Röviden Tömören│Running Scared (2006)

inmfc - 2009.09.25. - 5 komment

Na kérem, ezt nevezem én akciófilmnek az echte műfajon belül, ami tényleg nem kislányoknak való limonádé. Bár inkább akcióthriller lett ez, amolyan versenyfutás az idővel, ahol egy kissrác kezébe jutott, amúgy gyilkos fegyvert kell visszaszereznie főhősünknek azelőtt, hogy a police, és az oroszok találnák meg azt, vagy éppen őt. S ettől a pillanattól kezdve pedig elindul a halálos hajsza (ej de buta cím). Nincs megállás, ürülnek a tárak, s még izgalomban sincs hiány, a két óra olyan gyorsan leforog, hogy észre sem veszed. Gyorsan elő is a fegyvert, mert szükség lesz rá, mégpedig akkor, ha túl akarod élni ezt a veszélyekkel teli kalandos éjszakát. Fuck.

 
Ahhoz képest, hogy tényleg milyen kis pénzből hozták össze a filmet, komolyan meg lehet előtte hajolni nem egyszer, s nem kétszer. Még akkor is, ha a történet rémegyszerű, és néha picit vissza is vesz az eszeveszett tempóból, meg pörgésből. A vágások, a lassítások, azaz, ezek az elengedhetetlen eszközök nem maradtak, maradhattak ki, de ezen kívül sikerült még valami pluszt adni, ami miatt érdemes úgy beszélni róla, mint az utóbbi évek egyik valamire is való akciómozijáról. Ez a plusz pedig lehetne a good work akciószkénák, de mégis a keménység, a tökösség, a brutalitás miatt lehet s érdemes beszélni róla, karaktereket pazarolni rá. A másodpercenként nem véletlenül hallható fuck szó csak a hab tortán, olaj a tűzre, mert ahogy a pedofil szálat bevezeti, ahogy a kameraman ügyeskedik, azt nehéz leírni csak igazán, s nem szép színes-szagos jelzőkkel dicsérni még tovább. Erre jó példa egyébként: a hokis jelenet, ami talán a film egyik legkiválóbb perceivel ajándékozott meg, a ki tudja hányból. A hányból, mert egy idő után ki számolta már ezt, amikor beindult, s élvezetes, szórakoztató pillanatokat szállított képkockáról-képkockára.
 
-Egy Nike sporttáska 60 dolcsi!
-Egy Nokia mobil 100 dolcsi!
-Egy uncia Semtex 500 dolcsi!
-Megszabadulni egy korrupt zsarutól? Megfizethetetlen!
 
Lehet b mozinak készült, de mégis/akkoris úgy érzem, hogy valahogy így kell csinálni, kis pénzből. Izgalmasnak izgalmas, pörögősnek pörgős, mindenképp egy remek akciófilm lett, amiben még kiemelendő egy bizonyos Paul Walker, színész, alakítása. Aki, nem éppen nagy jövő előtt álló szépfiú, de ezzel a mozival biztosan betoppant a köztudatba. Persze amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan ment is el onnan, esett ki a nagy maccsból. A lényeg a lényeg, hogy itt majdnem minden a helyén volt, de csak majdnem, mert a végére bekopogtatott hálivúd az ajtón, s ennek meg is lett a hatása. Kár érte, azt mondom, mert a tökös snittek után nem éppen arra számítottam, hogy majd a végét „langyizzák” el. Mindezek ellenére, azonban, a film megérdemli a nyolc pontomat. Aki nem látta, annak mondanám, hogy kötelező amúgy.

Címkék: 8 running scared

A bejegyzés trackback címe:

https://filmkeltes.blog.hu/api/trackback/id/tr341407465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Spawn85 2009.09.26. 10:22:33

Már kétszer is láttam, és nem volt rossz film. :)

Amúgy Paul Walker szerintem már a Halálos Iramban első részével betoppant a köztudatba, bár utána volt egy-két kisiklása. Ezzel a filmmel újra bizonyított, csak hát asszem méretes anyagi bukta lett ez is.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.09.26. 16:33:00

Kellemes meglepetés volt, igazi jó kis akciófilm volt, egy újranézésre megérne.

VVega · https://debugme.eu/ 2009.09.27. 20:42:37

Mostanában tervezem megnézni :)

Kolbi 2009.09.28. 21:42:24

Csak az a vég! Csak azt tudnám feledni!
süti beállítások módosítása