Hairspray

inmfc - 2008.01.27. - 6 komment

Hajlakk/2007/

 

Felirat Trailer Bővebb infó SOUNDTRACK (új)

Intro

Valamikor még 1988ban, amikor egy John Waters nevezetű emberke megalkotta a Hajlakk című filmjét, nem gondolta senki, hogy ebből majd egy szép verőfényes napon valaki remake-t fog készíteni egy bizonyos John Travoltával. De hát soha ne mond, hogy soha. És a mondás igaznak találtatott, hiszen 2007ben a retro évében gondoltak egy nagyot és visszahozták a rock and roll filinget a nézőközönségnek. Jogos a kérdés, megérte e?

A sztori

Helyszín Baltimore. Mindenki –kis túlzással- Fenyő Mikit hallgat, és ropja a táncot, ahogy csak bírja. Tracy egy „dundi” kislány, aki csak a zenéért, s a táncért él a világon, s minden vágy az, hogy a Corny Collins Showban (zenés tvműsor) felléphessen, és élete szerelmével találkozhasson. De hát az álmokat nem adják könnyen, azokért meg kell harcolni. De eljön a nap, amikor főhősünk kapva az alkalmon megmutatja magát, s bizonyos tánctudását, de kirúgják, mert nem oda való….

Értékelés 

A történet

Már az első képkockák azt sugallják, hogy nem fogunk csalódni a darabban, hisz egy igazán jó startnak lehetünk szem és fültanúi, hisz azonnal kiderül minden, ami a sztori szempontjából érdekes, helyszín, család, álom, iskola, szereplők, szóval” belecsapunkalecsóba” kezdésként értékelem a látottakat.

Aztán a folytatásban már elkezdenek jobban kirajzolódni a történet igaz értékei, s mondanivalói, persze mindenki tudja, hogy ilyen darabok esetében, inkább a musical a fontos, és erre helyezik a főbb hangsúlyt, míg a történet csak másodhegedűs szerepkörben van jelen. A lényeg, hogy maga a sztori nem nevezhető nagy dobásnak, de mégis találunk benne mindent: egyenjogúság, kiközösítés, szóval mindenféle problémát felvázol a film, így azért nem tehetünk szemrehányást a látottakra. De persze inkább a fülünkre hagyatkozunk ebben az esetben, ahogy azt már említettem.

A végkifejlet a maga kiszámíthatóságával nem dönti romba az egész darabot. Hál’Istennek. Hiába a jól megszokott „the end” mi nem vagyunk hajlandóak erre figyelni, szemet hunyunk felette, hiszen a zene és a szereplők játéka mindent felülmúl ez esetben.

Továbbá ki nem felejthető a színkavalkád, a„retro filing” fellángolása, a tupír egekig való hatolása, a mindent vivő látványos jelenetek és még sok más, amire nem tudunk per pillanat szavakat találni.

Na meg a zene, ami a szerves része az effajta filmeknek, és ebben sem volt hiba, mert egytől-egyig szenzációs dallamú muzsika volt. Szóval a Soundtrack hallgatás nálam kötelezők között szerepel a következő napok során.

És egy kis vígjátékérzést is belecsempésztek a musicalbe, szóval mosolygunk is néha a tánc mellett.

Szereplők

A kislány,Tracy, nevezetesen Nikki Blonsky, már elnézést a kifejezésért, de iszonyat nagyot játszott. Egyszerűen nagyszerűen, zseniálisan. Remélhetőleg még találkozunk vele a közeljövőben, mert ezzel a produkcióval kiásta magának az utat a bizonyos karrier felé. Szerintem.

John Travolta, azaz Trací anyukája, most nevessek, vagy sírjak, mert álmomban nem gondoltam volna, hogy egyszer majd így látom a vásznon. Nem semmi. És ez a két szó igaz a mutatott játékra is. Anyukaként jól helytállt. Éljen.

De említhetném akár Christopher Walken vagy Michelle Pfeiffer nevét is, akik ugyancsak részesei voltak e nagyszerű múvinak és ugyancsak egy számomra meglepő kellemes, jó kis alakítással rukkoltak elő.

És akit nem szabad kihagynom Zac Efront, a tinik bálványát, akinek a neve miatt megijedtem a szereplők listájának böngészésekor, de az igazat megvallva rám cáfolt, hiszen ez az alakítás azért mégis csak tetszetősebb volt, a Hsm-hez képest, szerintem.

Pozitívum

Szereplők játéka, látvány, a filing, zenék

Negatívum

A történet egyszerűsége, de ez csak piszkálódás, különben meg nincsJ

Outro

Ebből a műfajból, stílusból is minden évben megkapjuk a szokásos adagunkat. És úgy ahogy egy évvel ezelőtt a Dreamgirls(10/10), most a Hajlakk hozza közelebb az embereket ehhez a műfajhoz, és mindent összevetve, nem is esik rosszul, azaz hagyjuk, hogy elkápráztasson minket a látvány, na meg a zene. Kell ez. Mondom én. Reménykedem, hogy megtartják jó szokásukat és 08ban is, elénk tesznek majd valami ehhez fogható musicalalkotást. Let’s Go!

Pontszám

10/10

Címkék: 10 hairspray hajlakk

A bejegyzés trackback címe:

https://filmkeltes.blog.hu/api/trackback/id/tr81313121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szerelemrozy 2008.01.27. 13:31:15

tök jo volt a film főleg az ért mert zac efron is szerepel benne

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.01.29. 16:10:34

Minap láttam magam is, szerintem elég jó lett. John Travolta meg úgy néz ki benne, mint egy transzfesztita:D

inmfc · http://calacitra.blog.hu 2008.01.30. 00:10:59

Travoltáról, még a legmerészebb álmaimban se gondoltam arra, hogy egy nő szerepébe bújuk.páf.:)

2008.02.05. 13:55:12

Már elnézést, de szerény véleményem szerint a Dreamgirls és ez nem igazán hasonlít egymásra.
Ez a film erősen paródiaszagú, ugyanolyan stílusú, mint a Cry Baby! Megosztja az emberek véleményét.
Nekem személy szerint nem jött be maximálisan. Nálam csak 10/8. :P

Pici.Vivi,Vivus 2008.03.08. 14:39:19

kurwa jo film a kedvencem:Dnem tudja valaki hogy hol lehet a zenéket belöle letölteni??:Dpusszi

inmfc · http://calacitra.blog.hu 2008.03.08. 15:57:00

fel is tettem és onnan szedheted akár:)
süti beállítások módosítása