Shrooms

inmfc - 2008.03.24. - 10 komment

Varázsgomba

/2006/

 

 
Trailer Bővebb infó

Intro 

Készen állsz a végső utazásra?

– teszi fel ezt a költői kérdést annak a filmnek a címe, amely a Shrooms, magyarul a Varázsgomba, nevet viseli, és amelyet ír horrorként tartanak számon 2006-tól kezdve napjainkig. S ezek ismeretében már csak egy kérdés lebeghetett előttünk a megnézést megelőző percekben: Hogyan lehet páráztatós filmet csinálni gombákkal?

 

Értékelés  

Régóta „szórakoztam” ennyire jót egy filmen a horror műfaján belül. Talán utoljára a Balta volt az, ami mosolylavinákat indított el arcomon. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy a két darabot alig ha lehet összehasonlítani, hisz amíg baltás filmünk egy paródia volt, addig a mostani alkotásunk vérbeli horrorként vonul majd be a filmes könyvekbe , már csak a műfaji keretekből is el/kiindulva. De annyi biztos, hogy paródiaként sokkal több esélye lett volna a ranglétrán, feljebb kapaszkodni, de hiába az írek nagyon is komolyan gondolták, hogy ők aztán egy igaz horrort tesznek oda a népnek, gombákkal megfűszerezve, amelynek összefüggése elég abszurdnak hathat egy átlagnéző számára. De hát ki gondolta volna, hogy ilyen élénk fantáziájú emberek laknak Írországban? Na de ne válaszoljunk erre a kérdésre, hanem vegyük górcső alá a történetet, amely telis- tele van, újabbnál újabb, soha eddig nem látott jelenetekkel.

A történet lényegében három szóban összefoglalható: jönnek, sikítanak, futnak. A hosszabb verzió esetében már érdemes megemlíteni, hogy van 6 fiatalunk egy gombákkal teli erdőben, akik bulizni tértek oda, hogy valamilyen pszichedelikus élményben legyen részük, de ez olyan jól sikerül a sok pia, meg gomba elfogyasztása után, hogy látnak dolgokat, amiket nem nagyon kéne úgy különben. Valamint néhányan közülük még el is tűnnek, ami pedig hab a tortán, hogy a szőke kiscsaj látja a jövőt, mi fog történni legközelebb, mert hát bekapott egy gombát. És ennyi.

Micsoda őrült alapsztori ez kérem szépen. Ma már mindent kitalálnak azért, hogy a horrort, mint műfaj tekintélyét egyre jobban aláássák. De hát lehet csak én gondolom így, persze hát másfélórára meg tökéletesen megfelelt, szóval inkább nem panaszkodom tovább. A lényeg, hogy semmi extrát nem hoz eme darab a többi ilyesfajtától. Gondolok itt, a jönnek, látnak bizonyos dolgokat, majd futnak amik a lábaik bírják. Legfeljebb ez a gombás rész adhatott nekünk új információt. Ezek után már mindenki gombászkodás közben jó ha belepillant a Gombák nevezetű zsebkönyvébe, mert alig ha szeretne majd ilyen élményeket átélni a termék elfogyasztása után. De pontosan milyeneket is? Ezekről mindjárt később, először még visszatérve a forgatókönyvre elmondható, hogy nagyon ismerős volt már valahonnan. Klisék mindenütt. Talán még a jövőbelátó csajszi említhető meg újszerű „élményként”. De a többi alig ha, elég csak megemlítenem olyan dolgokat, mint például, az erdő titka, egy hiedelem a közeli javítóintézetről, vagy egy fekete maskarás hóhérról, tovább megyek – faház az erdő kellős közepén és így tovább, láttunk már ilyet nem is egyszer szvsz.

Aztán a horror eleminek megjelenése is csalódást válthat ki belőlünk. Hiszen nagyon kevés elemet vonultat fel a film, amitől legalább véres lehetne, és éreznénk azt, hogy horrorról van szó. Mert úgy igazán van a fekete maskarás csávónk, meg a balta, és majdnem ezzel végett is ért az eszköztár. Kár érte. Szörnyű.

De akkor mi volt egyáltalán jó ebben, hogy ha dettó olyan mint a többi? Keressük a választ…kisebb megmosolyogató jelenetek, amelyekről a mai napig nem tudom eldönteni, hogy az ír készítő barátaink eleve nevetetésnek akarták felhasználni az ide tartozó képkockákat, vagy halál komolyan akarták beállítani például a beszélő tehenet, vagy a néha hallható kicsit érdekes beszólások egy-egy mondatát. Ki tudja? De azért bízzunk benne, hogy azért próbáltak jópofák lenni, és valamennyire elrugaszkodni a talajtól a beszívott főhőseink által. Amint mondtam már a szőke jövőbelátós csaj elég jó húzása volt a darabnak, de egy idő után már el kezdett idegesíteni azzal, hogy amint megpillantott egy holtat, el kezdett torka szakadtából üvölteni, holott pár másodperccel előtte látta az illetőt meghalni. Érthetetlen. Továbbá még a befejezés dobható bele a tetszett dobozba, mert hát igen is, meg nem is számítottunk ilyen the endre, úgy hogy, szóval egy pontot némiképp ez is megérdemel.

Szereplők

A színészekről semmit nem tudni, hogy kik ők és honnan jöttek. Valahonnan megint a nagy semmiből kerültek ebbe a darabba, de mentségükre legyen szólva, hogy nem ez volt az első film, amiben szerepeltek, kvázi van valami színészi pályafutás a hátuk mögött. De egy szó mint száz, megint nem volt részünk világmegváltó alakításokban. Jó-jó nem is vártuk. És persze nem is lehet nagyon szidni őket, de ez akkor is édes kevés volt, a film szintjére süllyedtek le.

Pozitívum

Megmosolyogtató jelenetek, befejezés, jövőbelátó főhős szerepe, plakát

Negatívum

No horror, klisék, színészi produkciók

 

Outro

Egy hármast megérdemel tőlem, csak azért, mert néha jókat kacarásztam rajta. Ámbár a horror fanatikus alig ha fogja szívébe zárni ezt a varázsgombás projektet. Mert lényegében pont az erre vonatkozó részek sántítottak a legjobban, amikor hát emiatt ültünk oda megnézni. De ez van.

Mindenki döntse el magában, hogy ezek szerint érdemes e belekukkantani. Talán egyszer azért ajánlani tudom, és akkor a végén egy idézettel zárnék a film egy fantasztikus párbeszéd sorozatából:

-          Van telefon a házban?

-          Van, jöjjön be. Ott van.

-          De hiszen nincs benne vonal!

-          Ön azt kérdezte, van -e telefon, azt nem kérdezte jó -e.

 

 Pontszám

 

3/10 

 

Címkék: 3 shrooms varázsgomba

A bejegyzés trackback címe:

https://filmkeltes.blog.hu/api/trackback/id/tr75395228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

· http://filmkeltes.blog.hu/ 2008.03.25. 10:03:16

Te, ez nem az Ideglelés 3 véletlenül? :D:D
Tuti, hogy a gépész kománk újabb kedvenc darabja lesz! XDXDXD

a gépész · http://filmkeltes.blog.hu 2008.03.25. 16:17:09

na de móó!!! :)))
az ilyet azért próbálom messze elkerülni...:))
és az Ideglelés meg UTTTOLÉRHETETLEN !!!!
:))

dybo 2008.03.25. 21:05:03

Istenem...
Gratulálok bazdmeg. 10.000 bc 2/10, ez meg 3/10...:D:D:D na akkor most törlöm a kedvencek közül ezt az oldalt.

dzsoni szánsájn · http://www.halfps.blog.hu 2008.03.25. 22:21:54

egyel kevesebb olvasó...és a blog összeomlik...nem nyüszítéssel, hanem egy bumm-mal :)

egyébként, ez olyan baromság, hogy meg kell nézni :)

dybo 2008.03.25. 23:08:55

tényleg bumm. 10ből 1-et veszít, az már 10%...

inmfc · http://calacitra.blog.hu 2008.03.26. 12:27:30

10-ből...hát, azért az elég érdekes lenne, akkor már régen nem menne az oldal..:)), na mind1..nem veszünk össze...az hogy ez meg 3as lett, az én vélményem...tom h neked a 10 ezer tetszett...nekem ez, jobban, sokkal többet szórakoztam rajta ennyi...:))

· http://filmkeltes.blog.hu/ 2008.03.27. 13:08:13

Pont ilyen jelentéktelen filmeken vesztek össze? XD

f.andrea92 2008.06.30. 20:26:40

amugy volt egy pár híres szereplő például robert hoffman a step up 2-ben szerepelt Lindsey Haun neki is van több filme is

dropshadovv · http://hartware.tumblr.com 2008.08.14. 22:03:02

step up 2 :D az aztán az alkotás :D igaz nem láttam, de ha erre vágyok benyomom az mtv-t. úgyis csak a seggrázás megy.
ezt meg most megnézem, és visszajövök elmondani mit tett velem ez a gombásdi. úgy hallottam üresedés van :D
süti beállítások módosítása