911 Mysteries

inmfc - 2008.08.22. - Szólj hozzá!

Felirat Megtekinthető(angol)

Minden szempontból különleges lesz ez a 911 Mysteries címmel ellátott és fémjelzett posztunk. Vagyis inkább, mi ezt ígérjük, hangoztatjuk már itt a legelején. A most és soron következő filmünk doku jellegéből adódóan nem kap majd pontszámot, csak amolyan filmfelkeltés címszó alatt és gyanánt emlékezünk meg róla. Nem is kritikának kell felfogni, és venni elsősorban, hanem egyszerűen egy kis megemlékezésnek, egy kis összefoglalónak ajánlásnak akarjuk betudni az alantabb szedett sorainkat. És lehet, hogy ennek nem itt és most lenne az ideje, de mégis közeledve ahhoz a bizonyos naphoz, és látva ezt a darabot, valahogy sok minden elkezdett forogni az ember agyában, amit, ha most nem, akkor soha nem tudna lejegyezni az utókornak. Szűnni nem akaró kérdések, hipotézisek fogalmazódnak meg bennünk a film után is, de amondó vagyok tekintsük át, mi is történt pontosan 2001. szeptember 11-én.
 
„A nap, amely megváltoztatta a világot” – így nevezik a zsurnaliszták a 2001. szeptember 11-i történteket pár nappal a tragédia után. Egy dátum, egy fogalom ez, mely végérvényesen beleivódott - nem csak az amerikaiak, hanem - világszerte az emberek lelkébe, tudatába, és mindennapjaiba. Egy dátum, amit soha nem felejtünk el, és egy nap, amelyre az idők végezetig emlékezni fogunk, mert minden évben, most is, mindig is, eljön majd az.
Egy dátum, egy szomorú, borzalmakkal teli nap. Amikor megtörtént az, amire senki nem számított, vagy nem akart számítani. Nem akarta elhinni, hogy ilyen is megtörténhet. Két repülőgép csapódott New York-ban a WTC (World Trade Center – Világkereskedelmi Központ) ikertonyaiba és egy Washintogban a Pentangonba. A 2001. szeptember 11. –i terrortámadás több ezer áldozatot követelt. Amire a mai napig senki és semmi nem tudott értelmes magyarázatot felhozni, felmutatni, és azt kész érvekkel, tényekkel alátámasztani. Kezdettől fogva, mint mindig, a média karmai közé kerültünk. És csak azt hittük el, amit ott láttunk, hallottunk, hiába, ez van a XXI században, ugye. De kezdettől fogva, akik is egy kicsit jobban értenek, és otthon vannak akár a tudományokban, vagy akár ott voltak, és látták, hallották, átélték mindazt a borzalmat, azoknak mind-mind furcsának, megmagyarázhatatlannak tűnik a kormány válasza mindarra, ami akkor, azon a napon történt. Mindenki tudja legbelül és érezheti, hogy valakik, valamit nem akarnak elmondani nekünk, de legfőképp az amerikaiaknak, ehelyett inkább ilyen szedett-vedett állításokkal akarják elsimítani az ügyet és elkerülni a kényelmetlenebbnél-kényelmetlenebb kérdések viharát.
Az emberek azonban nem felejtenek. Persze kénytelenek. De filmek sora emlékezik meg erről a szörnyű tragédiáról. A United 93, vagy a World Trade Center-en kívül is, egyre több olyan darab születik meg, melyet ezek az események befolyásoltak, ihlettek leginkább. Nem mondunk új dolgot, azóta valami megváltozott a filmiparban is. Amerika, azon belül New York, nem tud, és nem akar szó nélkül elmenni a terrortámadás ténye mellett.
 
És mi sem. Tesszük hozzá. Persze sokaknak most bökheti a csőrét, miket is beszélünk itt a bajszunk alatt, mert hát magyarok vagyunk, és Amerika az Amerika, egyszóval magának kereste a bajt, a háborúval és a többivel. Mégis azonban, aki aznap, hét évvel ezelőtt ott ült és figyelt a tévére, látta mindazt több millió embertársával együtt, az nem tudja kitörölni emlékéből azt, amikor emberek végső elkeseredésükben leugrottak a toronyból, vagy ahogy a tornyok kártyavárként dőltek össze. A tornyok acélszerkezetei nem bírták a becsapódást és az azt követő tűzet, meg a nagy hőséget, és megroggyantak összedűltek, és eltűntek örökre. De miért is? Hogyan? Teszi fel a kérdést a mi filmünk, innen aztán nem lesz menekvés, az igazság most a filmben van.
Bár utóbbi kijelentésünk kicsit elhamarkodott volt, mert az igazság soha, de soha nem fog kiderülni, úgy igazán. De ez a dokumentumfilm azért megteszi az első lépést. Már csak a tisztánlátás végett. Ne akarjuk, hogy manipuláljanak, becsapjanak minket!
 
A 911 Mysteries készítőit feldühítették az összefüggés elméletek teóriái a szeptember 11-i történtekkel kapcsolatban, és ezért éjt-nappallá téve dolgoztak azon, hogy bebizonyítsák például Eric Hufschmid Painful Deceptions című sztorija egy fabatkát sem ér. Tévedett, és valótlant állított minden egyes mondatában, szavában.
Tehát 2006-ban készült el a végleges verzió 911 Myteries Part 1: Demolitions címre hallgatva. Amelyet akár a jó öreg neten, némi angol nyelvtudás ismeretében bárki megnézhet, mindenféle illegális dolgok végrehajtása nélkül.
 
A film középpontjában az ikertornyok állnak. Melyek nagy valószínűséggel, nem a gépek becsapódásai és azt követő tüzek miatt dőltek össze, csak úgy. Az acélszerkezet nem adja meg magát olyan könnyen a füsttől, mert az, amit láttunk, pár lángcsóvát, azt alig ha lehet tűznek nevezni, több ezer fok kell ahhoz, hogy az acél legalább meggörbüljön. Valamint alig 10 másodperc leforgása alatt, egy ilyen épület, hogy tud összedőlni, és miért van az, hogy a déli torony, melybe a gép később csapódott be, az előbb adta meg magát? Egy a lényeg, ott valami más történt. Egy robbanás, egy robbantás, szerintük. Ami előre meg volt tervezve. Vagyis ezt próbálják bizonyítani nekünk, meg még sok mást a másfélóra alatt.
Túlélők mesélnek és emlékeznek a támadást megelőző hetekről, majd a végzetes napról, amikor túl sok olyan dolog történt, ami egyáltalán nem stimmel, stimmelt a hivatalos verzióval. Hiába akartak lépést tenni ez ügyben, nem is hallgattak rájuk. Most itt, mindent elmondhattak, amit talán addig nem is szabadott volna. Mint például: különös fehér füstről, kisebb robbanásokról, rejtélyes áramkimaradásokról, és munkálatokról az emeleten szeptember 11-ét megelőzően.
Továbbra is valami nem stimmel. Ha most azt mondanánk valakinek, hogy az ikertornyok mellett még összedőlt valami, az biztosan nem hinne a fülének. Pedig igaz. A hetes épület, a WTC hetes épülete is romba dőlt, de… ahol titkos anyagok, akták, mappák is voltak. Na igen.
Az azbeszt kérdése is nagyon nagy lavinát indíthatott el. Hisz senki és semmi nem meri elárulni, bevallani a halott munkások, kutyák számát, akik 11-ét követően segédkeztek az „eltakarításában”. Pedig még azt lehetett olvasni, hogy a nagy hőtől „levált” az azbeszt..
De számtalan újabb kérdést tesz fel még a 911 Mysteries. Mint, hogy mi történt az alagsorban? A squib-ek, hogy nem tűntek fel senkinek? Miért távolították el a bombakereső kutyákat és miért volt olyan nagy por az épületben? Mi történt a 34. emeleten? A termit és a fém reakciója mi mindent hajthatott végre? Robbantás volt ez? Vagy rosszmájúan jól járt-e ezzel valaki?
 
Erre talán csak egy második rész adhat választ. Mi csak egy ajánlót tudtunk itt felvázolni. Az biztos, hogy semminek nem lehet hinni a világon. És az igazság soha nem fog kiderülni. De vannak, akik nem tőrödnek bele ebbe a kusza helyzetbe, és teljesen jogosan válaszokat akarnak kapni.
Amit mi még hozzátehetünk ehhez az egész, hogy megéri-e egyáltalán ennyit rágódni a múlton? Biztos. Mert egyszer talán eljön az a nap is, amikor végre minden titokra fény derül. De az is lehet, ez csak hiú ábránd, számunkra, számukra, mindannyiunknak.

Címkék: 911 mysteries

A bejegyzés trackback címe:

https://filmkeltes.blog.hu/api/trackback/id/tr73628588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása