Body Count

- 2008.03.08. - 1 komment

Halott gengszterek

/1997/

 

 

Trailer Bővebb infó

Intro  

Unalmamban vettem elő a dvd gyűjteményemben porosodó Halott gengszterek című mozit. B kategóriába sorolható, kis költségvetésű krimi – road movie ez. A rendezést egy bizonyos Robert Patton-Spruill jegyzi. Ismeretlen neve ellenére nem lehet panaszunk munkájára jelen esetben. De leginkább a színészi gárda teljesítménye miatt érdemes megnézni a filmet.

 

A sztori

Pike (Ving Rhames) frissen szabadul. A börtön előtt azonban már várja egy régi haverja, Crane (Forest Whitaker), aki kis idő múlva fel is ajánl neki egy „melót”. Pike a régi barátság miatt, illetve a nem kevesebb mint 15 millió dolláros haszon reményében rábólint az üzletre. Három tettestárssal – név szerint: Chino (John Leguizamo), Booker (Donnie Wahlberg), és Hobbs (David Caruso) – kezelésbe vesz egy bostoni művészeti galériát.

 

Értékelés  

Patton-Spruill remekül ágyazza bele korunk kritikáját a balfék rablók történetébe. Szól ez a film a „dicsőség-szindrómáról”, a túlzott birtoklási vágyról. A kapzsiság megmérgezheti lelkünket, barátokat, régi ismerősöket, rokonokat fordíthat egymás ellen. A film épp karácsony előtt játszódik, így még jobban kiélezve a tényleges mondanivalót. A magyar címből nem nehéz kitalálni, hogy mi lesz főhőseinkkel. (A címalkotók egy újabb „remek” megmozdulása.) Szerencsére nem csak a rossz, de a jó is elnyeri jutalmát.

A történet

A néző a galériarablás záró képsoraival kapcsolódhat be a történetbe, ezzel indul a film. Az előzményeket, és a rablást flashback-ek segítségével tárja fel a rendező. Körülbelül olyan eredményesen bonyolítják le a rablást, mint kis hazánkban az egészségügyi reformot. Képet kapunk róla, hogy mindegyik félnótásnak meg van a maga kis álma, célja a lóvéval.

Mivel a menekülés közben Crane meghal, ezért csak Pike tudja az orgazda címét és számát, aki majd átveszi a rabolt képeket, és odaadja a pénzt. Tömegközlekedéssel akarnak eljutni Floridába, de egy összeszólalkozás után Hobbs kitöri Booker nyakát, ezért kénytelenek a még lélegző testet magukkal cipelni, tehát marad a körözött autó. Mennek, egyszer csak egy lerobbant autó mellett felbukkan Natalie (Linda Fiorentino), akire később mindegyikük beindul.

Egy igazoltatás során Pike beijedve stukkert nyom Natalie fejéhez, Chino pedig lelövi a zsarut, és Bookertől is „könnyes” búcsút vesznek. Folyamatosan halmozzák a baklövéseket, mindenki át akar vágni mindenkit a több lóvéért. Mindent elmond „profizmusukról”, hogy Chino még egy benzinkutat is képtelen kirabolni két idős nő ellenében.

A szereplők

Rhames és Leguizamo játéka kiemelendő, de a többiek is jót alakítanak. Mintha csak Leguizamo-ra szabták volna a tenyérbe mászó, szájhős, ripacskodó suhanc szerepét. Wahlberg-nek remekül áll az álmodozó, kissé naiv szerepkör. Fiorentino pedig szépségével ujjai köré csavarja nem csak főhőseinket, hanem a nézőt is. Érdekes, hogy Whitaker nem sokat csillant(hat) meg képességeiből. Caruso hozza a hallgatag, kötözködő figurát.

Pozitívum:

Színészi gárda, mondanivaló, balekság a köbön, oltogatós dumák.

Negatívum:

Amatőrszag, kis költségvetés, magyar cím.

 

Outro

Sok profibb rendező irigyelhetné ezt a megvalósítást kis költségvetésből. A dumákon jókat lehet röhögni, és legalább nem unatkoztam. Ez a kissé ismeretlen mozi remek kikapcsolódást nyújt másfél órára. (Többszöri megnézésre már talán elveszti varázsát.) Egyszer mindenképp adj neki esélyt!

 Pontszám

 

6.5/10

 

 

Címkék: 6.5 body count halott gengszterek

A bejegyzés trackback címe:

https://filmkeltes.blog.hu/api/trackback/id/tr14371876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csi miami 2008.12.01. 20:19:23

helo most vagyok elöször már nagyon rég keresem a body countot valaki esetleg egy cimet vagy akármit hogy honnan tudnám megszerezni nagyon kéne imádom david caruso t meg mindent amiben ö játszik léciiiii valaki szánjon meegg!!!!!!!!!!!!!!!!!
süti beállítások módosítása