Röviden Tömören

a gépész - 2008.03.22. - 2 komment

Az álmodó - 2005

Nem nagyon szoktam szimpatizálni a drámákkal, azonban ezzel a filmmel kivételt tettem. Hogy miért? Mert utána olvastam és szinte minden oldalon nagyon dicsérték. Hát mondom jó, egy próbát megér, mivel úgyis unom már a sok gyilkolászós meg kivégzős filmeket, úgyhogy egyik este rávettem magam.

A film egy lóidomárról, Ben Crane-ről (Kurt Russel) szól, akit éppen kirúgnak munkahelyéről, mivel a legjobb versenylovának, Sonjanak, egy verseny közben eltörik a lába. A lovat nem lehet meggyógyítani, így el kell altatni. Azonban Ben egyetlen lánya Cale (Dakota Fanning), aki nagyon szereti apja munkáját, és imádja a lovakat, ráveszi apját, hogy tartsák meg és gyógyítsák meg Sonjat, hogy újra versenybe szállhasson. Ebben nagy segítséget kap a nagyapjától (Kris Kristofferson), aki a kezdetektől bízik a ló gyógyulásában.

Mint mondtam, nem a kedvenceim közé tartozik ez a műfaj, azonban eme film megnézése után lehet, hogy jobban odafigyelek majd a drámákra. A film rámutat arra, hogy igenis van barátság ember és állat között, még ha azt nehéz is elhinnünk. Ebben a filmben választ kaphatunk arra, hogy az állatok igenis értik azt, amit az emberek szeretnének nekik megmagyarázni. Csak mi hisszük azt, hogy nem így van és, hogy csak néznek bambán maguk elé. Egy kicsit több törődéssel, odafigyeléssel sokmindenre rájönnénk.

Megmondom őszintén, a film elején még gondolkodtam, hogy vajon Kurt Russel hogy birkózik meg a szerető apa és a lóidomár szerepével, azonban nyugodtan mondhatom, hogy nagyon jó választás volt.

A kis Dakota-ról pedig nem érdemes sokat beszélni, mivel már a nagyok között emlegetik, hiszen számos nagyfilmben bizonyította tudását. És még mindig csak 14 éves. Kris Kristoferson pedig hozta magát és egy rossz szavunk nem lehet rá.

Meg kell említeni még David Morse-t is, aki a „gonosz” lótulajdonost alakította. Jól áll neki a gonosz szerepe. (lsd. még: Disturbia)

Egyszóval örülök, hogy nem hagytam ki és szerintem a későbbiekben még vissza fogok térni hozzá.

 

 

Chapter 27 - 2007

Már régóta terveztem, hogy megnézem, azonban még nem volt hozzá magyar felirat. Hát most kijött és egyből rácsaptam. Meg kell említeni, hogy a film tavaly debütált a sundance-i fesztiválon, azonban a hivatalos bemutatója az USA-ban is csak ebben az évben lesz.

A film a néhai John Lennon, a Beatles énekesének, a meggyilkolásáról és annak megtervezéséről szól.

Mark David Chapman egy óriási Beatles fan, azonban még sosem látta élőben John Lennont. Egyik nap úgy dönt - valami belső kényszer miatt és, hogy sose láthatja példaképét, pedig minden nap a háza előtt áll és várja őt a többi rajongóval – hogy meg fogja ölni őt. Több napba telik, mire eltervezi és ráveszi magát arra, hogy megtegye. De ez a nap is eljön egyszer. És ez a nap, 1980. december 8. John Lennon halála.

A film természetesen igaz történet alapján készült, így az alkotók próbáltak hűek maradni ahhoz, ami valójában megtörtént. Sikerült is nekik. Betekintést nyerhetünk abba, ahogy egy normálisan működő emberi agy egyszer csak átvált, és arra készteti a hordozó alanyt, hogy gyilkoljon. Méghozzá nem is akárkit. Chapman tisztában volt vele, hogy nem úszhatja meg a történteket, mégis meghúzta a ravaszt. Chapman tisztában volt vele, hogy egy világ fogja elítélni, mégis meghúzta a ravaszt. Chapman mindennel tisztában volt, csak azzal nem, hogy mit tett.

A történtek után milliók gyászolták az énekest. Még ma is rengetegen vándorolnak el a bűntett helyszínére. Az évforduló során, pedig hatalmas virágcsokrok, koszorúk lepik el a Lennon lakást. Chapman pedig még azóta is egy börtönben éli unalmas napjait, és talán már nem is reménykedik abban, hogy ő valaha is kikerüljön onnan, ahova saját magát juttatta,pedig már a kezdeti tárgyalásokon kihirdetett ítélet lejárt, őt mégis benntartják. És talán nem is baj.

A színészek nagyon odatették magukat, hiszen Jared Leto, aki a gyilkost alakítja rengeteget dolgozott, hogy valóságos figurává tegye Chapmant. Sikerült neki. Rengeteget hízott, de megérte.

Lindsay Lohan-t is megcsodálhattuk a filmben – aki egyébként nem rég lett gazdagabb egy pár Arany Málna díjjal - . itt azonban nem volt vészes karaktere, sőt úgy gondolom, hogy becsülettel odatette magát.

John Lennon karakterét egészen a film végéig nem láthatjuk, azonban arra a pár percre megmutatta magát.

A film érdekessége hogy az ismert énekest, egy Mark Lindsay Chapman nevű színész alakította. Elgondolkodtató.

Címkék: 9 8 dreamer az almodó chapter 27

A bejegyzés trackback címe:

https://filmkeltes.blog.hu/api/trackback/id/tr38392457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

inmfc · http://calacitra.blog.hu 2008.03.22. 17:41:38

Ha emlékeim nem csalnak az Álmodót már láttam, és tényleg jó volt, talán újra is előveszem, köszönöm a kritikát.
Míg a Chapter értélekés, személyes kérésemre került ki, mert egyszer régen már tervbe volt véve, hogy megnézem, de vmiért nem tudtam időt szakítani rá, bízom benne, hogy ezek után már sikerül megtekintenem akkor is, ha nem vagyok Beatles fan, de legbelül mindenképp elismerjük John Lenonnék munkásságát. És Chapmen, a gyilkos még mindig börötnben, nem sajnáljuk...

jamesb · http://filmhirek.wordpress.com/ 2008.03.22. 18:09:57

Hm, na ezt a Chapter 27-et mindenképpen pótolni fogom. Nagyon kiváncsi vagyok, Jared Leto mit tudott kihozni ebből a nem egyszerű szerepből.
süti beállítások módosítása