Dragonball: Evolution (2009)

inmfc - 2009.04.12. - Szólj hozzá!

Annyit érdemes már kezdésként leszögezni, hogy vannak olyan dolgok, melyek elméleti szinten működnek minden további nélkül, de a gyakorlatban már egy másodpercre sem állják meg a helyüket. Lefordítsam? Vannak olyan tervek, melyek álmainkban színesek, meg gyönyörűek, csak miután felébredünk, akkor nem látunk mást, mint a fehér falat. Na így vagyok én ezzel a mozival is. Olyan volt ez, mint egy dolgozat. A készítők tudták minden kérdésre a választ, csak nem pontosan, és helyesen, aminek aztán meg is lett az eredménye. Ha már (hiú) ábrándnál tartottam, akkor hasra csapok, minden harmadik ember tuti ezt várta, amikor meg vetítették neki, akkor csak a fejét fogta egy rossz álomba reménykedve. Mertek nagyot álmodni, ott pár kilométerrel arrébb, azonban felsültek, nem is kicsit. Ami eszembe jut erről: sokat akart a szarka, de nem bírta a farka.

 
A DB-t senkinek s semminek nem kell bemutatni. Különösen nem ebben, a blogban, ahol már egyszer rendesen kiveséztem, és ódákat meg dicshimnuszokat zengtem róla, sorokon keresztül. Akkor is leírtam, most is leírom, a mai napig nem született olyan mese, anime, nevezd aminek akarod, mely ekkora tömegeket bírt volna a kockaalakú készülék elé csábítani, vonzani, nap mint nap. Kicsit vissza is sírja az ember a régi szép időket, de hát itt volt a sansz, a nagy dobás lehetősége, amit, ahelyett hogy derekasan behúztak volna a készítők, inkább futni hagytak. Nagy pofon, meg arculcsapás a nézőnek, a fannak egyaránt.
 
Ám akármennyire nem akarom ezt kimondani, de akkor is ki kell, benne volt a pakliban, sajnos. Benne volt az, hogy sok pénzt belepumpálva nulla nosztalgia érzés jön majd vissza a vászonra. Ezt az érzést támasztották alá, már az előzetesek, meg az egyéb más finomságok is, teszem hozzá. Most sokan mondhatják, hogy mit vártam én, a fan, hisz tudhattam volna, hogy egyrészt nem lehet megfilmesíteni a megfilmesíthetetlent, másrészt pedig elég csak kiindulni az utóbbi időkben, frissen érkezett anime élőszereplős feldolgozásokból, s akkor már minden tiszta, meg világos lesz számomra, hogy ez halott dolog volt már akkor, mikor még meg sem született.
 
Próbálom megfogalmazni, hogy mi is volt a legnagyobb bökkenő, hiba a filmben. Azonban a jéghegy csúcsán, a piramis tetején mindannyiszor az állt, hogy az egész ment el rossz irányba, siklott ki, mint a vonat. A legegyszerűbb ez esetben, az lett volna, komolyan, ha el sem készítik, már ha tudták, hogy egy ilyen valami fog kisülni belőle. Amely a DB tortaszeletnek csak egy kis morzsáját tartalmazza. Oké, annak is elfogadom az érveit, aki azt hajtogatja, hogy ezt nem lehetett úgy visszaadni, megcsinálni, mint ahogy az a mesében volt, de Uram bocsá’ a mai világban azért ez mégis csak ciki. Ciki, hogy egy kultsorozatnak, egy világhírű rajzfilmnek ilyen 75 perces anyagot tudnak csak kreálni. Hol vannak ilyenkor a nagy cgi-k, meg a nagy pénzek? Továbbra sem értem, hogy senki se akadt a földkerekségen, aki face to face megmondta volna a filmes team-nek, hogy ez kevés… nem értem
 
A DB esetében is ketté lehet választani a tábort, azokra akik fanok voltak, maradtak, meg akik nem nagyon követték a mesét. Lehet én gondolom rosszul, és az én gépemben van a hiba, de egy ilyen filmnek elsősorban a fanokat kell "kielégíteni". Az átlag csak azután jön a képbe. Ezzel ellentétben a filmmel, senki se járt jól. Se a fan, se a popocorn zabáló filmbuzi. A fannak majd minden egyes kis részletbe van beleszólása, a karakterekbe, a meredek változtatásokba, meg úgy az egészbe. Az átlagnak meg néhol nem igen lehetett világos a szitu, hogy akkor mi is van, csak nézte, bambulta. Néhol elmosolyodott, néhol nagyokat ásított, s ezzel véget is ért a történet.
 
A film és a híres anime közti kapcsolat, közös nevező legfeljebb csak a szereplők nevei lehetnek. Minden más valakinek az agyából pattant ki egy nehéz délutánon, mert köszönő viszonyba nincs a mese világával, és alapszitujával. Itt a moziban mindent úgy megkevernek, hogy a fan is néha pislog, meg nem érti mi merre hány fok. Hát akkor a nem fan? S lehet, hogy a készítők, már ideje korán megpróbáltak védekezni azzal, hogy valami újat, valami mást fognak megalkotni a játékidőben, de akkor könyörgöm, ne írták volna oda elé, hogy: dragonball. Vagy jóformán, maguk sem tudták már mit akarnak készíteni, egy idő után. Yes.
 
Ezek után a tények. Nulla hitelesség, mármint a rajzfilmre nézve. (a szinkron is csodálatos volt) A film két részre bontható aszerint, hogy az első fele még csak-csak elvánszorog. Netovább nevetsz sokszor, próbálod kizárni a db-s múltadat, de ahogy megy előre a cselekmény egyre több kérdőjel kezd gyülekezni a fejed felett. Az említett második rész meg már nagyon gyengére, izzadságszagúra sikeredett, sőt viccesre. Bár itt most a rosszabbik értelemben vett nevetése a dolgoknak. Lásd: kinevetés. A befejezés pedig végképp megadja a kegyelemdöfést, megfordítja a belém szúrt kést vagy százszor, és nem is húzza ki. 
 
Klisé szövegek mindenütt, ilyen „higgy magadban” dolgokkal. Mi több, ezek a párbeszédek is annyira erőtlenek, semmilyenek, hogy legszívesebben letekertem volna a hangerőt, ha megtehettem volna. Nesze neked hangulat, meg régi DB… Még a zene volt talán, olykor-olykor tetszetős, ami kicsit vissza is hozott az életbe, de akkor meg újfent bevágtak valami hihetetlen magasröptű gondolatmenetet.
 
Ez még nem is lenne probléma, azt mondom, ha a fightnak feküdtek volna neki. De nem! Van belőle vagy négy, azok is irtó gyengék. A végi nagy fight is inkább szemöldök felhúzós volt, mint megtapsolós fajta. Mindegyik kevés volt, sokkal több kellett volna. Vagy a kevesebb is lehet célra vezető, persze, de akkor meg illet volna legalább egy-két anime részt kielemezni.  S ha már utánanéztek annak, akkor a karakterekre is vethettek volna egy szempillantást.
 
Mert ezeket a szereplőket is honnan a „rákból” szedték elő, azt nem tudom. Ha legalább valaki egy kicsit is hasonlítana a rajzfilmes figurára, már lekenyereztek volna. Na jó nem akarom nagyon lehúzni, meg oltani a filmet, hisz az igazság az, hogy még Piccolo volt, aki azért sacra úgy nézett ki, ahogy ki is kellett, ahogy az elvárható volt. A többiek azonban, a vékony kis zselézett hajú főhőssel együtt egy másik bolygóról érkeztek. Jobbat nem tudok…
 

Most képzeld el, hogy egy nagyot fújtattam. S ezzel ki is ment belőlem minden nyűg, gőz, meg csalódás. Komolyan elsüllyednék szégyenemben, ha egy ilyen filmmel állnék elő, az alapot képező anime-hoz képest. Az látszik, hogy nagyon erőltették a dolgot, kár volt érte. Simán lehetett volna még miatta álmatlanul forgolódni egynéhány éjszakán keresztül. Sokkal szerencsésebb is lett volna, látva ezt a kapott, elég nehezen fogyasztható, emészthető végterméket, melyet úgy hívnak, hogy Dragonball: Evolution. S most gyorsan deleteld ki is a fejedből. Hármas. De ez inkább elégtelen, a szememben. A fight belassítás, zene, s egy kis poénfaktor miatt lehet kegyelmezni neki. Inkább újranézzem a régi introt, azzal nyugtatom, lágyítom a szívem. Szeretet s barátság.

Címkék: 3 2009 dragonball evolution

A bejegyzés trackback címe:

https://filmkeltes.blog.hu/api/trackback/id/tr371061565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása