Vantage Point

inmfc - 2008.04.16. - 6 komment

Nyolc tanú

/2008/

 
Felirat Trailer Bővebb infó

Intro

Hatalmas tömeg. Mindenki vár valamire, vagy valakire. Majd pár másodperc múlva „befut” egy limuzin, amelyből kiszáll Az elnök. Az elnök, akit mindenki, és közben senki se szeret. Kiint az őt védő örök gyűrűjéből a közönség felé, s felpattan a színpadra. Körülnéz, látja a mosolygós arcokat, akik közül lehet, hogy egy, az ő életét akarja kioltani. De nincs idő félni, rettegni, hisz tapsorkán közepette bejelentik, hívják Őt egy pár mondat erejéig. Azonban az előre megírt sorok elhangzására már nem kerülhet sor, hisz ahogyan széttárja karját a tömeg felé, egy lövés dördül el, sőt pár perccel később egy robbanás feledteti velünk az esemény fontosságát, és eredeti célkitűzését.

 

Értékelés  

Elég szkeptikusan ültem neki, mert a szegény jó öreg amerikai elnököt már majd ezerszer meggyilkolták, és valahogy még mindig itt él „közöttünk”, azaz nem új keletű témát lehetet kiolvasni az ismertetőből, amelyet csak nagyon felületesen, címszavakban pörgöttem végig magamban, nehogy, valamit is megtudjak abból a pár sorból. Mint például azok, akik szerencsétlenségükre éppen a trailert akart(j)ák megskubizni, és így előre megtudhatták a puzzle darabok egy részletét, ami nézés közben elég zavaró lehet(et), de hát ilyen a világ. A lényeg, hogy a trailert inkább ajánlatos elkerülni annak, aki még nem látta.

De ellentmondva előbbi kijelentésemnek, hiába az amerikai elnök újra lelövése, tudtak olyannal előrukkolni a készítők, amitől azért minden filmszerető ember megnyalhatja a tíz ujját. És hatalmas gratula ezért. Egy kisebb adrenalinbomba is megbújik az újonnan 20 valahány percenként megismételt robbantási képsorok mögött, amelyeknek igen nagy szerepük van, hiába is állítják azt egyesek, hogy egy kis idő után már sok volt. Amondó vagyok, kihagyhatatlan volt, egyszerűen jó pontja volt a filmnek és kész. De előre leszögezném, hogy lesz még egy pár dicsérő szó részemről a későbbiekben, de először is:

Kezdjük a címnél. Amely elég égő lehet megint csak a magyarra és filmbuzira nézve, de úgy általában véve is. Hiszen akárhogyan törtem a fejem, vagy akárhogyan próbáltam az ujjaimat is igénybe véve matekozni magamban, se hogy se állt össze a kép, hogy most miért is nyolc? Szerepel a címben. Hiszen ha visszagondolunk, akkor először a tévések, Barnes, elnök, és turista szemszögéből láthatjuk a robbanást és azt megelőző történéséket, fejleményeket, mert ha nem mondtam volna erről van szó, kvázi, robbanás, majd snitt, vissza az időben, és egy fontos szereplő által élhetjük át a robbanást megelőző képkockákat egészen a robbanás bekövetkeztéig. Ahogy azt ő látta és átélte, bár mondani se kell minden egyes recnek iszonyat jelentősége van a forgatókönyv szempontjából, hisz állandóan újabb és újabb puzzle darabkák kerülnek a ki tudja hány milliós kirakó részévé, amelyet a film végén képzeletben ki is rakhattunk magunkban. Ennyi, ott volt. A részletekben rejlik az igazság vagy mifene.
Na de visszatérve a címre konstatálhatjuk, hogy ez megint szó szerint el lett rontva. De az is lehet, csak én gondolom így. Nem tudom, nekem ez az egyik negatív élményem a filmmel kapcsolatban, és ha már itt tartunk, akkor a másik pedig, egy pár érdekesebb jelenet, logikátlanság, amelyek teljesen hitelességüket vesztették egy idő után, lásd környező épületek átvizsgálása, a kütyüvel való lövöldözés, a pali utáni futás, autós üldözés, és a gyerek a végén, szóval a befejezés akár jobbra is sikerülhetett volna. Hiszen kemény egy órán keresztül, amíg nem hagyott minket nyugodni a puzzle kirakós játék, addig élveztük a látottakat, azonban ezt sikerült némiképp feledtetnie a végnek, ami miatt nem kelhettünk fel a székből a teljes elégedettség érzésével, amire a film közben igenis meg volt az esély. Na de hagyjuk a negatívumokat, folyt köv a pozitívumokra, mert hát volt, vagy ez eddig nem derült ki.

Forgatókönyvet azért dicséret illeti, nagyon bejövös volt. Régóta láttam ilyen jó kis „agyafurt” darabot, amely elejétől a végéig kordában tartott volna. Egyszerűen a visszajátszások teljesen megleptek, és teljesen elbűvöltek. Már a második után is azon agyaltam, hogy vajon mennyi lesz még, és mi fog kiderülni a hátra a lévő időben. Izgalmas volt, nah. Az, hogy meg minden egyes snitt után újabb részletek láttak napvilágot, az meg csak hab volt a tortán. De nem akarok itt egekbe emelni semmit, hiszen pár sorral feljebb a már említett dolgok miatt nem tudunk glóriákat zengeni, és énekelni a forgatókönyvről, amely megérdemelte volna. Maradjunk annyiban, az egyik szemem sír, a másik nevet.

Továbblépve az operatőri munka se volt kispályás. Hisz vágások itt is meg ott is, az ember jóformán már nem tudta hova kapni a fejét, és nem ismétlem magam, de ez is odatett. Robbantások, majd az autós üldözés, szóval még most is magam előtt látom ezeket a képkockákat. Gratula megint csak.

A zene is rendben volt, kellőképpen igazodott a film hangulatához.

Összegezve minden rendben lett volna, ha egy kicsit jobban „odafigyelnek” az apróbb részletekre, amelyekre akarva-akaratlanul így felnyitjuk a szemünket, és kivesézzük, megrágjuk. Egy szó mint száz, volt benne valami több, valami plusz, ami akár kiemelhette volna a többi ilyesfajta elnök gyilkolászos darabtól (bár azért így is emlékezni fogunk rá egy ideig, annyi szent). De nem panaszkodhatunk, maximális kikapcsolódást nyújtott, amelyre nem nagyon számítottunk a kezdést megelőzően. Annyit mondhatok, hogy nézni.

Szereplők

Színészek terén se aprózták el a dolgot a készítők. Hiszen elég volt csak ráfókuszálni a stáblistára az ismertető mellett, és máris érezhettük, hogy ez nem egy bés tucatfilm lesz a sok közül. Mert volt itt Dennis Quaid, a titkos ügynök, akinek játéka nekem eléggé bejött. Nem is tudom, furcsán hangzik, de ha ki kell valakit emelnem a látott produkciók alapján, akkor bezony az ő nevére esne a választásom, és mondhatnám teljesen jogosan, persze szerintem. Matthew barátunk megint csak nem vett le a lábamról, úgy ahogy Forrest játéka sem, pedig bírom a fickót, de ez a turista álarc nem állt jól neki. Valamiért csalódás volt. – majd nem sokára láthatjuk, hogy a The Air I Breathe –ben mit alakított. De persze volt itt még oscar díjas elnökünk William Hurt, meg Sigourney Weaver, de olyan nagy és lényeges szerepük nem volt.

Pozitívum

Forgatókönyv rec szempontból, operatőri munka, zene, plakát

Negatívum

Cím, befejezés, pár kisebb logikátlanság, MF és WF játéka

 

Outro

Erre most itt rádobnék egy hetest. Amely nem nyolcas. Sajnos. Pedig lehetne akár az is. De valamiért nem tudtam belenyugodni abba, hogy egy ilyen jó kis forgatókönyv mellett, azokra a bizonyos apró részletekre miért nem tudtak már jobban "odafigyelni" a készítők. De hát ez van, lehet csak nekem szúrja a szemem. Azonban azért ajálani mindenképp tudom, mert másfélórát egyszer mindenképp megér, szerintem.

 Pontszám

 

7/10  

Címkék: 7 vantage point nyolc tanú

A bejegyzés trackback címe:

https://filmkeltes.blog.hu/api/trackback/id/tr55428123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zol 2008.04.16. 19:00:36

Szerintem pedig egy szimpla kis akciófilm,méghozzá a rosszabbik fajtábó.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.04.16. 19:18:16

Szerintem meg egy jó kis akciófilm, a jobbik fajtából:) Én 80 %ot adtam rá, de az év végi visszatekintésben szerintem nem lesz benne semmikép.
Lekötött, hangulatos volt, tetszett. Dennis Quaidet Terminatornak, ilyen mimikával lemossa Arnoldot is:)

dzsoni szánsájn · http://www.halfps.blog.hu 2008.04.16. 22:11:10

A 8 szerintem ugy jött ki, hogy az 5 "tényleges" szemtanú, + 3 terrorpista :)

ChrisDry · http://www.chrisdry.com/ 2008.04.22. 21:10:59

Nekem egy kicsit unalmas ugyanazt más nézőpontból megnézni többször, amúgy jól prognosztizálható a film végkifejlete, semmi csavar, amcsi filmlezárás, tipikus mozis popcornos 4/10.

VVega · https://debugme.eu/ 2008.05.03. 19:08:14

Ennyire nem értek rá mostanában? :(
Már nagyon várom az új postot.

inmfc · http://calacitra.blog.hu 2008.05.03. 19:14:12

hát sajnos ahogy látom 1 hónapja nem került ki új post...wááh..hát igen...de mindenkit nyugtatok - visszatérünk..egy kicsit túlságosan elkényeztetünk mindenkit:)..most pihentünk egyet, az igazság azonban, h nehéz ám az egyetemisták élete, iylenkor:)..de jövő héten már garantáltan kerül ki új post..erre a szavamat adom(kb 10 film értékelés biztos)..jön a vasember, vagy a bank job...szóval azért madj érdemes lesz visszanézni...és köszönöm érdeklődésedet...:)
süti beállítások módosítása