John Rambo

inmfc - 2008.02.02. - 7 komment

 

John Rambo

/2008/

 

Rambo visszatért.

A 08-as darabok közül az első értékelés következik itt, a FilmFelKeltésen. És az vesse rám az utolsó követ, aki azt mondaná, hogy ez nála nem a Rambo lenne. Hiszen elérkezett a negyedik a részhez, mindenki csak dicséri, az Imdb-n nem sajnálják a 10eket rászórni, és azt repesgetik, hogy esetleg jön egy ötödik rész is. Ennyi nem elég ?

Na de minket, most csak ez a darab izgat, amely mindenképp ott szerepelt a legjobban várt alkotások topjai között, nálam. Volt szerencsém látni, még anno a TV-ben az első hármat, és be kell valljam, bejött, nem tartozom a fanok közé, bár ami jó az jó. Igaz ennek ellentmond az utolsó harmadik rész gyengébb mivolta, de hát nem tántorított minket el a céltól, hogy megnézzük a megöregedett Stallonét, ahogy várakozásaink közepette újra „odateszi’” magát.

John Rambo visszavonult. A burmai határhoz közel telepedik le, halászik, meg kígyóméreggel foglalatoskodik. Azonban minden a feje tetejére áll, amikor megjelenik egy misszionárius ún. segélyszervezeti csoport azzal a kéréssel, hogy vigye el őket a folyón a burmai övezetbe, ahová gyógyszereket szeretnének eljuttatni. John végül eleget tesz a kérésnek. Azonban pár nap múlva kiderül, hogy a csoportot elfogták, és főhősünk egy percre sem habozik, azonnal nekilát az útnak egy kisebb zsoldos sereg kíséretében

A történet

Gyorsan kezdésként, senki ne várjon valami nagy sztorit, hiszen nem ezen van a hangsúly, bár meg kell jegyeznem, hogy azért történet szempontból sem volt annyira vészes, egy kis politikai háttér segélyszervezettel, zsoldosokkal, sok sárgával, már elnézést, meg hát egy főhőssel, akiről megtudjuk, hogy ő is csak ember, de ha elvesznek tőle valamit, akkor ott kő kövön nem marad.  

Ami a film egyetlen gyengepontja az a kezdés. Valahogy ez a bemutatásos dolog nekem nem jött be. Értem ezalatt a hosszú bevezetőt, és felvezetést, amely a zsoldos hadsereg ténykedéseiről adott számot. Kicsit zavaró volt, bár az igaz, hogy a történet kb így lett a teljes, szóval mindenképp kellett, bármennyire is lassúnak éreztem.

Aztán a folytatás, a történet középső periódusa már bőven, kecsegtet izgalmakban. Miután megjelenik ez a csoport, már tudja, érzi a néző, hogy valami elindult. Elég csak a nő és John párbeszédeire gondolni. Aztán következik az eltűnés, majd az emlékezés, a zsoldosok, akiket egy pap bérelt fel, na hm. Érdekes. A lényeg, hogy nincs okunk unatkozni, bár nem egy túlfűtött izgalommal teli résznek vagyunk szemtanúi, de mindig történik valami ami teljesen leköti a néző figyelmét, azaz hatással vagyunk a látottakra. És ez így jó. Talán a legizgalmasabb pontja ennek a résznek a menekülősdi a táborból, na igen az jó volt szerintem.

Aztán az utolsó 30 perc, a végkifejlet, az valami észbontó. Brutális. Kegyetlen. Hűdenagy. Furcsa ilyen szavakat használni egy olyan the endről, ahol SPOILER hullannak az emberek másodpercenként, de hát ez akció volt a javából, és egy kis nosztalgiaként elmerenghetünk a régi jó öreg rambos filingen, ami az igazat megvallva már kellett. Hiszen kaptunk valamit azokból a szép időkből. Aztán az utolsó képkockák már szépen lezárják egy kultfilm pályafutását emelt fővel. Ezaz.

Amint mondottam brutalitásban, gyilkolászásban, fejek hullásában, vérben, meg sok mindenben van része a nézőnek, szóval aki nem az ilyesfajta stílusú darabokat kedveli, az jobb ha nagy ívben elkerüli eme alkotást, mert elég csak megemlíteni a kutyákat. Jaj.

Fontos még szavakat áldozni az olyan pillanatokra, amelyek nem éppen a akcióról szóltak, hiszen azok is ki merem jelenteni, hogy   pillanatai voltak a múvinak. És akkor idetenném még a beszédet, amiből szokásosan nem kapunk sokat, és nem is várjuk, nem is akarjuk. Pont ennyi elég volt. Se több, se kevesebb. Jó volt látni, hogy nem estek át a ló túloldalára az amerikai készítő barátaink.

Továbbá a zene, ami rendkívüli élmény volt, és mondhatom, nem csak engem lepett meg annyira, a Soundtrack már most kézben, hiszen nagyon eltalálták ezt is. Nem reklámként említem, akinek esetleg szüksége lenne rá, az a plakát alatt megtalálja.

Szereplők

Sylvester Stallone, akit nem kell bemutatni. Egyszerűen piszkosul jót nyújtott, és sokakban merült fel a kérdés, hogy akkor a Rocky 5ben vagy Rambo3an miért nem ugyanazt a Szilvesztert láttuk. De hát mindegy. Stallone nálam nagy favorit, már csak a Rocky szenvedélyemre is utalva. Ápropó Rocky. Hát igen már az utolsó 6. darabban nyújtott alakítása is éreztette azt velünk, hogy visszatért, vagy valami hasonlót. Hiába nah, jó az öreg a háznál, és Rambot alig ha tudtuk volna más kivel elképzelni. Szóval még így idősen is káprázatos, fenomenális produkciót láthattunk tőle, ennyi.

A többi színész innen-onnan nagyvonalakban ismerős, bár egyik se olyan nagy hal, szerény véleményem szerint azért még egy nagyágyút besorozhattak volna Stallone mellé vagy mögé, kinek, hogy tetszik.

Pozitívum

Stallone játéka, az utolsó fél óra mindent vitt, mind vizuális és audiovizuális effektek

Negatívum  

A kezdés, és hosszabb is lehetett volnaJ

Az elmúlt évek egyik legjobb akciófilmje?! Nah, hát ez most komolyan gondoljuk? De még mennyire, hiszen akcióból egy jó nagy adagot kaptunk, annyi szent. Szilveszter pedig csoda, hogy bírta a kiképzést ennyi idősen. Nem semmi az öreg. Van benne kraft. Minden, de minden megtalálható egy jó akciófilmhez. Kötelező megtekintése, persze 18 év alatt vagy felettJ A lényeg, hogy Rambo volt, lesz, és lenni is fog!!!!

9/10

 

 

 

Címkék: 9 john rambo

A bejegyzés trackback címe:

https://filmkeltes.blog.hu/api/trackback/id/tr71322647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VVega · https://debugme.eu/ 2008.02.02. 23:37:24

Kibírom. Moziban akarom először látni és már oly közel van. Majd mindenhol éltetik (talán a rotten az egy kivétel) és sztem a trailerek most nem hazudnak. Nem is olvastam végig (bocs) de tényleg nagy élményt várok tőle. Sztem a Rambo 3, lehet h a 2 elé is úgy kell leülni, h igazából B-film. És ha ezt meg tudod tenni akkor hatalmas fun az egész pl a 3 fináléja.

inmfc · http://calacitra.blog.hu 2008.02.02. 23:53:21

Te tudod, én már nem bírtam a sok pozitív komment után, de több mint valószínű, h én is megnézem majd a moziban:)

jamesb · http://filmhirek.wordpress.com/ 2008.02.03. 01:32:28

Így van, az egyik legjobb akciófilm, amit mostanában láttam. Pedig hogy leírták már Sly-t előtte, hogy úgysem fog sikerülni neki! Emlékszem, ugyanezt eljátszották a Rocky Balboa előtt is, aztán a kétkedők ott is jól ráfáztak. Abszolút le a kalappal Stallone előtt, hogy ilyen idősen két ennyire érett filmet tudott letenni az asztalra!

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.02.04. 11:47:44

Asszem megvárom a csütörtököt és berobbanok a moziba megfigyelni:)

jamesb · http://filmhirek.wordpress.com/ 2008.02.05. 12:36:33

koimbra: nagyon helyes, ha bejöttek az eddigi Rambo filmek, akkor ebben sem fogsz csalódni :)

· http://filmkeltes.blog.hu/ 2008.03.14. 15:00:20

Én néhol már kicsit túlzónak éreztem a léggömbként kipukkanó emberkéket, de tetszett nagyon a film. Kökemény akció, izgalmas kamerakezelés. A zene tényleg fantasztikus. Nekem még az eleje is tetszett.
süti beállítások módosítása