Az éjszaka urai - Különvélemény

a gépész - 2008.03.10. - 5 komment

Az éjszaka Urai

 

/2007/

 

 
Felirat Trailer Bővebb infó

Intro 

Először is nem nagyon tudtam eldönteni, hogy írjak-e róla, mivel már „inmfc” kollégám már megelőzött, de olvasva az elemzését arra jutottam, hogy írnom kell, mivel más véleményen vagyunk.

Szóval már régóta a birtokomban volt, de csak most vettem elő és csak most néztem meg. Csak azt nem tudom miért vártam eddig???

 

A sztori

Brooklyn. 1988. Egy átlagosnak tűnő család. Egy apa, aki büszke idősebbik fiára, mivel a nyomdokaiba lépett. Ő Joseph (Mark Wahlberg). 3 gyermek apja és épp az előléptetését ünnepli.

A másik fiú is sikeresnek mondhatja magát. Ő Bobby, (Joaquin Phoenix). Ő azonban teljesen más műfajban keresi pénzét. Saját klubbot üzemel, ahol elismert emberként élhet. Nem is vágyik másra.

De a családja érdekében óriási változásokon kell, hogy végbemenjen, hiszen itt már az életbemaradás a tét.

 

Értékelés  

Valahogy nem erre számítottam. És csalódnom kellett. Méghozzá kellemeset.

A filmet James Gray rendezte, akinek eddig nem nagyon voltak említésre méltó filmjei. Talán egy kivétel akad, méghozzá A bűn állomásai. Ebben a filmben csodálhattuk meg először, hogy hogyan működik a Wahlberg-Phoenix páros. Már abban a filmben is kezdett tökéletesen működni a gépezet, azonban abból még hiányzott valami. Ezt a hiányt 7 évvel később pótolták.Megérte várni, hiszen újra összeállt a „nagy” hármas és létrehozták Az éjszaka urai-t.

Ebben a filmben olyan emberi változásokat láthatunk, amelyeket mindenképp meg kell említeni. Nem tudom elképzelni, hogy a valóságban megtörténjen-e olyan, hogy valaki egyik nap még drogozik, és az éjszakát járja, másik nap meg már feltételes tagja a rendőrségnek. Nehéz ebbe belegondolni, de a filmen keresztül tökéletesen átjött ez a fajta változás. És így elhiszem, hogy lehetséges.

Nem szeretnék kitérni olyan dolgokra, amelyek egyfajta „spoilerként” működnek, és hát már nagyjából előttem leírtak mindenféle lényeges momentumot, úgyhogy nem is említeném meg a kritikus jeleneteket, de egy jelentere mindenképp ki szeretnék térni. Méghozzá az autós jelenetre a film közepe felé. Fantasztikus megoldásokat láthattunk abban a kb. 5 percben. Tökéletes hanghatások, tökéletes vágás, tökéletes fényképezés. Számomra ez a jelenet a film csúcspontja.

Szereplők

Úgy gondolom, nem kell egyik szereplőt sem bemutatni, mivel sok jó filmben csillogtatták már tudásukat. De ebben a filmben mégis valami új arcukat mutatták felénk. Főleg Joaquin Phoenix-et említeném meg, aki tökéletesen játszotta szinte naponta változó karakterét. Persze Mark Wahlberg és Robert Duvall sem maradnak ki a dicséretből, azonban nekik kevesebb szerep jutott a film során, azt meg becsülettel eljátszották

És hát igen, Eva Mendez. Nem mondok róla semmit. Legyen annyi elég, hogy gyönyörű, és végre jó filmben is megmutatta magát.

Pozitívum

Szereplők. Történet. Fényképezés. Zene. Eva Mendez J

Negatívum

Nem jut eszembe semmi

 

Outro

2007 legjobb filmjei között van a helye, és ha tehetem, még párszor biztos meg fogom tekinteni. És remélem, hogy Wahlberg és Phoenix minél hamarabb egy újabb közös munkába fog kezdeni. Végezetül pedig egy idézet a filmből, ami nagyon megfogott:

„ Inkább 12 esküdt ellened, mint 6 koporsóvivő alattad.”

 Pontszám

 

9/10

 

 

Címkék: 9 we own the night az éjszaka urai

A bejegyzés trackback címe:

https://filmkeltes.blog.hu/api/trackback/id/tr61374388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VVega · https://debugme.eu/ 2008.03.10. 17:30:52

Hát nem tudom, szerintem semmi különöset nem nyújt Phoenix, Wahlberg meg még annyira sem. Közepesnél valamivel jobb film. Nálam 10/6.5

dzsoni szánsájn · http://www.halfps.blog.hu 2008.03.10. 18:48:07

gépész kolega eltalálta, jó lett :)
nálam 10

a gépész · http://filmkeltes.blog.hu 2008.03.11. 16:45:59

Örülök neki, hogy egyezik az ízlésünk :))

· http://filmkeltes.blog.hu/ 2008.03.13. 16:28:07

Eva Mendes azért már megmutatta magát pár jó filmben. (Pl. Randiguru, Időzavarban, Túl közeli rokon). De a Kiképzésben is volt egy felejthetetlen 2 perce. :D (L)
A filmről csak annyit, hogy mindenképpen megnézem a közeljövőben, már a birtokomban van. Csak sort kéne keríteni rá!
Értékelésed meggyorsíthatja ezt a sorbanállást. Grat!

a gépész · http://filmkeltes.blog.hu 2008.03.14. 09:40:13

Végülis igazad van Eva Mendez-zel kapcsolatban, de a felsorolt filmek közül engem egyik se fogott meg annyira, mint ez a film. Na azért a Kiképzés az kivétel, mivel az kötelező darab!!!
szerintem megéri megnézni és úgy gondolom nem fogsz csalódni....bár az Ideglelés után én már nem csodálkoznék :)))) :D
süti beállítások módosítása