Sweeney Todd - különvélemény

Virgogirl - 2008.02.26. - 9 komment

Sweeney Todd

/2007/

 
Trailer Bővebb infó Kolléga

Intro

Van egy bizonyos karakter a brit köznép legendáriumában: egy sorozatgyilkos borbély, akinek egy Mrs. Lovett nevű pitekészítő segít eltüntetni az áldozatokat. A Sweeney Todd, bizonyos források szerint, igaz történeten alapul: az 1800-as évek eljén gyilkolt egy hasonló figura Londonban. A városi legenda pedig, a süteménybe sütött áldozatokról, egészen a 15. századig nyúlik vissza.

A számtalan színpadi, filmes, rajfilmes feldolgozás után Tim Burton rendező is "hozzányúlt" a darabhoz: Stephen Sondheim musicaljéből készített darkos-gótikus rockoperát, kedvenc színészei, Johnny Depp és Helena Bonham Carter főszereplésével. 

 

A sztori

Benjamin Barker borbély, a viktoriánus Londonban él, szép feleségével és bájos kislányával. A gonosz Turpin bíró azonban szemet vet az asszonykára - és a csábítás legesgyszerűbb módja az, ha Barkert, hamis vádak alapján száműzik. Barker azonban - Sweeney Todd néven - visszatér, és szörnyű bosszút esküszik mindazok ellen, akik tönkretették az életét. A bosszúban segítője lesz Mrs. Lovett, a pitekészítés nagyasszonya, aki titokban szerelmes Toddba... 

 

Értékelés 

A történet

Kezdeném azzal, hogy nagyon vártam a filmet, de mire eljutottam a moziba, halálosan fáradt és nyűgös voltam - ez egyetlen dolog miatt fontos, mégpedig azért, mert egy kicsit befolyásolta a véleményemet. Másrészt, a mozi borzalmas volt (Aréna Plaza...), "filmszakadás" az ötödik percben, tíz perces szünet, de közben azért bekúszott a vászonra egy hatalmas autóembléma... Úgyhogy ezek után nehéz volt "elvarázsolódni" - a Sweeney Todd azonban teljesen magával ragadott.

A film látványa valami fantasztikusan jól sikerült: a "disznók és patkányok lakta" Viktória-korabeli London a kék és a szürke különböző árnyalataiban pompázik, a szereplők bőre halvány, a szemük karikás, a hajuk kócos - ez csak még jobban ellenpontozza a vér elképesztő, földöntúli vörösségét. Ezzel egyrészt eltávolítja az embereket a gyilkolástól, mégis kihangsúlyozza azt.

A film tulajdonképpen a bosszú beteljesítésének története, némi szerelmi szállal megfűszerezve: hogyan jut el Sweeney Todd attól, hogy visszaérkezik Londonba, odáig, hogy bosszút áll a családjáért. Semmi bonyolultság, a sztori fordulatai is meglepően kiszámíthatóak - és ez nem baj, hiszen a látvány, a zene és a színészek viszik magukkal az egész filmet.

Végig azt éreztem, hogy Mrs. Lovett sokkal erőteljesebb, kidolgozottabb és bonyolultabb karakter, mint Todd maga - a férfi motiváció végtelenül leegyszerűsítettek, nem akar semmi mást, csak kinyírni mindenkit, aki az útjában áll. Nincs jövője, a múltjából is csak annyi, amennyi a bosszú életben tartásához szükséges. Ezt pedig Depp nagyszerűen adja elő: végig olyan, mintha egy teljesen más világban élne, nem vesz tudomást a körülötte zajló eseményekről, csak az érdekli, hogy a bosszúját beteljesítse. Mrs. Lovett viszont álmodozik, tervei vannak, folyton a jövővel van elfoglalva, a múltat pedig szeretné végképp eltemetni.

Igaz, hogy JD és HBC viszi a filmet, azonban a mellékszereplőkre is érdemes odafigyelni: nagyszerű karakterek, de egyáltalán nincsenek leegyszerűsítve, nincs igazán jó és gonosz, csak emberek, akik valamilyen módon el akarják érni a céljukat - az eszközök pedig, amelyeket felhasználnak ehhez, egyáltalán nem számítanak...

Meglepetés volt számomra a zene: nem is elsősorban a fülbemászó dallamok (musicalről van szó, ilyesmit el is várhat az ember), hanem az, mennyire jól énekeltek a színészek...

A film vége engem egy kicsit zavart: elkerülhetetlen volt ez a fajta lezárás, de akkor is fura volt. Egyszerűen úgy éreztem, lehetett volna még folytatni valahogy, ki lehetett volna még bontani néhány szálat... De lehet, hogy csak azért örültem volna ennek, mert akkor tovább maradhattam volna a "mesevilágban". :-)

Szereplők

Tim Burton megint a kedvenc színészeivel dolgozhatott együtt: a kalózkapítányból dalospacsirtává átlényegülő Johnny Depp-pel, és az őrületes Helena Bonham Carterrel - nekem az utóbbi sokkal jobban tetszett, erős az alakítása: törékeny, vágyakozó, de végtelenül ravasz és gátlástalan pitestütő asszony. Turpin bírót Alan Rickman, jobbkezét pedig Timothy Spall játsza. Mindegyikőjük jó volt, de egy kicsit olyan érzésem volt a film alatt, mintha mindegyikőjük karakterét láttam volna már korábban... Rövid időre feltűnik Sacha Baron Cohen is, Todd riválisának szerepében - kellemes megerősítése annak, hogy a komikusnak ezernyi arca van.

Pozitívum

A látvány, HBC játéka

Negatívum

Túlságosan leegyszerűsített történet, végjáték, szerelmi szál

Csúcspont

A tengerparti jelenet

 

Outro

A Sweeney Todd kapott két Golden Globe-ot és egy Oscart (és személy szerint nagyon bánom, hogy Deppet még nem tüntette ki az Akadémia, nagyon megérdemelné...). Ugyanakkor nekem egy picit csalódás volt a film, de lehet, hogy csak azért, mert túlságosan nagy elvárásokkal ültem be rá. Az viszont tagadhatatlan, hogy nagyon jó kis mozi, nagyszerű szereplőkkel és csodás rendezéssel. Érdemes megnézni, mert nagyon szórakoztató.

 Pontszám


8,5/10

 

Címkék: sweeney todd 8.5 sweeney todd the demon barber of fleet street sweeney todd a fleet street démoni borbélya

A bejegyzés trackback címe:

https://filmkeltes.blog.hu/api/trackback/id/tr83349583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

inmfc · http://calacitra.blog.hu 2008.02.26. 10:59:09

spec. engem a végjáték nem különösebben zavart... jó volt, ez csak hab volt a tortán, én merész voltam..tetszett..tízes..bármikor újra...
JD remélem azért majd egyszer öreg korára megkapja az Oscar-díjat..mert ez nem akar összejönni neki...:)
a kritka megint csak tökéletes:) várjuk a többit is:)

VVega · https://debugme.eu/ 2008.02.26. 11:35:30

Tényleg tök jó kritika. Nálam is a tengerparti jelenet a csúcs :) Depp-et imádom, de nincs szerencséje (talám majd a Michael Mann-es maffiás filmmel). Ebben az évben Daniel Day-Lewis ugyanis vmi olyat alakított, hogy az hihetetlen. Ráadásul nálam még Viggo Mortensen is beelőzte volna Johnny-t.

Virgogirl · http://csecsebecse.blog.hu/ 2008.02.26. 13:10:42

Én megszállott JD rajongó vagyok, úgyhogy még akkor is neki adnám a szobrot, ha csak állna egy filmben tíz percig :-D

Koimbra · http://filmdroid.blog.hu 2008.02.26. 15:11:22

A sok ficak között egy csaj is ír kritikát, ez mindenképp pozitív szvsz. A film is jó volt. Deppet nem tüntette ki az Akadémia.

A háromból kettő pozitív. Jó arány, csak így tovább.:)

dzsoni szánsájn · http://www.halfps.blog.hu 2008.02.26. 17:02:43

/ edem /
Nálam a csúcspont az utolsó jelenet, mikor Depp és asszonya...nem szpojlerezek...és ott az a zene :'(

zol 2008.02.27. 07:28:42

Remek lenne,ha nem musical lenne.

Virgogirl · http://csecsebecse.blog.hu/ 2008.02.27. 13:06:39

Ha nem musical lenne, akkor nem lenne benne semmi egyedi :-D

jamesb · http://filmhirek.wordpress.com/ 2008.02.27. 13:40:53

Nagyon kíváncsi vagyok már erre a filmre, a Depp-Burton páros az Ollókezű Edward óta nagy kedvencem!

The Strange · http://strange.blog.hu 2008.03.04. 18:57:09

Ugyanakkor láttuk a filmet, filmszakadás a kezdésnél, nagyon durva volt, megtört az egész kezdés, hiszen gyönyörűen volt megkomponálva (zene és a képi világ)...Ehelyett nézhettünk egy nagyszerű volkswagen emblémát.
Imádom Timet és Johnnyt is egyaránt, a film pont olyan volt, mint amilyenre számítottam: óriási, és természetesen az oscart is megérdemelte volna :) Nálam 10 pontos :)
süti beállítások módosítása