Short Cuts (1993)

Jamaicamaci - 2009.02.02. - 2 komment

 

 
 
Hát igen. Ezzel a címmel (rövidre vágva) egy könnyed, nem túl hosszú filmre számítana az ember. Hát fejemhez is kaptam, mikor megláttam a 3óra 8 perces játékidőt, és a film megnézése után az utolsó szó lett volna a könnyed, ami eszembe jut.
 
Környezetünk az egy kertváros, maga az amerikai álom. Tíz egymás mellet élő pár mindennapjait követhetjük végig, akik minden szempontból különböznek egymástól. Eltérő számú gyerek (0-3ig), különböző foglalkozás, társadalmi rang, életszemlélet. Életük mégis több ponton keresztezi egymást, mindezt rövid jelenetekben elmesélve, melyek a végére egy komplett egészé állnak össze. Innen is a cím: Rövid vágások.
 
A film figurái nem rugaszkodnak el az átlag néző számára elérhetetlen magasságokban. Szinte minden jelenetben az volt az érzésem, hogy ez igazából bárkivel megtörténhetne. Egy férfi, aki már nem vonzódik a feleségéhez, ezért megcsalja. A feleség, aki tudja, hogy a férje megcsalja, mégsem tesz semmit. Az orvos, aki életeket ment, a feleségével mégis nehezen ért szót. A nő, akit a volt férje zaklat. Ez csak pár a szituáció a sok közül. Ami mégis különlegessé teszi a filmet, az az, hogy a szereplők hogyan élik meg az adott szituációt, hogyan reagálnak, hogyan cselekednek.
 
A film erőssége, hogy a teljesen átlagos karaktereket tud érdekessé tenni. Ebből egyrészt maradéktalanul kiveszik a részüket a színészek, akik el tudják hitetni velünk, hogy ők átlagos emberek átlagos problémákkal. A másik dolog, ami a beleélést segíti, a film fényképezése. Kicsit olyan érzésem volt, mintha a kamera ott sem lenne, mintha az egészet egy rejtett kamerával vették volna fel, így betekintést nyerünk abba, hogy mi zajlik egy ház falain belül.
 
A rendező, Robert Altman göbetükröt állít az amerikai kertvárosi élet elé. Számomra átjött egy pici megvetés, amit a képmutatás, a hazudozás, és az álmok feladása iránt érez. Altman úgy ábrázolja az amerikai álmot, mint egy ruhásszekrényt, amiben minden ruha gyönyörűnek tűnik, a valóságban azonban mindszakadt, és molyrágta. Elgondolkodtató, komoly, de nem utolsó sorban szórakoztató film, 9/10-re értékelem.

 

Címkék: 9 short cuts

A bejegyzés trackback címe:

https://filmkeltes.blog.hu/api/trackback/id/tr91918180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

inmfc · http://calacitra.blog.hu 2009.02.02. 15:31:25

Ahogy aztr látom, a film nem egy mai darab, de azért ezeket a sorokat olvasva mindenképp érdemes lesz belekukkantani, akkor is ha a három óra kicsit ijesztő:)
Nincs mit tenni, mert szeretem az ilyen rövid életképes egy ponton összekapcsolodó stílusú filmeket...köszöntem...

· http://filmkeltes.blog.hu/ 2009.02.03. 00:00:16

Ijesztő a 3 óra?
Elárulom, ezerszer jobb film, mint a Gombos Benji. :)
10/10. Alap!!
süti beállítások módosítása