The Bucket List

inmfc - 2008.01.28. - 3 komment

A bakancslista/2007/

 

Felirat Trailer Bővebb infó

  Intro

A címre fókuszálva nem valami bizarr érzés tör az emberre, de ha ezen a tényen felül tud emelkedni és az ismertetőre tud koncentrálni, akkor majdnem készpénzként vehető e film megnézése, és ehhez nagyban hozzá járul, az az, eddig ki nem mondott tényező, hogy két színészóriás, nagyágyú adta nevét e darabhoz. És ez így összességében már elég imponálóan hat  a filmnézőre.

 

A sztori

Két ember, akik annyira különböznek egymástól, mint ég és föld. Az egyik autószerelő, míg a másik milliárdos. De a sors furcsa fintora miatt mégis összetalálkoznak egy kórházban, egy szobában fekve. Hiszen mind kiderül, halálos rákbetegek, és már csak kevés van hátra az életükből. Ezért írnak egy listát, hogy mi az ami még kimaradt az életükből, hogy mit szeretnének még „megcsinálni” a haláluk előtt. És elkezdődik az utazás a Föld körül

Értékelés 

A történet

A filmben elég komoly szerep jut Freemanra, aki egyben narrátor szerepét is betölti, és azért fontos ezt megemlíteni, mert az ő gondolataival kezdődnek el előttünk leperegni az első képkockák és majd fejeződnek is be. És már előre tudjuk, ezt hallva, hogy jó darabnak ígérkezik ez számunkra.

A folytatás pedig hozza azt amit elvárunk, se többet, se kevesebbet. A két ember találkozik a kórházban és onnan kezdve, mint ha meg se állna a the end-ig. Persze kicsi túlzással éltem, de engem speciel lekötött. Ami ezt a részt illeti talán a kórházban játszódó jelenetek lettek úgy igazán eltalálva, és erre furcsa azt mondani, de az egész filmet elnézve ez a legjobb rész, ha meg kell nevezni egyet. Aztán a lista megírása utáni ide-oda ugrálás már egy picit lecsillapítja a kedélyeket. Hiszen elég sokszor nem értjük, hogyan, s miként kerültünk az adott helyszínre, és miért váltogatjuk a listát jó párszor a darab során, valamint miért ugrálunk a felsorolásban. Persze lehet, hogy ezek nem akkora negatív kritikák, de mégis bántja az ember csőrét valamennyire.
Aztán a végkifejlet megint csak elég érdekesre sikeredett a meglátásom szerint, hiszen nem akarok semmilyen nagy dolgot elárulni, de annyit megtehetek, hogy ezt is jól átugrották a rendező kollégák. Sajnos. És ezzel nem biztos, hogy egy jó befejezésnek értékelem az itt látottakat. Persze az utolsó képsorok valamennyire kárpótolnak minket.

Amint kiderült, voltak kisebb-nagyobb „problémák” a film során. Úgy érzem, hogy talán hosszabb is lehetett volna a darab, és akkor jobban tudtak volna fókuszálni olyan részekre, eseményekre, jelenetekre, amelyek mellett csak úgy szó nélkül elmentünk. Ki tudja miért? Vagy lehet, hogy a kezdés, ahogy szoktam mondani túl magasra tette fel a mércét, amit a film második fele már nem tudott tartani.

Az biztos, hogy a vígjáték nagyon meghatározó tényező a kaland és kisebb dráma mellett. És szerencsére ez a filgúd érzés kitart a film végéig. Hál’Isten elég sok olyan jó megmosolyogató mondat hagyja el főhőseink száját, ami miatt azt merem kijelenteni, hogy akár még egyszer nekiállnék ennek az alkotásnak.

Szereplők

Azt hiszem abban egyetérthetünk, hogy jók az öregek a háznál, már elnézést, ha valakit megbántottam. De a két szereplőnkkel volt a legkevesebb probléma a múvi megtekintése alatt.

Ott van Morgan Freeman, akiben aligha lehet csalódni, hisz újfent egy tőle már jól megszokott alakítással kápráztatott el minket, ami persze Jack Nicholsonra is igaz, de tényleg nem tudok szavakat találni arra, hogy a két „zseni” mekkora pozitívumot, és hatást gyakorol az emberre, amikor megjelenik a vásznon.

Pozitívum

A film kórházban játszódó jelenetei, a két színész „zseni”, maga a filing a zenékkel

Negatívum

Pár kérdés, amire nem kapunk választ, néhány kisebb hiba, baki, amin azért szemet hunyunk, és a túl sok ugrálás ide-oda

Outro

Ez egy olyan alkotás volt, ami többre hivatott szerintem, elég csak az ismertető elolvasni a film kezdése előtt, és máris tudjuk, hogy ez kihagyhatatlan. De mégis a kisebb-nagyobb problémák ellenére ez egy igen is szerethető darab, amelyet minden Freeman, Nicholson rajongónak, vígjáték szerető embernek csak ajánlani tudok. Mit is mondhatnék ezek után? Rögvest előveszek egy papírt, és lássuk, mit is akarok még az életemben: egy Ferrari, 10 villa, meg nyaraló, milliárdok s egy szép feleség… és így továbbJ

Pontszám

7/10

Címkék: 7 the bucket list a bakancslista

A bejegyzés trackback címe:

https://filmkeltes.blog.hu/api/trackback/id/tr17315515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Englishman 2008.01.29. 00:46:18

Huhh hát nagynehezen beérlek a filmekkel :)
Szerintem is a két színész viszi a hátán a filmet, nélkülük a hangulat is más lenne. Jack Nicholson mostanában nem sok filmet vállal, azért ez is jelenthet valamit. Téglához hasonlóan alakít...kezdem azt hinni, igazából is ilyen stílusú, kicsit örült, csajozós figura. Az autós részt amúgy, egy az egyben kihagytam volna.

inmfc · http://calacitra.blog.hu 2008.01.30. 00:09:05

akkor siess... a vizsgáim végeztével most aztán mindent megnézek:)

a filmről: az autós részt pedig külön nem emeltem ki, de az kihagyható lett volna erősen, jól mondod!:)

ChrisDry · http://www.chrisdry.com/ 2008.04.22. 21:12:18

Semmi kimagasló alakítás, kiszámítható történet és valószínűsíthető mondanivaló, többet vártam (sokkal!) 3/10.
süti beállítások módosítása