Sleuth

inmfc - 2008.02.11. - 3 komment

Mesterdetektív 

/2007/

 

 
Felirat Trailer Bővebb infó

Intro

Aki esetleg még nem hallott róla, annak gyorsan szolgálhatok egy pár ténnyel, miszerint a Mesterdetektív Kenneth Branagh rendezése Harold Pinter forgatókönyvéből, amely Anthony Shaffer Tony-díjas színdarabján alapszik. És a főszerepben olyan kiválóságokat tekinthetünk meg, mint Jude Law és Michael Caine, valamint eme alkotás egy remake, s ha visszautazunk az időben, akkor 1972-ig kell visszamenni, hiszen akkor mutatták be először, míg ezt az újfajta versiont pedig 64. Velencei Filmfesztiválon láthatták a kritikusok, s filmnézők.

A sztori

Andrew Wyke híres, népszerű krimiíró, míg Milo Tindle színész vagy fodrász, kinek, hogy tetszik. Egy a közös bennük, ugyanazt a nőt szeretik. A történet Wyke kastélyában veszi kezdetét, és ott is ér végett. Tindle bekopog hozzá, hogy rábeszélje a válásra, azonban hosszas huzavona után, az írónk meglepő ajánlattal áll elő, mégpedig elválik akkor, ha a szeretőnk elrabolja tőle a feleség drága ékszereit. Most akkor „mivan”?

Értékelés 

A történet

A „start” számomra meglepően indul. Valaki bekopog valahova, kinyílik az ajtó. Azaz egy pár perc után már érződik, hogy nem egy sokszereplős darabnak lehetünk "szemtanúi". Már maga a film színezete, kép világa is megdöbbent, amely a kastélyon belül csak még jobban felerősödik, de erről majd később. A lényeg, hogy ebben a részben, kiderül pár dolog, a két személyt illetően, valamint azt is borítékolhatjuk, hogy nem akármilyen folytatásban lesz részünk.

És ez a folytatás mondhatni csodálatosra sikeredett. Hiszen miután elkezdődik a játék, egy kis izgalomban is van részünk. A rablásos sztori az különösen tetszett, valahogy nagyon eltalálták azt a részt. A két szereplőnk pedig brillírozik, és ez egy újabb jó pont részemről. Valamint csavarok is megfigyelhetőek, aztán megjelenik a nyomozónk, akkor minden a feje tetejére áll. Hihetetlen jó "filingje" volt, nem csak ennek a résznek, hanem az egész darabnak, egyszerűen élveztük azt, amit láttunk.

Majd a befejezés egy igazi jó film lezárásaként titulálható. Egy olyan „the end” volt ez, ami további kérdések feltevésére ösztönzi a nézőt, és akár még egy folytatást is elképzelnénk ennek tükrében. 

Ahogy mondottam miután belép a szeretőnk, egy játék veszi kezdetét, ami lehet, hogy az életéért folyik, és nem a nőért, aki miatt érkezett vendégünk.

Már az alapkonfliktus megadja az alaphangot, amire a főbb fordulatok rátesznek még egy lapáttal. De ami igazán elnyerte tetszésünket, az a színek játéka, az ipari kamera stílus, és a kastély modern berendezése, mivolta. Kezdjük, akkor előröl, a színek játéka bámulatos, mindig az adott cselekményhez, érzelmekhez igazodik, valamikor fényesebb, máskor sötétebb árnyalatok jelennek meg, amelyet a bizonyos kastély modern mivolta tesz lehetővé. A „távirányítású” ajtók, virtuális könyvtár, és egyéb más modern berendezés jelenik meg szemünk láttára , elég csak a székekre gondolni, vagy a falra festett kandallóra, a tükrökre, szóval a képi világ az nagyon rendben volt.

Aztán amint mondottam, van ez az "ipari kamera" stílus, amely annyit tesz, hogy a kastélyt belül és kívül kamerák hálózzák be, amelyen keresztül is néha nézhetjük a fejleményeket, különösen igaz ez a film első felére, ahol nem mindig azt látjuk, amint a főszereplő beszélnek, hanem egy-egy pillanat erejéig csak testrészeket, vagy üres teret láthatunk.

Ami még kiemelendő a zene. Amely nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ez a darab ennyire „élvezhető” legyen.

Szereplők

Egy fiatal és egy öreg. Jude Law(Tindle) és Michael Caine(Wyke). Két nagyon jó színész, akik most is megmutatták mennyire, értenek a szakmájukhoz. Mindketten kitűnő alakítást nyújtottak. Egy rossz szavunk sem lehet. Bár azt nem lehet nem elfelejteni, hogy Caine a 72-es darabban éppen Tindle-t játszotta, most pedig éppen az ellenkezőjét. Számára nem volt ismeretlen a darab, de hát inkább ne is csűrjük csavarjuk ezt a szereplős dolgot, hanem mondjuk ki: szenzációs alakítások.

Pozitívum

A forgatókönyv minden egyes fordulatával, a színészek játéka, a kép világ, a zene

Negatívum 

Néha már túl soknak éreztem a beszédet

Outro 

Ki fog nyerni? Ez volt a fő kérdés a film közben. Majd a végén már azon gondolkozunk, hogy vajon melyikük nyerte meg a mindent eldöntő harmadik játszmát. Mert közel sem olyan egyszerű a történet, hogy azt mondhassuk teljes vállszélességgel, na igen ő nyert. Nem kérem, ilyen nincs, mert a stáblista megjelenésekor jó pár kérdés fogalmazódik meg benned, ami arra ösztökél, hogy újra megnézd.  Egy helyszín, 2 szereplő, és egy abszolút jó szórakozás ígérkezik annak a filmnézőnek, aki rászánja magát e darab megtekintésére.

Pontszám

8/10

  

Címkék: 8 sleuth mesterdetektív

A bejegyzés trackback címe:

https://filmkeltes.blog.hu/api/trackback/id/tr62333750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a gépész · http://filmkeltes.blog.hu 2008.03.14. 09:48:24

valamelyik nap megnéztem. háát érdekes film volt az biztos. Baromi szép képek, baromi jó rendezés, baromi jó színészek. de valami mégis hiányzott, de nemtom megmondani, hogy valyon micoda. de persze a 8/10 -et megérdemli mindenféleképp.
és szerintem Jude Law élete filmje eddig. ilyen alakítást még nem láttam tőle. ebben nagyon nagy dícséret és köszönet neki.

inmfc · http://calacitra.blog.hu 2008.03.14. 20:57:53

ismeretlenül nagyot szóló?:))

a film maga tényleg érdekes volt, de jó, míg Jude Law egyre jobb lesz, ha így folytatja..

ChrisDry · http://www.chrisdry.com/ 2008.04.22. 21:22:26

20perc alatt kiszámítható a sztori, a végén hiányzott még egy csavar. 3/10.
süti beállítások módosítása