Feast of Love

inmfc - 2008.03.31. - 4 komment

Feast of Love

/2007/

 
Felirat Trailer Bővebb infó

Intro 

Megnéztük, mert a három Oscar-díjas író-rendező Robert Benton új filmje. Megnéztük, mert tudni véltük, hogy egy magyar személyt is láthatunk e darabban. Megnéztük, mert régen láttunk már romantikus tragikomédiát. És nem utolsó sorban megnéztük, mert Charles Baxter által 2000-ben írt nagysikerű Feast of Love című regénye szolgáltatta a nem mindennapinak tűnő forgatókönyvet. Ennyi nem elég?

 

Értékelés  

Tehát jelentem megnéztük. És hatalmasat csalódtunk, pozitívan. Bár az már itt a legelején leszögezhető, hogy az oscarokkal bővelkedő rendezőnknek nem ez lett a legjobb filmje életében, és nem is fog ezért újabb dicshimnuszokat kapni, de valljuk meg őszintén, nem volt ez rossz ennyi hírességgel egy darabban, és ennyire életteli, tragikomikus sztorival megpakolva.

Mert hát a forgatókönyvet, amelyet az a bizonyos regény szolgáltatott, nem éppen egyszerűnek, ódivatúnak, szokásosnak - és sorolhatnám a filmes jelzőket – nevezhetünk, hisz egy nagyon jó képet kaphatunk a film által a mai világról, a mai szerelemről, amely eléggé kiszámíthatatlan és eléggé bonyolult, ahogy az már sok helyen elhangzott, és el is fog még egy jó ideig hangzani.

Szóval a sztori nem más, mint egy oregoni baráti kör tagjainak igen szerteágazó, - és újonnan megemlíteném - bonyolult szerelmi kapcsolata.

Ahogy az olvasható nem éppen eget verő témáról számolhatunk be, de mégis a nézés közben és után azt konstatálhattuk saját magunkon, hogy élvezzük a látottakat, és kíváncsiak vagyunk, vajon mi fog kikeveredni ebből a szerelmi háromszögből, amely néha rendesen felkavarja az állóvizet főhősünk életében. Jobban mondva főhőseink életében. Hiszen rátérve a karakterekre, amelyeket némileg most mindenképp külön kiemelnék, szóval elmondható, hogy közülük szinte mindegyiket megtaláljuk a való életben is, és akár még magunkra is ismerhetünk, bár ez már csak a véletlen műve lehet, szerintem.

Na tehát van egy lúzerünk a kávézójával, aki egyik nap észre veszi, hogy a nője elhagyta, egy másik nő kedvéért, és mondani se kell mennyire padlót fog a hír hallatán, azonban nem búsul sokáig, hisz újra célba veszi „Kupido” nyila, és feleségül vesz egy ingatlanügynököt, aki pedig, nem mellesleg, a háta mögött egy házas férfival kavar. Azaz Bradley, a lúzer, most se találta meg az igazit. És akkor erről ennyit, hiszen a film 3 párosról, párosításról szól, van ugye Bradley-ink a nőügyeivel, van még egy, amely a kávéházban dolgozók között kialakult szerelemről szól, akik mindent bevállalnak azért, hogy álmaikat elérjék, de mindent, ezt csak majd csak a film alatt fogod megérteni. És van egy harmadik párosunk, akiből a barát egyfajta rezonőrként követve az eseményeket, mindig mindent tud mindenkiről, és mindig tud helyest irányt mutatni, holott kiderül, hogy az ő életében is történtek szomorú esetek, amikor talán jobb lett volna, ahogy ő fogalmaz, nyitott szemmel járni.

Ezek szerint a film a szerelem kiszámíthatatlanságát, álmaink megvalósulását, a hibás tettek következményeit, a véget nem érő szerelmet, és a soha fel nem adást állítja a középpontba, de úgy, hogy azért ne essünk át a ló túloldalára, kvázi ne legyen giccses, és csöpögős hangvételű, hogy azt mondjuk, nem bírjuk ki zsebkendővel és szuflával a film első 10 percét sem.

Hál’ Istennek ilyen nincs, és állíthatjuk, hogy néha-néha még el is mosolyodunk, mert hát az élet is egy dráma, amelynek vannak jó és rossz pillanatai, úgy ahogy a szerelemnek, és úgy ahogy a filmnek is. Tragikomédia felsőfokon. Röviden. A nagy betűs élet. De többet nem is árulok el, majd mindenki nézze.

Ha nagy negatívumokat kéne keresni abban a másfél órában, talán a kezdés lassúságát lehetne megemlíteni leginkább.

Hisz a többivel nem volt nagyobb bajunk, az édes kis esti film jelzőt lehet elsütni eme alkotásra, amelyben nagy meglepődésemre még a híres Falling Slowly c. szám is elhangzik, de hogyan is miért, az maradjon rejtély. A soundtrack, lehet hallgatni való állapotba kerül nálam, egy plusz hallgatást megér.

Amit még nem szabad elfelejteni, hogy R besorolást kapott a múvi, a sok szexuális jellegű tartalom miatt, bár lehet ez nem akkora újdonság a mai világban, bár az érdekes címszó alatt mindenképp illet megemlíteni.

Szereplők

Morgan Freeman, egy név, aki miatt is nézni. Hiszen nem nagy titok, mekkora népszerűségnek örvend a pali, mert hát kegyetlen jó színész, szó se legyen róla, és itt is, megállja helyét, nem tudok bővebb kommnetárt hozzáfűzni a látottakhoz, de szerintem úgy is mindenki érti, hogy miért.

Akit továbbá még nem kell bemutatnom az Greg Kinnear, tudjuk, tudjuk, a Család Kicsi Kincse maximalista apja. Ebben pedig éppen a szerencsétlen férfit ábrázolja, aki mindig rossz helyen keresi és találja meg a szerelmet. Bírjuk őt is. Már anno megszerettük, és itt is jót nyújtott. A megnézést követően elsőre az ugrott be, hogy a szerepet, nem is kaphatta volna más. Jó választás volt.

Aztán voltak még hírességek dögivel, majd mindenki alaposan kutakodjon utána, hisz volt még Radha Mitchell- ünk, a jól ismert Silent Hill-ből, és volt Marozsán Erikánk, na igen, akiről beszéltem még rébuszokban az introban. Szóval Erika a magyarországi, és németországi kitérők után mutathatta meg magát újra, most már egy tengerentúlon forgatott darabban, amiben nem csak statiszta szerepkör volt megírva neki, hanem igen is fontos szerepe volt a sztorit illetően. Nem lövünk le semmi poént. Értékelni a látottak alapján úgy tudnánk, hogy gyönyörű volt, és játéka is rendben volt. Tetszett.

Pozitívum

GK játéka, a forgatókönyv, zene, stílus

Negatívum

Kezdés

 

Outro

Szerelem a köbön. Vagy valami olyasmi. Tragikomédia felsőfokon, és egy hetes tőlem, mindezek miatt. Mert nagyon kellemes kis meglepetés volt, egyszer nagyon is ajánlanám mindenkinek, de különösen azoknak, akik már régen láttak egy igazi jó szerelemről szóló másfélórát. Gyerünk, essünk neki.

 Pontszám

 

7/10 

 

Címkék: 7 feast of love

A bejegyzés trackback címe:

https://filmkeltes.blog.hu/api/trackback/id/tr78405256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kelemenmarc · http://www.kelemenmarc.wordpress.com 2008.04.02. 19:49:28

Morgan Freemannal az a baj, hogy szinte minden filmben szerepel, és nem mindig jó, gondolok itt a nem szinthez méltó Evan a mindenhatóban nyújtott szánalmas játéka miatt. Greg Kinnear messze jobb színész, és őt nagyon tehetségesnek tartom...

Kecske 2008.04.06. 03:02:42

SZerintem pedig pont hogy nem volt életszerü a film. NEm tudom mennyire jellemző az amerikaik a filmben vázolt kapcsolatok, de hogy itthon és Európában nem az, az biztos. Engem nagyon kizökkentett az állandó meztelenség és szex, aminek szerintem semmi szerepe nem volt a filmben, csupán annyi, hogy a rendező megmutathassa mennyire "életszerü", mennyire kúl ez a film. Biztosan azt gondolhatta, hogy nem lehet anélkül kellően drámai egy film, hogy ne legyen benne legalább egy meztelenül veszekedős jelenet. Ennek ellenére rám is volt hatással a film, bármennyire is idegesitett néha a hülyesége, a vége engem is megfogott. Na meg nekem az is pozitivum, hogy szép helyen vették fel a filmet.

DoRcI 2008.08.22. 21:43:44

Nekem összeségében tetszett a film, szerintem nagyon szép volt. Nem tudja valaki, meg lehet szerezni magyar nyelven? Eddig csak angolul találtam meg. Aki tud valamit, az kérem írjon szabolcsi.dora@gmail.com Köszi!

inmfc · http://calacitra.blog.hu 2008.08.22. 23:49:30

DoRcI

Úgy tudom, hogy magyar nyelven még "nem elérhető", kapható (kvázi szinkronosan). Szóval csak bírd kivárni..azt mondom:)
süti beállítások módosítása