Vacancy

- 2008.03.29. - 7 komment

Elhagyott szoba

/2007/

 

Sok negatív és pozitív véleménnyel találkoztam a filmmel kapcsolatban. Szóval megosztotta rendesen a nézőközönséget Antal Nimród kinti rendezése. Úgy döntöttem nem billentem el a saját mérlegemet egyik oldalra sem, megnézem, lesz, ami lesz alapon. A Kontroll nemzetközi sikere után Antal lehetőséget kapott az élettől, hogy Amerikában is bizonyíthasson.

Segítőtársakat is kapott maga mellé. A kamera mögött nem más mint a tapasztalt Andrzej Sekula állt. A forgatókönyvet az eleddig ismeretlen Mark L. Smith írta. Gyorsan tegyük hozzá, hogy nem véletlenül nem hallatott még magáról. A vágásért Armen Minasian, a zenéért pedig Paul Haslinger felelt (meg).

 

Egy egyszerű motelszoba: olyan, amilyenből több ezer van az Egyesült Államok minden városában. Egy egyszerű házaspár: olyan, amilyenből több ezer van az Egyesült Államok minden városában. Az autójuk lerobban. Amy Fox (Kate Beckinsale) és a férje, David (Luke Wilson) ezért kénytelen egy éjszakát valahol az isten háta mögött tölteni egy motelben; és jobb híján tévénézéssel töltik az estét. Egészen addig, míg rá nem jönnek, hogy az itt sugárzott horrorfilmek mindegyikének ugyanaz a helyszíne: a szoba, amelyben éppen laknak.

 

Nézzük először is a „szokásos” sztorit. Egy ízléses főcím után csapunk bele a lecsóba: Megfáradt házaspár tart haza a nő szüleitől. A férj azonban elbénázza az utat, eltévednek, kocsi lerobban, térerő nyista. Kilyukadnak „pszichofalvára”, ahol a begyöpösödött helyiek irtják titokban a jónépet. Láttunk már jó pár ilyet, ilyesmit. Itt azonban még filmre is veszik, és árura bocsátják a rögzített képsorokat (gondolom a gyilokpornót kedvelők képezik a vevőkört). Kis település a semmi közepén, semmi kétség, a helyszín Amerika.

Ez talán unalmas lenne egy szakavatott, sok thrillert látott szempárnak. Na de a mi „fiunk” ezt olyan izgalmasan tálalja, hogy szinte odaszögez a székhez. (Bezár téged is egy lelakott motelszobába, mint a főszereplőit, és muszáj végignézned az eseményeket.) Remekül használja a műfaj klisés palettáját, sok félelmünket jeleníti meg a vásznon: elszigeteltség, sötétség, bezártság, patkányok, zajok. Olyan életet lehet a forgatókönyvbe, hogy mindvégig azonosulni tudunk a két főszereplővel.

Sekula fényképezése először nem tetszett, túl sötétek a képek. Aztán rá kellett jönnöm, hogy ez bizony nagyon is szándékos. A kamerakezelés is ütős, fokozza a feszültséget, főleg a kézikamerás jelenetek tetszettek. Sok tükörképet (újabb megszokott dolog) láthatunk a filmben, azonban a fel-feltűnő maszkos „barátaink” már-már valóban kissé horroros beütés adnak a mozinak. (Meg lehet ijedni, na!) Néhány jelenet már sokkolóan hathat.

A bejezéssel lehetnek csak igazán problémáink. Nekem már az nem tetszett, hogy kivilágosodott. Maradhatott volna a félelmet keltő néma sötétség! Más részről ott van a történések lezáratlansága. Vagy inkább fogalmazzunk úgy: nincs befejezés! Ez sem passzol az addig látottakhoz. A néző, ha már végigizgulta (bizony én végigizgultam!) a filmet, akkor elvárhatna egy precíz lezárást. Érdekel minket főhőseink sorsa. Lehet, hogy a folytatás esélye kedvéért volt ez így? Nem hiszem, ennek nem lehet folytatása. Szóval itt bizony hibáztak, nem is kicsit.

A szereplők:

Luke Wilson és Kate Beckinsale nagyon hiteles hozzák a csapdába került házaspárt. Jó volt őket, ilyen szokatlan, tőlük távol álló szerepkörben látni. Tudtak félni, de ugyanakkor bátrak is voltak. Antal nagyon ügyesen kezeli az egymás iránti érzelmeiket, mondhatni a kapcsolatuk a fő vonala a rendezésnek. (Szerintem megtalálták az összhangot a forgatáson.) Hogyan reagálnak egy ilyen helyzetben? Újra felébred az a hajdani szerelem, mely a gyermekük elvesztésével aludt ki.

"A filmben a párkapcsolat érdekel, egy fiatal házaspár nehéz időkön megy benne keresztül. Aztán egy ijesztő élményben vesznek részt, ami újra összehozza őket. Ráadásul az egész egy régi Hitchcock-filmre emlékeztet, nem csak egy vérfürdő, mint a mozikban vetített divatfilmek." (Antal Nimród)

Pozitívum:

Rendezés. Kamerakezelés. LW és KB játéka. Feszültség.

Negatívum:

Befejezés.

 

Felteszem a film nem lesz senki kedvenc filmje, a műfaj etalonjai közé sem kerül be soha, de egyszeri megnézésre felettébb pazar választás. Zárd be a szobád, burkolózz teljes sötétségbe, ülj le a monitor elé, és add át magad a feszültség élvezetének! Antal Nimród kisajtolta a maximumot, kihozta amit lehetett. Bátran jelentem ki, hogy hazánk ifjú film noir képviselője kint is letette a névjegyét. Biztosra veszem, hogy hallat még magáról. Már alig várom!

 

7.5/10

  


 

Címkék: vacancy 7.5

A bejegyzés trackback címe:

https://filmkeltes.blog.hu/api/trackback/id/tr29401823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zol 2008.03.29. 13:58:15

Sajnos én semmi egyediséget sem fedeztem fel,a vége pedig iszonyúan banális.

inmfc · http://calacitra.blog.hu 2008.03.29. 14:02:47

most sajnos igazat adok zolnak... nekem se jött be... már a kontroll se tudott levenni a lábamról, meg hát ez se...régen láttam..el is felejtettem...talán újra kéne néznem, nem tudom, nagyon nem tetszett..:(

VVega · https://debugme.eu/ 2008.03.29. 16:58:57

Ezt még nem láttam sajnos, de a Kontroll-t muszáj védelmembe vennem :) Az évezred eddigi legjobb magyar filmje szerintem.

kaksimogyoro 2008.03.31. 00:30:16

évezred? azért ne túlozz.
Indul a bakterházat nem veri semmi, és nem is fogja. Garantálom.

kaksimogyoro 2008.03.31. 00:31:03

Ja és nekem moszkva tér is kontroll előtt van.

VVega · https://debugme.eu/ 2008.03.31. 12:21:21

A Kontroll 2003-as film :) Tehát ha kommentem fellengzősnek tűnik is, részemről abszolút igaz. (az Indul a bakterház amúgy tényleg jobb :))

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.04.03. 17:07:36

Szerintem az első fele rém unalmas, aztán beindul. ÉRzésem szerint ebből először tévéfilmet akartak csinálni először
süti beállítások módosítása