In the Valley of Elah

inmfc - 2008.02.16. - Szólj hozzá!

Elah Völgyében

/2007/

 

 
Felirat Trailer Bővebb infó

Intro

Ha valaki esetleg nem jönne rá, hogy hol hallotta már azt a szót, hogy Elah Völgye, annak elárulom ez egy bibliai hely, ahol Dávid, a kicsi, legyőzi Góliátot, a nagyot. És ennek a problematikája fűzi, és veszi körbe az egész cselekményt, valamint annak mondanivalóját.

A film rendezője és forgatókönyvírója Paul Haggis, akit nem kell bemutatni, hiszen olyan alkotások fűződnek a nevéhez, mint az Ütközések, Túl a barátságon, Millió Dolláros Bébi, és akkor csak párat említettem, meg hát olyanokat, amik befutottak, és a maguk idejében elég nagy sikereket értek el.

A sztori

Egy apa, aki hosszú útra indul azért, hogy megtalálja elveszett fiát, aki Irakból való hazatérése után tűnt el Új Mexikóban. Elkezdődik a nyomozás az apa részéről, - aki nem mellesleg a hadsereg volt rendésze és olyannyira beleássa magát az ügybe, hogy minden apró részlet feltárásakor csak újabb probléma hegyekbe ütközik. És az igazság kiderítéséért vívott harcban segít neki egy helyi rendőrnyomozó, akivel már ketten tesznek azért, hogy az eltűnt mihamarabb előkerüljön, még ha egyesek ezt nem is szeretnék….

Értékelés 

A történet

Úgy gondolom már a fent említett alkotások tükrében lehetett érezni azt, hogy nem lesz ez egy rossz darab. Valamint még jelölések is bizonyítják e tényt, így joggal várhatott az ember, a néző egy jó filmet.

Amint körülszaglászott a kritikus e darabbal kapcsolatban, rájöhetett, hogy ez nem egy szokványos, amerikai eltűnéses sztori lesz, hanem annál több, hiszen egyfajta Anti-háború érzés csapódik le a film megnézése közben. Gondolok itt majd a témára, és annak hátterében lezajló eseményeire, amelyek rámutatnak arra, hogy mi mindent tehet egy olyan emberrel a hadba vonulás, a háború, akinek minden álma lett volna a jó oldalán harcolni, és apja nyomdokait követni. Azaz mi mindenre képes a háború, mi mindent tud kihozni egy átlagemberből az állandó lövöldözés, háborúskodás?

De kijelenthető, hogy ez a darab semmiképp se szerepelhetne a legjobbak között az Oscar jelöltek között, már csak a mondanivaló, és egy kis említett háború (amerikai) ellenesség miatt is, pedig nyugodt szívvel állíthatom, hogy helye lenne.

A történet, maga az alapsztori nagyon egyszerűen tűnik, háború van, a katonák hazatérnek, és valaki eltűnik. Elkezdődik a nyomozás, de akkor itt álljunk meg egy szóra, mert ennél sokkal, de sokkal többet mond és rejt magában ez a történet.

Elég csak visszaemlékezni olyan jelenetekre, amelyek mind-mind komoly mondanivalóval bírnak, lásd az amerikai zászló, vagy Elah völgye, és sorolhatnám tovább. Folytatva a sort, hogy miben más ez a megszokottól, említhető a mobiltelefonról felvett események előhívása és annak megjelenése, amely egy igazán jó eszköze volt a hatásvadász érzetnek, ami engem elkapott. Nem akarok túlságosan belemenni a sztori kifejtésébe, csak nagyvonalakban ismertetném a látottakat.

A kezdés és maga a hangulat érezteti a nézővel, hogy egy ez egy igen komoly dráma lesz, nem semmi, háttér tényezővel, és igazság mondanivalóval. Az apa megpróbál felülkerekedni érzelmein és nekivág az útnak, hogy megtalálja elveszett fiát. Azonban keresés előrehaladtával egyre nyugtalanítóbb felvételek, tények, adatok, információk látnak napvilágot, amelyek még jobban arra ösztökélik az apát, hogy ne adja fel a harcot a Nagyok elleni küzdelemben. SPOILER Aztán egyik pillanatról a másikra kiderül a fájó, megrázó igazság, miszerint a fiú meghal. Azonban a dolgok csak még tovább bonyolódónak. Különösen igaz ez a tettes megtalálásáért folyó nyomozásra, hiszen egyre több és elképzelni is nehéz tény derül ki, amelyre már a végkifejlet „csattanója” teszi fel a pontot.

A vég mondhatni nagyon erősre, keményre sikeredett. Aligha lehetett volna egy ilyen darabot másképpen befejezni, lezárni. Az embert megdöbbenti az, amit hall, ami lát. És elgondolkozik azon, hogy mit tenne/mit tett volna az apa helyében. Vártam is egy „keményebb” drámai befejezést, de azt hiszem, aki megnézi, az úgy is érteni fogja ennek a darabnak az igazi drámaiságát.

Szereplők

Tommy Lee Jones, az apa, akit ezért az alakításért jelöltek az Oscaron a legjobb férfi főszereplő kategóriában, erre csak annyit mondanék, hogy megérdemelte, de nem hinném, hogy ő fogja elvinni a díjat. Másrészről, kritikus szemszögből nézve a dolgokat, jó alakítást láthattunk tőle, és sokkal jobb is volt ez a fajta produkciója, mint amit a Nem Vénnek Való Vidékben láttunk tőle. Hozta egy olyan apuka karakterét, aki nem nagyon törik meg, mindvégig próbál férfi maradni, és a becsületéhez hű maradni, de néha már ő neki is sok, amit a szeme előtt lát.

Pozitívum

Forgatókönyv, a végjáték, TLJ játéka

Negatívum

A rendőr erők női nyomozója gyengébb teljesítményt nyújtott szerintem

Outro

Nem volt ez rossz, de hiányzik némi plusz, amivel talán a tökéletes kategóriát is súrolná a darab. Hiába az apa-fiú kontextus, a nagy és a kicsi közti harc minden mozzanata, hiába a női rendőrünk kisebb drámai élete, valahogy nem tudjuk nyolcasnál feljebb értékelni. De ennyit meg minden kétséget kizáróan megér, és aki teheti, az nézze is meg, s annyit ígérhetek, hogy nem fog csalódni.

Pontszám

 


8/10

  

Címkék: 8 in the valley of elah elah völgyében

A bejegyzés trackback címe:

https://filmkeltes.blog.hu/api/trackback/id/tr44342272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása