We own the Night

inmfc - 2008.01.29. - 3 komment

Az éjszaka urai/2007/

 

Felirat Trailer Bővebb infó

Intro

Az idei Canness-i filmfesztiválon mutatták be először a nagyérdeműnek ezt a művet, amelynek rendezője James Gray és amelynek a címe We own the night. Elég csak a szereposztásra jobban odafigyelni, és már is tudjuk, hogy csak nem lehet ez olyan rossz, ilyen szereplőkkel a soraiban, mint Phoenix és Wahlberg újra együtt a vásznon, egy szépséggel Eva Mendessel kibővülve. Bár amint az tudni vélik, az első benyomások nem éppen pozitív jellegűek voltak a Canness-i filmnézőtársainktól. De hát mi nem hiszünk nekik!

A sztori

A 80as években járunk, a helyszín New York, és drog-drog hátán. Főhősünk egy bártulajdonos, és nem mellesleg egy rendőr családból származó ifjú, azonban ezt a tényt mindenki előtt titkolja. A lényeg, hogy testvére is rendőr lesz, azaz apja nyomdokaiba lépve próbálja elkapni a rosszfiúkat, de ez éppen fordítva sül el, és megtámadják. Amit már (Phoenix), a broder nem hagyhat és segít a policének elkapni az orosz maffia nagyágyúit, akikkel nap mint nap összefutott a bárjában.

 

Értékelés

A történet

A kezdés elég jóra sikeredik, értem ezalatt azt, hogy megismerkedünk Phoenix-szel, a bárjával, a népszerűségével, és nem utolsó sorban a titkával, hogy honnan is származik ő, valamint találkozunk egy rejtélyes idegennel is. Meg hát a barátnőjével aki valljuk meg őszintén nem csúnya…

A folytatás már igencsak ígéretesnek bizonyul. Hisz mután megtámadják a testvért, na azután kezdnek el úgy igazán beindulni a fejlemények. Bár az előre leszögezhető, hogy senki ne várjon valami akciódús, lövöldözős meg ehhez hasonló darabot, mert ez nem inkább erről szól. Hanem egy kis drámai alátettél, egy kis fehér porral, egy kis izgalommal vegyített, ahogy mondtam már gengszteres jellegű múvit láthatunk. Továbbá ahogy az okosok szokták mondani egy kis személyiségfejlődésnek lehetünk szemtanúi, hisz főhősünk a jó érdekében, azaz a család védelme érdekében elrugaszkodik a korábbi stílusától, életétől, és felvesz egy komolyabb szerepet, mert hát ő is police akar lenni.

A befejezés egy kicsit össze lett csapva szerény véleményem szerint. Igaz ehhez hozzátartozik, hogy kimaradtak elég fontos események még a középső rész hajrájában. Azaz nem tudunk meg sok mindent a végső csapásról, és egyik percről a másikra már ott állunk a mezőn. Valamiért én úgy érzem, hogy célszerűbb lett volna még kitérni az általam végső csapásnak nevezett akció előkészületeibe is belepillantani, mert valahogy átfutottunk rajta. Pedig lehet, hogy nem csak engem, hanem más filmnézőt is érdekelt volna még ez a rész. Na de mindegy.

Mindent összevetve, nem volt ez rossz. Bár valamiért hiányérzetem maradt. Sokkal több izgalomra, és akcióra vártam. De persze így is tetszett, és talán még egy nézést meg is ér. Ki tudja?

Szereplők

Joaquin Phoenix jó alakítását láthattuk. Szerintem jól hozta a karakterét, aki egy idő után még ha nem is teljes bosszút forralva, de mindenképp az igazság mellett harcolva teszi le a voksát, és küzd tovább a bári életből kitörve.

Mark Wahlberget láthattuk már mindenféle moziban, most jelen esetünkben éppen rendőrt játszik, nem is rosszul, de nem is jól. Valahogy engem nem annyira győzött meg, és nyűgözött le ezzel az alakítással.

Eva Mendes neve volt a garancia arra, hogy a két színészpalánta mellett, valami szépet is fogunk látni, és egye fene tetszett is nekünk, bár olyan igazán nagy szerepe nem volt a film során, talán az ő szerepéhez még többet hozzá lehetet volna nyúlni, többet ki lehetet volna hozni belőle. De hát azért ez így is jó volt tőle.

Valamint Robert Duvall, aki mindig hozza azt a szokásos formáját, ami se jónak, se rossznak nem nevezhető, szóval a rébuszokban szövegelés mellett a lényeg, hogy egy jó alakítást, produkciót láthattunk tőle.

És ezek ismeretében én azt állítom, hogy a szereplőkkel volt a legkevesebb bajom a film során.

Pozitívum

JP játéka számomra meggyőző volt, a film kezdése, aztán néha feltűnő jó jelenetek

Negatívum

Kicsit izgalmasabb” is lehetett volna, a végjáték össze lett csapva

Outro

Egy olyan darab volt ez, amiről úgy vélekedek, hogy jó volt, engem lekötött, de mégis a megnézés után, ott az a már említett, hiányérzet, hogy jobb is lehetet volna. Bár tudom, hogy sokan várják, már csak a szereposztás miatt, és senkinek nem veszem el a kedvét, mert egyszer tényleg igenis nézhető múviról van szó, de mély nyomot aligha fog bennünk meghagyni a megnézést követően. Ezvan.

 Pontszám

7/10

Címkék: 7 we own the night az éjszaka urai

A bejegyzés trackback címe:

https://filmkeltes.blog.hu/api/trackback/id/tr78317228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a gépész · http://filmkeltes.blog.hu 2008.03.10. 10:06:16

Tegnap néztem meg és épp írni akartam róla, de miután rákerestem az oldalon szomorúan láttam, hogy már megelőztél. :(
amúgy nálam 8-9 - et megüti, mert nekem nagyon bejött
ja és a bemutatkozóm megvan, ugyhogy átküldöm emilbe

Péter-Szabo Sándorné 2008.10.10. 15:03:10

Ez egy nagyon jó film!
Márégota szeretem volna megnézni.
süti beállítások módosítása