Get Smart

inmfc - 2008.10.03. - 2 komment

Felirat Trailer

Kémfilm-paródia? Na igen, erről van itt szó, kérem szépen. Ember legyen a talpán, aki nem tudja összeszámolni, hány ilyen paródiás, vígjátékos megoldást láthattunk az utóbbi pár hónapban, vagy évben. Elég csak visszagondolni, vagy emlékezni a háborús trópusos élményekre, vagy esetleg a horror filmek paródiáira (lásd Cottage) éppen legutóbb, és már is érezzük, tudjuk, hogy a Get Smartnak igen is, adni kell egy lehetőséget az egyszeri odafigyelés gyanánt. Oké, ez kicsit más, hiszen valamiféle hatvanötös sorozatnak a "remakje", de kit érdekel, - mi azt mondjuk -, ha az ember nevetésre, kuncorgásra adja a fejét ebben az esetben, a Get Smart esetében.
 
Első kanyarban szépen elsiklanánk a Zsenikém- Az ügynök haláli cím mellett és felett, minden szó nélkül, és azonnal rátérnénk arra az egyszerű és lényegretőrő megállapításra, hogy ez nem is volt olyan rossz. Mondhatni, kellemesen csalódtunk, ki hitte volna. A szkeptikus hozzáállásunk egy pillanatra megváltozott, amikor elindult a Get Smart útjára. Azaz megláttuk az első képkockákat, amint Max Smart gyalogol, bejut a Controlba. Innentől kezdve beindul, még ha nem is eszeveszett tempóban, de beindul a film, és meg se áll a végégig.
 
A történet szerint van a Control, ami ilyen titkos, ügynökös, kémes szervezet, akik fúrják egymást, meg harcolnak a KAOS-szal. És most is ezt teszik a film keretében. A KAOS ugye a rosszfiúk társasága, míg a Controlnál a jófiúk igyekeznek mindent elsimítani. A lényeg a lényeg, hogy Max Smart álma valóra válik, amikor bevetésre készen, a terepen bizonyíthatja, hogy ő igen is ért a kémkedéshez. A 99es ügynökkel, kell, hogy kiderítsék az igazságot, megmentsék a hazát, vagy valami ilyesmi, meg pontot tegyenek az ügy végére. Oszt ennyi.
 
Ahogy fentebb is írtuk, a film működik, nagy meglepődésünkre, meglepetésünkre. A jelenetek, az egyes képkockák joggal váltanak ki belőlünk, egy-egy fél mosolyt, egy kis kuncogást, ne talán tán egy jóízű nevetést. Paródia lenne ez a javából, de csak szigorúan szódával. Kellemes kis darabka. Ami nem lesz erőltetett, nem megy át idétlenségbe, hanem ügynökünk mulatságos, mókás helyzetfelismeréseire és megoldásaira kihegyezve, fókuszálva  akar mosolyt csalni az arcunkra. Persze, itt is előfordul, hogy túlzásba visznek egy-két jelenetet, azonban ez megbocsátható.
 
A történet elég suta, annyi szent. Már fél óra után vágod a dörgést. Tudod ki a rosszfiú, és tudod, várod a love beteljesülését. Semmi extra. No cukor. Néha egy kis akció akad azért, de hiba nélkül szépen eljutunk az á-ból a b-be. Miközben néhányszor bezony ásítunk, és nem hisszük el, ami látunk, a két szíp szemünkkel.
De amint az tudni véljük, és ahogy az már lenni szokott e műfaj esetében, elsősorban a rekeszizmokra gyúrnak, és ez igaz a Get Smart-ra is. Amit, nem is lehet elvenni tőle. Elsődleges célját, tehát, nálunk, elérte.  
Bár aki önfeledt, telis teli humorral megtűzdelt mozira vágyik, annak nem biztos, hogy ez lesz a megfelelő választása. Mert igaz, ami igaz, néha kicsit, nagyon abszurd...
 
De azért vetjük a sorokat, és be-beugranak vicces snittek, a ferrárival, meg egy másik csodajárgánnyal, egy jó nővel, az ügyetlen feltörekvő ügynökkel, némi akcióval, light izgalommal, és egy gyengére sikeredett befejezéssel. Jó volt ez. De aligha fogunk pár hónap múlva is ilyen jó emlékekkel visszagondolni. Ki tudja?
 
Steve Carel neve számunkra nem jelent egyet a szórakozással, na meg a nevetéssel. Bírnánk-bírnánk a palit, de sehogy se jön össze, se hogy se sikerül neki, nekünk. Itt is hozza formáját, csinálja rendületlenül. Meg-megállja a helyét az öltönyben, és mondja a viccesnek szánt vicceit. Végtére is nem volt rossz választás. Az ő karakterén legalább lehetet jókat derülni.
Nem úgy mint a 99es ügynökön, Anne Hathaway-n, akiről a mai napig nem tudtuk kideríteni, hogyan kerülhetett ebbe a  filmbe, bele. Na ja. Ott volt, szép volt. De ennyi. Most komolyan ki hitte el, hogy ő ügynök? Vagy nem is kellett volna elhinni? Már pedig ő mégis csak profi volt, nem? Heh…
 
A Get Smart mozi egyszer jól fogyasztható darabka, melytől senki ne várjon nagy csodákat, nagy poénokat, nagy izgalmakat. Pedig ebben (is) benne van, amitől akár sikeres is lehetne egy jó paródia, egy film, de hiába, mivel mindenből csak egy kicsit, egy kis részletet adagoltak, adtak nekünk. Egy hetest azért megérdemel még ennek ismeretében s tudatában is. Summa Summarum jó kis kikapcsolódás volt. Bármennyire is húzzuk a szánk szélét, csalódtunk, de kellemesen. Kémkedésre fel!

Címkék: 7 get smart zsenikém az ügynök haláli

A bejegyzés trackback címe:

https://filmkeltes.blog.hu/api/trackback/id/tr22694234

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Zsenikém - Az ügynök haláli (Get Smart) 2010.10.15. 09:02:04

Alapsztori: A kissé esetlen 86-os és a vérprofi 99-es ügynök harcba száll a gonosz főgonosz, a KAOS ellen.Húzónév: Steve Carell, Anne Hathaway, Dwayne Johnson, Alan Arkin, Terence StampMűfaj: kémfilm, vígjátékTrailer ittAmire számítottam: Tényleg vicce...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Koimbra · http://filmdroid.blog.hu 2008.10.04. 11:23:13

Szerintem csak közepes, az akciórészek jók voltak, de a poénok nem ültek sokszor

Kóczy · http://koczy2.wordpress.com 2008.10.21. 10:55:27

Szerintem jó volt ez. Én 8-ast adtam rá.
süti beállítások módosítása