Impostor

- 2008.03.22. - 1 komment

Imposztor

/2002/

 

 
Trailer Bővebb infó

 

Intro 

Kezdjük talán ott, hogy imádom a sci-fi műfajt. Ezért beszereztem ezt a Philip K. Dick novellája alapján elkészült filmet. Ezúttal, ha jól emlékszem, harmadszorra néztem meg a mozit.

Gary Fleder és Gary Sinise érdeme főleg, hogy megfilmesítették a világhírű tudományos-fantasztikus író pár oldalas irományát. Fleder neve A gyűjtő, Ne szólj, száj, valamint Az ítélet eladó című filmek rendezése által lehet ismerős. Sinise-t azt hiszem nem kell bemutatni. Valamint ügyvezető produceri minőségben olvashatjuk még Bob és Harvey Weinstein nevét, ami azt hiszem garancia lehet egy jó mozizásra.

 

A sztori

2079-ben járunk. A Föld már több mint egy évtizede háborúban áll egy földönkívüli erővel. Spencer John Olham ünnepelt tudós a kormányzat szolgálatában és legutóbbi munkája a bolygó megmentésének ígéretével kecsegtet. Ám élete egyik pillanatról a másikra rémálommá válik. Azzal vádolják meg, hogy földönkívüli kém, és egy csapásra országos embervadászat célpontja lesz. Olhamnek kettős problémával kell szembenéznie: igazolni tudja-e időben személyazonosságát a titkos-rendőrségnek ahhoz, hogy segítsen az emberiségen, és képes-e bizonyítani személyazonosságát saját magának.

 

Értékelés  

 

Először is szögezzük le, hogy Gary Fleder nem olyan kaliberű rendező, aki eléggé meg tudott volna felelni az elvárásoknak egy Philip K. Dick novella kapcsán. Azonban egy rokonszenves sci-fi akciófilmet tett le az asztalra. (Kicsit hasonlatos a Különvéleménnyel, attól messze elmarad, persze emiatt nem kell szégyenkezniük az alkotóknak, hiszen nem volt annyi anyagi forrásuk, mint Spielbergéknek.) Kiemelendő még a stábból a zeneszerző, Mark Isham. Munkája révén közelebb kerülhetünk Olham belső vívódásához.

A film elején főszereplőnket a Hathaway (Vincent D’Onofrio), titkos-szolgálat őrnagya kapja el. Be akarja vallatni vele, hogy kentauri kém, egy humanoid robot, genetikus kiborg. Csodával határos módon Olham (Gary Sinise) megszökik, azonban egy tűzpárbajban véletlenül legjobb barátját (Tony Shalhoub) is lelövi. Mivel telenyomták mindenféle drogokkal, ezért képzelgések törnek rá. Feleségéhez (Madeleine Stowe) akar eljutni a kórházba, bebizonyítani valódi személyazonosságát, rácáfolni a vádakra. Azonban a sötét, veszedelmes burkon kívüli utcákon rengeteg szegény és bűnöző tengeti életét. Olham útja révén megismerkedhetünk az alsó rétegek nyomorával. Főhősünk találkozik egy jóindulatú feketével, Cale-lel (Mekhi Phifer), aki vállalja, hogy visszavezeti a kórházhoz. Felesége ugyanis doktornő, így őáltala gyógyszerekhez juthatnak. A gettóban ugyanis nincsen elég belőle, erre fel érthető Cale segítőkészsége. Útjuk során azonban egyre inkább baráti viszony alakul ki kettejük között, hiszen egymásra vannak utalva.

A történet a kórházi eseményekkel jelentősen felgyorsul. Rohamosan haladunk afelé, hogy megtudjuk, kinek is van igaza: A titkos-rendőrségnek? Ez esetben Olham valóban egy robot, aki merényletet kísérelne meg a kormányzó ellen. Olhamnek? Akkor viszont tévesek a vádak, és hibás az elfogott kentauri halállista. A fordulat a film végén mindent vivő.

A filmben nem kapunk képet arról, hogy a kentaurik hogy is néznek ki, de ez nem is érdekes. Semmit nem von le a mozi értékeiből. A fényképezésre és a vizuális effektusokra (vagy inkább azok hiányára) lehet azonban panaszunk. A fényképezés szó szerint halvány. Feltűnő a színek hiánya, ez még jobban szemlélteti, hogy bizony egy alacsony költségvetésű filmet nézünk éppen. Nem teljes ezek miatt a sci-fi érzetünk. Inkább egy krimi-akciót láthatunk sci-fi köntösbe bújtatva. A novella mindössze pár oldalas, azt tuningolták fel akcióval, töltötték meg egyéb eseményekkel.

Gondolataimat egy Einstein-idézettel szeretném zárni, mely a filmben is elhangzik: „Csupán két dolog végtelen: az univerzum és az emberi butaság. Én az univerzumban nem vagyok biztos.”

A szereplők:

Gary Sinise játéka megfelelő, remekül éli bele magát az üldözött, étségek közt gyötrődő tudós szerepébe. Madeleine Stowe nagyon csinos néni, többre itt most nem is nagyon volt szüksége, csak mellékszerep az övé. Egészen a végéig, ahol ő is kulcsfigurává avanzsál. Külön megdicsérendő Vincent D’Onofrio, aki sokadik rosszfiú-alakítását hozza hiba nélkül. Kisebb szerepeket alakíthatott még Tony Shalhoub és Mekhi Phifer, akikre szintén nem lehet panasz.

Pozitívum:

Történet. Színészi játék. Fordulat.

Negatívum:

B kategória. Fényképezés. Akciójelenetek.

 

Outro

A film végi fordulatról nem szeretnék semmit írni, mert az nagyon ütős, persze csak ha nem olvastad a novellát, vagy ki nem találtad a film közben, hogy mi lesz. Végére érve érdemes elgondolkozni, hogy mit is tehetünk azért, hogy ne ilyen legyen a jövőnk. Meg azon, hogy mennyivel jobb ez a Dick adaptáció, mint jó pár másik. Azonban csakis a műfaj elkötelezett híveinek és az író hű olvasóinak ajánlott! Mindenki másnak egyszer nézhető.

 Pontszám

 

7/10

   

Címkék: 7 impostor

A bejegyzés trackback címe:

https://filmkeltes.blog.hu/api/trackback/id/tr52392900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.03.23. 12:45:44

Szidta a kritika , mint a bokrot megjelenésekor, meg talán meg is kurtították a filmet erőteljesen. Szerintem egy jó film volt, jó kis csavaros véggel
süti beállítások módosítása