Röviden, tömören 3

inmfc - 2008.02.06. - 4 komment

 

Emlékezz a titánokra

/2000/

Főszerepben: Denzel Wahington, aki éppen egy igaz történetű darabban próbálja megállni a helyét, mégpedig futball edzőként. Nem egy mai alkotás, de én hozzám csak most jutott el a híre. Nem titkolom: ez egy igazán jó film.

 

A sztori

Igaz történet, valamikor a 70es évek derekán kineveznek egy fekete edzőt egy amerikai focicsapat élére, amely persze nem lenne nagy dolog, csak hát éppen egy fehérekkel teletűzdelt team edzője lesz. És ez persze hatalmas indulatokat vált ki egyes emberekből, holott Boone-t nem érdekli a rasszizmus, és minden egyéb más probléma, őt csak egy dolog érdekli, hogy a csapata minél messzebb eljusson.

 

Értékelés

Röviden csak annyit, hogy ez egy kihagyhatatlan alkotás, amelynek minden egyes része, pillanata jól meg van komponálva. Hiába a végkifejlet egyszerűsége, ez akkor is valamiért sokkal többet ér az ilyesfajta témával foglalkozó darabokkal ellentétben. A kezdés nagyon imponáló, bár én nem voltam tisztában azzal a ténnyel, hogy mit fogok látni. Majd a film közepe telis-tele jó jeleneteivel, zenéivel mind-mind megmaradnak az emlékeinkben, amit a „the end” nem tud elrontani, hál’Istennek.

 

Szereplők

A szereplőkről annyit, hogy közhelyes leszek, de Denzel hozta azt, amit az ember már akarva akaratlanul elvár tőle, azaz egy igen jó színészi teljesítményt, játékot. Ennyi és pont.

Míg Will Patton pedig nem asszisztál, hanem azért szépen ő is előrukkol egy dicsérendő produkcióval. Egy rossz szavunk nem lehet a színészekre.

 

Pozitívum

A történet, a szereplők, a zene, minden

 

Negatívum

-

Az utolsó cserkész

/1991/

Főszerepben Bruce Willis, izomtrikó nélkül. Érdekes. Mondhatjuk ez a darab akkor nem mai alkotás, valamikor 91ben került bemutatásra, jó régen volt az már, de azt előre leszögezhetem, hogy Bruce sokkal jobb alakítást nyújtott, mint speciel 16 évvel később a Die Hard 4-ben.

 

A sztori

Magándetektívünk pályafutása zátonyra futott. És már ő is bevallhatja, hogy jobb nem beleavatkozni a politikába. De a sors fintora elintézi neki, hogy újra nyomozhasson, mégpedig egy rögbijátékos társaságában, akinek barátnőjét ölték meg. És minél mélyebbre ássák magukat az ügyben, annál nagyobb bajba keverednek.

 

 

Értékelés

Minden megvan, ami egy jó akciófilmhez kell. Izgalmas kezdés, lásd fejbe lövi magát a rögbijátékos, és felmerül a kérdés vajon miért? Majd megismerkedünk a nyomozónkkal, aki az italba „fojtja bánatát”, házassága zátonyra futott, és akkor még megkap egy olyan ügyet a fejére, ami egyáltalán nincs ínyére. De őt is, minket is érdekel vajon ki áll a bizonyos furcsa dolgok hátterében, és elkezdődik az igazi akciós, nyomozgatós, humoros történet, ami valljuk meg őszintén jól esik. Mindent összevetve a film maga idejében(és mostanság is) igencsak el tudja kápráztatni a nézőt.

„Ha egy újjal is hozzá érsz a lányomhoz feldugom az esernyőt a s....be és kinyitom!

Szereplők

Bruce barátunk kitűnő alakítással rukkol elő. Ahogy azt már írtam, ez sokkal jobb játék, mint a mostani a „die hardos” volt. De hát ízlések és pofonok. De kihozta magából azt, ami a nézőnek pont kell egy ilyen darabban, azaz kicsit részeges, humoros, de egyben egy jó nyomozóként állja meg a helyét a vásznon.

 

Pozitivum

A szereplők játéka, akció, humor

 

Negatívum

-

Fegyverek szava

/2007/

Főszerepben Nicolas Cage, aki őrmesterként szerepel ebben a 2001es darabban és aki mostanság nem éppen jónak nevezhető alakításairól híres, lásd Szellemlovas, Rejtélyek szigete, stb…

 

A sztori

II. világháború, az amerikaiak nem tudnak mit kezdeni a japánokkal, akik lépten-nyomon követik őket, hiszen a kódolt rádióüzeneteket feltörve minden egyes lépésről tudnak. De az amerikaiak váratlant húznak elő a zsákjukból, mégpedig najavo indián származású tengerészgyalogosokat képeznek ki, akik a feltörhetetlen najavo nyelven továbbítják az üzeneteket, amit már a japánok nem tudnak megfejteni. A lényeg az, hogy Joe Endersnek két ilyen najavo indián kódbeszélőt kell megvédenie és biztonságban tudnia a háború kellős közepén. Sikerül e neki?

 

Értékelés

Egy 2 órás film a háború eseményeivel, azon belül is a „Szaipan sziget ellen indított amerikai támadás eseményeit dolgozza fel”.

A múvi akciós, háborús jenetekben gazdag, ha lehet így fogalmazni, de sokszor ellaposodik a már jól megszokott klisés párbeszédekkel. De szerencsére ezt jól egyensúlyozza a látvány, a szereplők játéka. A darab egyes részeihez csak annyit fűznék hozzá, hogy a végkifejlet speciel nekem némileg várható volt, a közép és kezdés azonban nagyon jó pillanatokat tartalmazott.

Magáról az alapsztoriról annyit, hogy érdekes volt, hiába kapunk állandóan utánpótlást a háborús filmekből, ez jól esett. Igaz ez az indián, és kódfejtörős részre, amely különösen „izgalomba” hozta a filmnézőt, hiszen ilyet még nem látott, azelőtt. A lényeg a lényeg, hogy azért ez egy jó darab, de a kezünket a szívünkre téve, el kell ismernünk, hogy láttunk már ennél jobbat…

 

Szereplők

Úgy nagyon senkit nem emelnék ki, hisz senki nem nyújtott olyan maradandót, hogy azt itt érdemes lenne megemlíteni, igaz ez Cage-re is, aki nem igazán tudott érvényesülni a szereppel szerintem.

 

Pozitívum

Látvány, jó pillanatok, részek, az indián játéka

 

Negatívum

Cage játéka nekem kevés volt, kicsit hosszú, a történet vége

  

Mr. Magorium Csodás áruháza

/2007/

Főszerepben Natalie Portman és Dustin Hoffman, akik egy családi vígjátékhoz adták a nevüket, amelyben csodálatos látvány fogadja a nézőt. Egyszer érdemes.

 

A sztori

Mr. Edward Magorium egy nem mindennapi játékbolt vezetője, hisz egy 243 éves boltról beszélünk, ahol a gyerekek, az emberek a legfantasztikusabb, legcsodásabb, és egyben legfurcsább játékokkal találkozhatnak. Miért is ilyen különleges? Talán azért mert a már említett játékok talán túlságosan is élethűek, egyfajta varázslatos erővel bírnak. Na de a lényeg, hogy Magorium helyét egy „depressziós menedzsernő” veszi át, jobban mondva venné át, ha a sötét erők nem szabadulnának el. Csak hinni kell benne….

 

Értékelés

A film olyan kedves, bájos, hogy egy pillanatra el is feledkezünk mindenről, ami éppen körbevesz minket. CGi effektusokkal körbevett bámulatos képek fogadják a nézőt, aki persze tudatában van annak, hogy ezt azért nem kell komolyan venniJ. De jól esik. Az biztos.


A darab egyes részeiről csak annyit írnék, hogy a kezdés már megadja az alaphangot, a folytatásban már előkerülnek azok a bizonyos sötét erők, majd a befejezésben már egy kis szokásosságot vélek felfedezni, de ez nem rontja el kedvünket, mert számunkra ez a másfél óra, egy nagyon jó kikapcsolódás volt, amit aligha lehetett volna ennél jobb dologra felhasználni. Hisz a mese az egész, és akit elragad a filing, az nem tud szakadni tőle. Persze azért a jól megszokott karakterek megtalálhatóak, megfigyelhetőek, lásd ott van a kisfiú, aki nem leli meg a barátait, vagy ott van a munkamániás hivatalnok, a félszeg játékbolt vezető, vagy a kissé naív, pesszimista leányzó.

 

Szereplők

Dustin Hoffman és Natalie Portman jók voltak. Bár Hoffman amig a színen volt addig el kell ismerni, hogy sokkal élvezetesebb volt a dolog, de Portman kisasszony is megállta a helyét, talán még Jason Bateman játéka is elfogadható volt.

Mindent összevetve jól szórakoztam. Nem egy iszonyú kiváló darab, de akit csak egyszerűen érdekel a képi világ vagy csak el akar szakadni a horror, akció és semmitmondó alkotásoktól, annak nagyon ajánlom ezt a mesét. Végezetül egy idézet: „You have to believe it to see it.”

 

Pozitívum 

a filing, a képi világ, a szereplők játéka

 

Negatívum

A sztori így is egy picit gyenge volt, sokkal többet ki lehetett volna hozni belőle.

Címkék: 6 7 10 mr magorium csodás világa fegyverek szava emlékezz a titánokra az utolsó cserkész

A bejegyzés trackback címe:

https://filmkeltes.blog.hu/api/trackback/id/tr55327166

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VVega · http://halfpecssquad.blog.hu 2008.02.06. 01:20:09

Cage játéka szinte mindig kevés xD

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2008.02.07. 09:14:32

A fegyverek szava csalódás volt számomra, viszont annyiból korrekt, hogy az a karakter egyszerűen nem élhette túl.
A remember the titans nagyon nagy volt, soha nem is értettem miért nem mutatták be Magyarországon.
Az utolsó cserkész alapfilm, ha még egyzser megütsz, meghalsz;) Fej vagy gyomor? Gyakorlatilag a sztorihoz nem kapcsolódó dolgok is nagyon jól meg vannak csinálva. (család, gyerek, valamikor a papa kedvenc játékosa voltál)
a negyediket nem láttam

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2008.02.07. 09:17:11

a titán sztorija megtörtét esemény volt, s egyáltalán nem a 90-es években történt.

The film is based on true events and takes place in Alexandria, Virginia, in 1971, at recently desegregated T.C. Williams High School.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.02.07. 10:43:22

Az utolsó cserkész alap akciófilm, eredeti szinkronnal ajánlott only...a tévében kivágtak mittomán hány percet belőle, pfúj
süti beállítások módosítása