SAW IV

inmfc - 2008.02.07. - 17 komment

Fűrész 4

/2007/

Felirat Trailer Bővebb infó

Intro

Azaz a „játék még csak most kezdődött” .

A sorozat folytatódik, és hogy ne húzzam az időt, folytatódni is fog. Azt hiszem nem kell sokat mesélni róla, majd mindenki ismeri az első három részt, az persze más kérdés, hogy szereti – e vagy sem. A lényeg, hogy nagyon úgy néz ki, többen vannak azok, akiket évről-évre egyre jobban lázba hoz a Jingsaw-i rémtettek sorozata és így fel sem merülhet egy esetleges cancel a sztorit illetően. De hát milyen badarságokat beszélek, hisz már az 5. és 6. részek forgatókönyve is réges régen megszülettet a készítő, alkotó fejében. Ami biztos, hogy én nem tartozom a nagy fanok közé, de azért minden évben jól esik egy belőle, és mondom ezt úgy, hogy az első rész volt a legjobb az eddig látottak közül. Tehát akkor nézzük, hogy vajon ennek negyediknek sikerült a már említett bestet túlszárnyalnia?

A sztori

Jigsaw halott. De ez az öröm korainak tűnik, hisz a játék koránt sem ért végett. Továbbra is gondoskodik arról, hogy áldozatai – idézem - megküzdjenek az életükért, és szembenézzenek az igazán kegyetlen halállal. A kommandós Rigg-et állítja a játék középpontjába, akinek a bizonyos rögeszméjén felülkerekedve 90 perc alatt kisebb-nagyobb próbákon kell túljutnia, hogy a végén megmenthesse Eric Matthews nyomozót.

Értékelés

A történet

Amit nem szabad kifelejteni, hogy a sztori követi a harmadik rész történéseit, azaz miután megjelennek az első képkockák, azt látjuk, amint éppen Jigsaw-t boncolják, de szó szerint. Az biztos, hogy az első perceket  ép gyomorral kell kibírni, mert durva lett, annyi szent. Szóval szoktam mondani, hogy az ember ilyen meg olyan kezdésről álmodik, hát ez éppen nem azt a szívet rengető kategóriát képezte. De egy fene, ez akkor is egy sawos filing volt. És már arra gondoltam, hogy talán tényleg ez a negyedik feledtetni fogja a harmadik, legutóbbi darab csalódását bennem.

Aztán azonban ezek a szép álmok összetörnek, miután kezdetét veszi a történet középső periódusa. Hisz rá kell jönnie az embernek újfent, hogy a forgatókönyv ismét nem váltja meg a világot, úgy ahogy azt a 3ban is már megszokhattuk. Valahogyan egy normális alapsztorit már kitalálhatnának, mert ez így, kimondva, egy nulla áthúzva. Sajnos. Hiába van kommandósunk, aki átéli a szenvedések szenvedését a próbák teljesítése közben, hiába van egy nyomozónk(párosunk), akik mindent megtesznek azért, hogy a néző talán tiszta képet kapjon a sztoriról, és hiába van ott az exfeleség, - aki sztem felesleges volt – nem tudunk egyszerűen úgy „szórakozni”, mint azt az első rész során megtettük. /Sokan azt mondják, az a baj, hogy mindig viszonyítunk egy epizódot a korábbihoz és így mindig a következőben csak rosszat látjuk, ha az gyengébbre sikeredne, erre mondottam már, ami nem megy, nem kell erőltetni. De hiába, ha van közönség, megy a szekér, akkor miért ne? És be kell valljuk, hogy még ha a történet elég szörnyű is, a feszültség egy jele sem mutatkozik meg benned a nézés során, te akkor is odaülsz és megnézed, majd a plafonra a mászol, hogy miért nem tudnak egy épkézláb sztorit alátenni. Érthetetlen, és akkor itt emelném ki, a Darren Lynn Bousman rendező kollégát, aki a másodiktól vette át a staféta botot, és az igazat megvallva, nem biztos, hogy szeretnénk, ha továbbra is ő ülne abban a bizonyos székben. Ennyi./

Majd a végkifejlet, megadja a válaszokat, még ha nem is mindenre, mert hát sorozatról beszélünk, de a legfontosabbra igen. De így is az egész egy kirakodós játék, lásd puzzle, aminek 15 000 darabos „kirakása” is egyszerűbb, mint tudni azt, hogy mi fog történni a következő a részben, részekben.

Szereplők

Már az AVPR esetében is megjegyeztem, hogy nagyon nem jó az, ha ilyen d kategóriás, ha egyáltalán van olyan J, színészekkel próbálnak eladni, eladhatóvá tenni egy darabot. Elég csak a Szíves szállodás manuszra gondolni, aki egy kisebb pora volt annak színészi gépezetnek, amely elég halványan működött e darab esetében.

Talán csak Tobin Bell neve a garancia arra, hogy azért az ember, a néző fog látni egy normális produkciót is vásznon. És ezek után felmerül a kérdés, mi lesz ő nélküle a további folytatások során. Be le sem merek gondolni.

Pozitívum

Azért a boncolás, és véresebb jelenetek, a műfaj kedvelőinek kedveztek, és Tobin Bell játéka

Negatívum

Színészi játék, forgatókönyv

Outro 

Ha valaki még ezek után sem tudná, hogy pontosan miről szól e múvi, annak ajánlom a következő sorokat: „A Fűrész negyedik részében sok minden(szerk. - nem minden) felsejlik Jigsaw múltjából, kiderül, hogy mi vezette el a már megtörtént, és a jövőben beteljesülő ördögi terveihez”. Nah ezzel az egész ismertetővel a legnagyobb problémám az, hogy a másfél órás játék során pont ebből nem kaptunk sokat, pedig erre lettünk volna jobban kíváncsiak volna, szerintem. Hiába Halloween-kor újra felgyúlnak a fények, egy jobb folytatás reményében bízva és újra megtelnek a mozik az 1 év óta kiéhezett rajongókkal, és újra elkezdődhet a játék, amely reményeink szerint már túlhalad a félponton, amit ez a darab nálam nem ért el. De azért 1 év múlva ugyanitt, ugyanekkor!

Pontszám

4/10

Címkék: 4 saw iv fűrész négy

A bejegyzés trackback címe:

https://filmkeltes.blog.hu/api/trackback/id/tr83328837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jamesb · http://filmhirek.wordpress.com/ 2008.02.07. 01:16:04

Egyszer nézhető kategória. Az első Fűrész alap, de a következő részekben a történet helyett már inkább a gore-ra fektették a hangsúlyt. Nem durvább mint az előző szvsz (talán az első pár percet leszámítva, de ez relatív), ilyen alapon akár a Fűrész 3. is lehetett volna X kategóriás nálunk.

Andie 2008.02.07. 07:54:32

Mint ahogy azt a másik filmes topicban kifejtettem, nekem nagyon bejött ez a 4. rész is. Nem úgy ültem le elé, hogy hüüüü, na most akkor aztán a dupláját mutassátok ám az előző részeknek! Szerintem igy kár mozizni. Nőt sem úgy választasz újat, hogy most akkor aztán brutálul übereld az előzőt.
Kapunk egy filmet, azt úgy kell venni, nézni, mint önálló egységet. Speciális esetben ugye kapcsolat van korábbi részekkel, de ez csak történetileg legyen igy. Én igenis láttam ebben a 4. részben is újitásokat, frankó egyedi ötleteket, történeti csavart, ahogyan azt már korábbról megszokhattuk. Jigsaw boncolása nekem ütős volt. Élveztem és borzongtam is együtt. Talán ennyire naturalisztikusan nem láttam még ezt a folyamatot, bár tény, hogy nem is vagyok orvostanhallgató. Ahogy FŰRÉSZelték a koponyát, szinte éreztem az égett csont szagát, reccsent a borda, és végig ott volt Jigsaw arca a néző előtt... aki bevallom, nekem már a szivemhez nőtt (nemcsak mint szinész, hanem mint figura is). Lehet azért is, mert hasonlit egy régi kedves barátomra :) (azóta se tudják, hova lett két kollegája :)))
Summa summárum, én 10/10esre értékelem.

A cikkhez építő szándékkal megjegyezném, hogy kétféle "ép(p)" szót különböztetünk meg. Egyiket p-vel, másikat pp-vel írjuk.
Ép : mint egész, teljes, hibátlan;
Épp : az "éppen" rövidített alakja.
Tehát az "épp gyomorral" (ép gyomorral), meg az "épp kéz láb" (épkézláb) igen brutál hiba egy publikus blogban, legalább word-öt használj :)

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2008.02.07. 08:03:35

Már az első is erőltetett, izzadtságszagú, mű és zagyva volt...
Véletlenül néztem meg egyszer külföldön valami műholdas adón, mert épp nem volt más.
Se borzongató, se izgalmas nem volt, inkább röhejes és bosszantó, és csak azért néztem végig, hogy meddig képesek elmenni ebben a logikátlan és öncélú állandó "a csavar is meg van csavarva" stílusban.

bloodhound 2008.02.07. 08:11:16

mi lenne, ha megtanulnál helyesen írni? "épp kézláb" és társai... édes istenem...

bloodhound 2008.02.07. 08:14:38

na mi az, ha a kritikaírót illetik kritikával, az a comment nem megy át? :) :P

Irkafika 2008.02.07. 08:27:38

Tán off, de ajánlanám a kollégának a Jigsaw formulát, mivel az a helyes, mint ahogy az idézetben is így szerepel. Jelentése: kirakós.

krahen 2008.02.07. 09:29:35

Beteg film beteg embereknek...

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.02.07. 10:06:51

a kritzálókat várják castingra a Saw 5.-be...!

:oP

(sz'tem is 10 felé tendál a pontozásban... Ördögi mű. De kicsit bővebben is írtam róla)

VVega · https://debugme.eu/ 2008.02.07. 12:35:37

Ezt a részt én már valószínűleg nem nézem meg. Szar volt a 2 és a 3 is kegyetlenül. A Saw sorozat az én szememben egyenlő a Mátrix csak pénzért készült folytatásaival. Adott egy kerek, egész remekmű (első részek). Aztán jön a gagyi a már említett pénzért.

VVega · https://debugme.eu/ 2008.02.07. 12:46:36

Nem nézem meg. Az első remekmű, a többi csak bevételért gyártott tucatszar.

inmfc · http://calacitra.blog.hu 2008.02.07. 12:52:27

köszönök minden hsz-t... jót és rosszat
hibák? hát, igen vannak, sajnos, és elnézést mindenkitől, mert tényleg elég "durvák", szóval javítok... asszem erre nincs mentség...

VVega · https://debugme.eu/ 2008.02.07. 13:40:49

Bocs az elsőt nem jelenítette meg, leírtam még1x röviden :P De látom már ok minden :).

jamesb · http://filmhirek.wordpress.com/ 2008.02.07. 15:41:59

Andie: önálló filmekre igaz, amit mondasz, de egymásra épülő sorozatban nem tudod kizárólag zárt egységként kezelni az egyes részeket, önkéntelenül is össze fogod hasonlítani a korábbiakkal. :) A gore-ral vagy a naturalisztikus megjelenítéssel semmi problémám, imádom a horrorokat, de van fokozati különbség feszültségteremtés, sokkolás és öncélúság között.

Daily Shark: Pont az első nem volt öncélú szvsz, sőt ott volt leginkább intelligens történetvezetés, a második határeset, a harmadik-negyedik meg egyértelmen a hatásvadász öncélúságra ment rá (pl. a 3-ban legalább 5 percig turkáltak Jigsaw agyában premier plánban, míg a negyedikben a kazetta megtalálása csak ürügy arra, hogy full boncolást mutassanak a vásznon a jónépnek).

VVega: Egyetértek, a Mátrixnál hasonló volt a helyzet, az első alapkirályság, míg a két folytatás (különösen a harmadik) csak arra volt jó, hogy minél több pénzt facsarjon ki a fejőstehénből.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.02.09. 14:24:15

Na megnéztem, brutality, délután írok is róla valamit

laiho 2008.06.04. 21:31:55

Úr isten ezeknek az embereknek semmi nem jó akár melyik film kommentjeit nézem mindeggyikre azt irják hogy szar, balfasz gecik vagytok utálom az ilyen faszfejeket akiknek semmi nem jó.

dzsoni szánsájn · http://www.halfps.blog.hu 2008.06.09. 22:45:42

Nos, én csak a szarra írom, hogy szar és ez tényleg szar, akárcsak laiho helyesírása
süti beállítások módosítása