Elizabeth: The Golden Age

inmfc - 2008.01.07. - 1 komment

Elizabeth: Az aranykor

/2007/

Felirat Trailer Bővebb infó

Intro

Minden évben van egy olyan darab, ami szorosan kapcsolódik egy híres történelmi személyhez, egy fontosabb eseményhez, egy neves dátumhoz. És ez a 2007es évben sem történhetett másként, mert vegyük például az általam megtekintett filmet, az Elizabeth: Az Aranykort, amely I. Erzsébet uralkodását mutatja, jobban mondva annak is egy kis szeletét, amelyet érdemesnek véltek leforgatni és vászonra vetíteni a filmnézőknek.

A sztori 

A 16. század második fele, Anglia, I Erzsébet királynő „uralkodásának” időszaka. De közeleg a végső harc, hisz mind II Fülöp (Spából) mind Stuart Mária szeretné magának tudni azt a bizonyos trónt. Fülöp az inkvizícióval felvértezve lopózik beljebb és közelebb Angliába, addig, amíg nem érzi úgy, hogy eljött a támadás napja.

Azonban királynőnk eközben megismerkedik egy „nem nemessel”, egy kalózzal, aki fenekestül felforgatja addigi életét, és az ezt követő lépéseiben már valahol hátul fennlelhető az ismeretlen feltűnése és királynőnk közelébe férkőzése.

Értékelés 

A történet

A kezdő képsorok alatt mindent megtudhatunk, már csak azért, hogy képben legyünk, majd egy elég lassú indulásnak lehetünk szemtanúi, ahol az ember még keresi az elmondottakban hallható embereket és összefüggéseket.

Majd ahogyan elérkezünk a film középső része felé már egyre jobban „beindulnak” az események és ez köszönhető az kalózunk színre lépésének. Hisz attól a pillanattól megváltozik a film addigi számomra kissé unalmas története. Szóval ez a rész azért bővelkedik cselekményáradatokban. /Bár ne várjunk túl sok izgalmat, mert ez nem az a film/ Elég csak a több helyszínre, vagy a sok szereplőre gondolni. A film itt a maga szép medrében csordogál előre, amelynek nem éppen a háború lehet a legfontosabb „jelzője”, hanem az, hogy még jobb/közelibb bepillantást nyerhetünk Erzsébet életébe, szokásaiba, döntéseibe.

A film vége nálam egy kisebb szégyenfolt, mert olyan szépen és mégis sehogy ért végett, hogy azért talán 2 órát meg se érdemelt volna. Gondolok itt a csatára, biz én bevallom, hogy egy csipetnyivel több akciódúsabb jelenetre számítottam, de ez a legkisebb problémám, mert az utolsó képkockák nem győztek meg arról, hogy ez a film jól lett befejezve, és tartom magam ehhez a véleményhezJ

Az ember a nézés közben nem tudja eldönteni, hogy mi a fontosabb, a harc, vagy I Erzsébet aurájának, viselkedésének szemléltetése. És erre kerestem a választ, mire rájöttem, hogy ez a határ nem igazán vehető észre. Pedig minden adott volt, és mégis kevésnek hatott. Végülis a spanyolok jönnek, angolok győznek, Erzsébet tovább uralkodik című fejezetecskéről, láthattunk apró szösszenetet, holott az ember az igazat megvallva mást várt.

Szereplők

Cate Blanchett alakítása élményszámba ment. Számomra. Mert hihetetlenül jó alakítást nyújtott, nekem tetszett, ő miatta érdemes leginkább megnézni e darabot, s ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy Golden Globe jelöléssel jutalmazták meg e produkciójáért.

Clive Owen, na az ő neve hallatán csodálkoztam fel igazán, és hazudnék ha azt mondanám, hogy nem csak az ő alakítása miatt vettem egy pillantást múvira, hisz hogy tud szerepelni ő egy ilyen kosztümös, kevésbé akciós filmben? – tettem fel magamban a kérdést! Sajnálattal közlöm a választ: sehogy! Lehet, hogy most ez keményen hangzott, de nekem nem jött be, vagy csak annyira megszoktam ezt az akciós, megmentős játékát, nem tudom, ami biztos, hogy ez messze volt a jótól.

Pozitívum

Cate Blanchett alakítása a vásznon már mindent megért, a fantasztikus képi megjelenítés, látvány, a kosztümös „filing”, meg a zenét is idesorolnám

Negatívum

A történet forgatókönyve, befejezése, kezdése,  a mellékszereplők gyenge szereplése ( bár lehet, hogy Cate volt túl jó hozzájuk képest)

Outro 

Ahogy írtam az introban ilyesfajta darabok mindig voltak és mindig is lesznek, mert az embereket érdeklik a történelem nagy személyiségei, hogy kik és milyen emberek voltak, hogyan „viselkedtek” az akkori korban, és milyen jó, rossz döntéseket hoztak meg, amelyek aztán később bekerülhettek a könyvekbe. De hiába, néha kevés jól eljátszani egy híres embert, ha nincs az alkotásnak valami más feltárnivalója, vagy mondanivalója. De persze ajánlom mindenkinek, hisz mégis csak történelem fanoknak azért kötelező darab.

Pontszám

6/10

 
 

Címkék: 6 elizabeth the golden age elizabeth az aranykor

A bejegyzés trackback címe:

https://filmkeltes.blog.hu/api/trackback/id/tr40288944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Koimbra · http://filmdroid.blog.hu 2008.01.10. 18:48:49

Az első részt mostanában láttam és habár nem volt nagy élmény, azért a másodikra is kíváncsi vagyok:)
süti beállítások módosítása