Oscar bácsi meggyütt│09

inmfc - 2009.02.23. - Szólj hozzá!

 

 
Hosszú idő óta először döntöttem úgy, hogy megnézem ezt a cifra, megújult, hírességekkel teli red carpetes bevonulást, majd az azt követő díjátadót szépen végigizgulom(?)  egészen két órától egészen hat óráig, ha el nem alszom közben. Az igaz, s ahogy arra számítani is lehetett a nagy körömrágás elmaradt, de ennyire lehengerlő, kiütéses győzelemre azért nem számítottam. Azt hogy érdemes volt é fennmaradni, arra azért nem tudnék egy határozott igennel felelni, de azért a készítők, a szervezők kitettek magukért, legfőképp a táncikoló meg éneklő Hugh Jackman, aki végtére is minden előzetes rosszmájúságom ellenére derekasan helytállt és egész jól lerendezte ezt a négy órás showt. És hatalmas riszpekt továbbra is, újfent a hazai színvonalas közvetítésnek, pedig Isten a tanúm rá, nem azért ültem oda, hogy ott majd húzzam a szám szélét pár érdekesebb bemondás hallatán. Na de ezzel nem is kell nagyon foglalkozni, hanem az este legnagyobb nyerteseivel és veszteseivel természetesen, induljon a banzáj! Tessék!
 
Papírforma ez kérem szépen. Ahogy mondani szokták, ez még gombócnak is túl sok. Nyolc a Slumdog Millionaire-nek. Azaz nyolc díjacska a zsebbe, meg a kézbe Danny Boyle-nak, aki aztán nem tudott már hova mosolyogni, meg nevetni örömében, amikor két percenként hívták fel a Slumdog kategória győzteseit. Mindenki ott volt, a kicsitől a nagyig, előre meg volt beszélve? Ő very happy volt, én kevésbé. Kifejtsem? Nah jó!
 
A Slumdog jó film, szó se róla. Megérdemelte ezt az egy-két díját, de azért ebből a díjözönből simán vissza lehetett volna venni, meg másnak adni. S most nem a csalódottság beszél belőlem, ami a Benjamin Button nélkülözését illeti, mert tényleg fej-fej mellett volt a két darab, és az utóbbi időben mindkettőt visszatekertem csak azért, hogy meglegyen a favoritom, de azért ami sok az sok. Még ha paraszthajszállal is, de a BB volt nekem a titkos favorit, elismerem. Azonban a Slumdog is megérdemli a sárga szobrocskáit. S persze voltak olyan kategóriák, ahol különösen szorítottam neki, lásd például a zenei, vagy a vágás kategóriában, mert tényleg ott nem lehetett jobbat találni nála. De a helyzet az, hogy tízből nyolc esetben az Akadémia nem is talált. Így lett ez kiütéses papírforma, haha…mert hát a többiek sehol két, meg három díjakkal szenvednek ott valahol a mélyben, India, s kelet legyőzte Amerikát. Avagy Dávid legyőzte Góliátot. Ennyi.
 
Míg a színészeknél se volt okunk nagy izgalomra. Hisz csak egy esetben nem találtam el a borítékok felszakítása (néhányan brutálisan megoldották) előtt a győztes nevét és kilétét. 
 
Mellékeknél Penelopé behúzta. Tényleg az lett volna az érdekes, ha nem. Mert mindenhol erről szólta a fáma, na. Azonban a doubtos hölgyek sírhatnak most rendesen, meg az egész Doubt brigád, négy színészével, jelölésével együtt, mert úgy mentek haza, ahogy érkeztek, üres zsebbel…
 
A főszereplő Kate Winslet is hozta a kötelezőt. Ezen sem volt mit csodálkozni. Tényleg nem érdemes sokat fecsegni róla, mert Pannáék is megmondták, hogy nagyon jó film a Reader, ami azért mégis csak valami, bár éppenséggel a film volt semmilyen, és Kate alakítása volt olyan, hogy az itt fülekre találjon. Na de mindegy…
 
A férfiaknál Heath Ledger megkapta a megérdemelt díját. Komolyan sírtam volna, ha nem ő kapta volna meg. A család vette át helyette és az est egyik legmeghatóbb beszédének és díjának lehettünk szem és fültanúi.
 
Igaz, hogy Mickey Rourkey go back, de ez nem hatotta meg az Akadémiát. Lehet, hogy Kirk Lazarus-nak mégse volt igaza, Oscar bácsi gyűn akkor is, ha fullba nyomod a kretént, tessék itt a példa Sean Penn! Csak sajnálhatom, hogy még nem láthattam a Milk-et, mert nagyon jónak kinéző darab, és Sean Penn pedig így látatlanban biztos kiérdemelte a díjat…Az est egyik amolyan meglepetése volt. Bár tudni lehetett, hogy ez a két színész pályázik a legnagyobb eséllyel a díjra, de valahogy mindenki Rourke pankrátori szerepére mutatott, aztán tessék…pedig Panna itt is megmondta a frankót, neki nem jött át Rourke alakítása, mert csak önmagát hozta…
 
Színészek kitárgyalva, míg a többi fontos kategóriát meg nem érdemes itt kitárgyalni, mondom a Slumdog ahol kellett, ott megrázta magát, és behúzta a kategóriát. Így visszagondolva már az a meglepő és mulatságos, hogy abban a kettőben még se sikerült neki. Persze nem mernék esküdni rá, mindenki kijavíthat, de az egyikben biztosan a Benjamin Button kapott egy ilyen alamizsna díjat, már elnézést. Kvázi neki is legyen valami. Hármat kapott, inkább ezekbe a vizuális, maszkos kategóriákba győzedelmeskedett, amit szerintem nem tesz ki az ablakba, hiába tényleg gyönyörű film, alig ha hiszem Fincher és stábja ezért öltözött ki, és ment oda kodakos díjátadóra. Persze lehet vakítani, hogy ez mekkora elismerés, de mégis amit a filmes könyvek fognak az utókorra hagyni, az nem mást, mint hogy a Benjamin Button különös élete 13-ból hármat gyűjtött be, ami különös égés.  
 
A Milk-ről már esett szó, Sean Penn befutott, és igen korunk egyik legkiválóbb színésze, tényleg, de mellette az eredetit is magáénak tudhatja a film…Mondom nem láttam, de itt is simán volt egy olyan megérzésem, hogy ő kapja, és láss csodát meg is kapta. Két szobrocska áll a TDK neve mellett is, aki a Heath Ledger posztumusz oscarja mellett a „hangvágásért” is nyert egyet. Azért a hype félig-meddig itt nem működött, bár itt is számítani lehetett rá, hogy nem fog csodát csinálni a nyolc vagy ki tudja hány jelölésből.
 
Nézzük ki maradt ki a szórásból? A hercegnőt és annak jelmezeit kicsit dicsértem az itteni kritikában, úgy hogy megveregetem a vállamat, tisztességgel. S azért volt némi esélye is rá, szerintem, hogy egyet adnak neki, legalább is én úgy ültem neki gondolatban, meg a papíroson is, ami a tippeimet tartalmazta ott szerepelt dőlt betűkkel, befutónak.   
 
Számomra Sean Peann oscarja mellett (bár mondom nem akkora meglepi ez, csak aki nem látta még az most vessen magára, na) az idegen nyelvű kategóriában sikerült totálisan megfogni. Az eredeti tervekkel ellentétben, a The Class, vagy Libanoni Keringő is zátonyra futott, holmi japánok ugrottak a világ tetejére. Achtung meg Danger, a kelet teljesen behálózza az Oscart, a legközelebbi díjátadó már lehet, hogy Tokioban lesz…
 
Más egyebet nem tudok ehhez hozzáfűzni. Konklúzió: egy; a nagy megújított show nem érte el a hatást, kvázi unalomba fulladt ez is. Kettő; megint rá kellett jönnöm, hogy Seth Rogen-t nem bírom, és, hogy Ben Stiller kitűnően hozta Joaquin Phoenixet, már ha tényleg őt akarta. Három; Panda szerint a vígjátékoknak kéne diadalmaskodniuk a nyolcvankettedik oscaron, azaz miért nincsenek vígjátékok a jelöltek között. Valamint négy, mindenki jegyezze meg, és vésse be jól az emlékezetébe, a Slumdog Millionaire lett 2008 legjobb filmje és a 81. Oscar legnagyobb nyertese, nyolc kategóriát behúzva, amire halkan jegyzem meg, ti is szavaztatok itt nálam, nálunk. Hát ennyit egyelőre, a winnersek itt találhatóak! Akiket meg a nagy ruhakollekciók érdekelnek azok kattintsanak ide, akik meg egyszerűen álmosak, azok aludjanak, és az este felé nézzenek vissza, mert gyűn és lesz kritika ma is…

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmkeltes.blog.hu/api/trackback/id/tr27960384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása