Röviden Tömören│12 Rounds (2009)

inmfc - 2009.09.08. - 7 komment

Van, amikor jól működik egy összelopkodott-klisés mozi, van, amikor nem. Na ez utóbbi igaz sajnos a 12 Rounds-ra. Azt, hogy milyen hibákat követett el, az a napnál is világosabb, viszont ezek többsége olyan, amin egyszerűen nem lehet szemet hunyni, se most, se máskor. S ilyenkor hiába van ott a die hard és sok más egyéb alkotásokból összegyúrt amúgy se acélos szkriptje, mert ezeket a hihetetlen szkénákat, valamint a vérszegény hangulatot feledtetni nem tudja számunkra. Jóvan, kimondom: ha unod a banánt, kvázi, hogy hülyének néznek, akkor nem biztos, hogy élvezni tudod majd a látottakat. Mármint élvezni rendesen, nem nevetni, és jókat kacarászni azon, hogy éppen a rendőrünk üldözi az autót futva jó pár kilométeren keresztül még mindig és mindig, miközben a fejed fogod, s nem hiszed el, hogy ez megtörténhet például.

 
Aki kicsit is olvasott az első bekezdés sorai között, annak feltűnt, feltűnhetett, hogy a 12 Rounds nem lett egy jó akciófilm. Nagyon nem. Butaságokkal, hibákkal, nevetséges színészekkel, meg párbeszédekkel a mai világban egy fabatkát sem érhet el, de még a középszerhez is irtó kevés. Teljesen felesleges szagú lett, amely nem hogy megérné a pénzét a fun miatt, inkább lerombolja azt buta dolgokkal, ugye. Teszem hozzá halkan: becsületére legyen mondva, forog végig megállás nélkül, mert igen mindig van valami, de hát az idő s a menetek fogyásával ezt nem lehetett elszúrni, annyira, hisz az alapok megvoltak, vili. Csak éppen a különböző szánalmas fbi alakításokkal, vagy a főhősével senki sem számolt, s ez baj.
 
Mert értem én, hogy B kat akciómozinak készült, de ez nem enyhítő körülmény akkor, amikor a pici drámát, érzelmet kéne eladnia a pankrátorból avanzsálódott színésznek, s nem tudja, vagy amikor komolynak készült akciószkénákat úgy dobja közénk a film, hogy az ember nem hisz a szemének, sokszor. Mégis azt mondom, hogy el lehetett volna adni valami normálisra, hihetőre kivitelezett képkockákkal, mert a nép játszi könnyedséggel bekajálja a die hard szál folytatására épülő darabokat. A név [cím, rendező] sokat mond, csak nincs izomtrikó, csak egy annyira leegyszerűsített pankrátor figura, akiért egy percért se lehet izgulni, meg ő se tud nagyon másért. Ilyenkor jó az, ha van egy szép csaj (kötelező kellék), aki elvonja a figyelmet, néha.
 
A legszomorúbb az egészben, hogy az alapok helyett a megvalósításra lehet több rossz szavunk. Az egész képen amúgy a végi nagy csattanónak szánt csattanó valamelyest javít, de nem sokkal csak pont annyira, hogy a két egész pontot begyűjthesse, s nem az egyet például.  Mindent összevetve, B kat mozi lett belőle végülis, de voltak meredekebb pillanatai, amikor komolyan nem tudtál dönteni a sírás és a nevetés között, pedig értelemszerűen egyiknek se kellett volna bekövetkeznie egy akciófilm alatt. S ha nem mondtam volna még, minden egy rendőrről szól, akinek a barátnőjét elrabolja a dutyiból frissen szabadult (?) revansra készülő gonosztevő muki. Aki nője halálát (akit pont a hősünk intézett el közvetve-közvetlenül) akarja megbosszulni a 12 menetes macska-egér játékával, ahol persze ő van jobb pozícióban. Valakit esetleg mégis megvettek ezek az utolsó sorok, nem-nem, nem hinném. Fújtat, ez is megvolt: 12 Rounds.

Címkék: 2 2009 12 rounds

A bejegyzés trackback címe:

https://filmkeltes.blog.hu/api/trackback/id/tr661373964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.09.11. 12:49:35

Cena előző filmje A tengerészgyalogos elég fasza lett, de ez nem jött be. Jó ötlet volt a 12 menet, de nem voltak kreatívak, nem volt ebben a 12 feladatban semmi érdekes.
Egyébként mi ez a röviden tömören?:D Ez így nem egy normál kritika?

inmfc · http://calacitra.blog.hu 2009.09.11. 12:59:14

@koimbra: úgy gondoltam, hogy az olyan filmekről, melyek nem tudok (nem akarok stb...) írni egy oldalnál többet, azok így ilyen címszó alatt futnak. (már régebben is volt ez) Normálnak normál, csak nem olyan hosszú és alapos sztem, mint a többi, de ezt már az olvasó dönti el.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.09.11. 13:04:55

Okéj:) Van aki örül, ha ennyit megír egy filmről:D (pl én:))

duckit · http://gonduzo.blog.hu/ 2009.09.11. 20:22:55

Nekem még ez is rengeteg!! :)
Legalább itt van mit.

Spawn85 2009.09.12. 11:01:41

A Tengerészgyalogos tényleg nem volt rossz, de ez...hát...nem is tudom. Az alapötlet pedig nem rossz, csak ehhez hasonlót "ellőtek" már a Die Hard 3-ban.
Egynek elment azért ez a "12 Menet".

Én nem szoktam meghatározni, hogy mennyit szeretnék írni egy-egy filmről. (Kivéve ha nem a blogra megy a kritika, mert akkor muszáj :) ) Van, amiről nagyon sokat tudok, és van, amiről alig tudok valamit "kinyögni".

VVega · https://debugme.eu/ 2009.09.12. 12:25:17

Nekem mostanában majdnem az összes írásom rövidebb ennél :D

nyuszisz 2009.09.13. 18:42:59

Az én írásaim is rövidek ehhez képest :)
süti beállítások módosítása