.blog.hu/api/trackback/id/tr95368252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.03.06. 14:10:33

Nem volt rossz, akadt pár jó poén benne, a jó öreg angol humor megvillant. Részemről egy 6/10
süti beállítások módosítása