Eastern Promises

inmfc - 2007.12.30. - 3 komment

Eastern Promises

A

dódott egy nagy alkalom, hogy megnézzem ezt, s ki is használtam, mert hát furdalt a kíváncsiság, hogy vajon ez a darab miért szerepel a Golden Globe jelölései között, mint dráma, mint férfi szereplő mind eredeti filmzene kategóriában, úgy hogy már maga ez a tény azt mondatta velem, hogy tényleg nem lehet egy rossz film, és tényleg ezzel kéne lezárni a 2007es évet. (hiszen elárulhatom, ezennel befejeztem az ez évi filmek értékelését, ezután már csak a 2007 Best filmjei vannak hátra, meg egy blog vers, és egy Filmes Újévi Kívánságok szösszenet 31.én előreláthatólag).

A sztori: a történet nem másról szól, mint az orosz maffia Londonban való „ténykedéséről”, amelyek nem éppen szívhez szólóak, hiszen a film betekintést engedélyez számunkra a lányokkal való üzletelésről, az egymás elleni gyűlöletről, meg még sok másról. A sztori kezdése már ösztönzően hat, egy fodrásznál elvágják egy ipse nyakát borotvával, és ha ez nem lenne elég, akkor megjelenik egy nő egy boltban, majdnem elvérzik, majd a babát sikerül megmenteni, de az anyát már nem lehetett. A film szempontjából fontos lesz az a szülésznő, aki elrakja a meghalt nő noteszét, és ezzel a lépéssel „magára haragítja” az orosz maffiát , más nevén Vory v Zakone –t. És elkezdődik a harc az igazság kiderítéséért.

Negatívum: egyetlen negatívum számomra egy picit a film befejezése, az nekem valahogyan kevésnek hatott a korábban látottak tükrében.

Értékelés: valahol olvastam, hogy ez a film nyerte el a torontói filmfesztivál fődíját, azaz David Cronenberg új filmje, most és megint fülekre(szemekre) talált. Ahogy az lenni szokott Cronenberg „odateszi magát”, mert ebben a filmben sem maradhatnak ki a különböző véres jelenetek, egy kis nyak elvágás borotvával, újjlecsippentések meg mi egymás, de lényegében azért csak egy kis részletet láthatunk az igazi életből, de annyit meg pont igen, hogy megállapítsuk, ott se szeretnénk lenni vagy élni. De foglalkozzunk magával a filmmel, következzen értékelés rovatunk: a sztori: egy nagyon jó kezdéssel indul, majd a film középső része néhány kisebb kisebb lazább résszel halad a végkifejlet felé, amely eléggé leköti az ember figyelmét, így teljesen a filmre tud koncentrálni, ám ezt az érzést a már említett végjátékkal számomra „elrontják”, de nem annyira, hogy ez egy csúfos kudarcot érjen. Ami biztos, hogy jó volt látni egy képet az orosz maffiáról, s annak térhódításáról Londonban. De ami ezt is felülmúlta az Viggo Mortensen mutatott játéka a filmben, ami egyszerűen káprázatos, amilyen komolysággal és akcentussal nyomja végig a filmet, az valami csudálatos, ahogy szoktam mondani. És most már nem lepődőm meg a legjobb drámai színész Golden Globe jelölésén, de annyit hozzáteszek, hogy nem lesz könnyű dolga, mert vannak még ott olyan emberek, akik simán odaérhetnek a végén. Szóval a filmre megint csak visszatérve, a film másik szereplője a nő, Naomi Watts is jót nyújtott, de egyezünk meg annyiban, hogy Viggo mellett csak másodhegedűs szerep juthatott neki ebben a filmben. És akkor itt még megemlíteném Vincent Cassel-t, aki ugyancsak jól hozta a karakterét, a maffia főnök hülyegyerekét. Aztán a szereplőkről ennyit, igazi karaktereket láttunk a vásznon. Amit érdemes megemlíteni a zene, amely ugyancsak jelölést kapott a legjobb eredeti filmzene kategóriában, hát igen, erre se lehet egy rossz szavunk, hiszen a zene is megérdemel egy újabb pontot, nagyon „jó” kis zenét sikerült a film alá betenni, amivel néhány jelenetnél kitűnő összhangot teremt, és ez külön bámulatos. A műfajra nem nagyon vesztegetnék sorokat, mert dráma, na igen, az volt, a befejezés, amit keveselltem, bár ez lényegtelen ebből a szempontból. Amit nem felejthetek ki az a szaunázos jelenet volt, ahol valami hihetetlen nagy leszámolás, de barátunk állja a sarat mindenféle ruha nélkül. (értsd szó szerint). Ez egy igen erős jelenete volt számomra a filmnek a beavatás rész mellett. Igazából erről ennyit akartam, amin gondolkozom a 2007 legjobb filmjeibe való besorolása, de hát ez majd csak később derül ki, majd meglátjuk, hogy az hogy jön össze, de addig is ami biztos, hogy idevaló, az a pontszám, amely nálam:

9/10

Felirat

Trailer

Bővebb infó  

Címkék: 9 eastern promises

A bejegyzés trackback címe:

https://filmkeltes.blog.hu/api/trackback/id/tr69279161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jamesb · http://filmhirek.wordpress.com/ 2007.12.30. 19:41:41

Abszolút egyetértek, az év egyik legjobb filmje. Az Akadémia helyében én tuti Oscarra jelölném Viggo Mortensent, mert valami félelmetesen nagyot alakított.

Englishman 2008.01.31. 02:28:27

Ha nem tudnám ki rendezte, a szaunázós jelenetből(amit te is említesz) kapásból megtudnám mondani, hogy kinek a "műve" ez :)

VVega · https://debugme.eu/ 2008.02.01. 11:42:38

Jaja szaunás jelenet elég HC lett. Viggo pedig annyira cool, talán csak Vincent Cassel tartja vele a lépést.
süti beállítások módosítása