Away From Her

inmfc - 2008.01.19. - 1 komment

Egyre távolabb/2006/

 

 

Felirat Trailer Bővebb infó

Intro

Szégyen és gyalázat, hogy erről a GG napjáig egy mukkot se hallottam. Aztán nagy megdöbbenésemre Julie Christie begyűjti a legjobb színésznőnek járó „képzeletbeli” díjacskát az Arany Glóbuszon és máris elkezdünk felfigyelni erre a darabra, amelyről – kisebb nyomogatások után – kiderült, hogy egy nálunk 2006-ban magyarul is megjelent Alice Munro: Szeret, nem szeret... című kötetének, Oda-vissza novellája alapján készült  kanadai romantikus drámáról van szó, amelynek forgatókönyvírója Sarah Polley. És nem mellesleg személyes véleményem, hogy a cím nagyon passzol a filmhez. Már most előre gratula!

A sztori

Fiona és Grant már több mint negyven éve házasok, azaz békében is bajban is kitartottak egymás mellett. Azonban eljött az idő, amikor a bajban még inkább szükségük van egymásra, hiszen Fiona rossz memóriája egy Alzheimer kórnak az előjele. És Grant nem tudja, hogy mi tévő legyen. De felesége egyik nap nem érkezik haza a mindennapi sítúrájáról, és mindketten tudják, hogy nagyobb baj, ezért lépésekre kényszerülnek. Egy otthonba kell vonulni, ahol majd gondját viselik. A baj csak az, hogy 1 hónapig nem láthatják egymást, és ez a 40 év alatt, egyszer se fordult elő. Majd amikor letelik ez az idő, már teljesen megváltoznak a „dolgok”…

Értékelés

A történet

A kezdés nagyon – ha lehet így fogalmazni – sejtelmesen indul, gondolok itt arra, hogy én, mint aki semmit nem tudott a filmről, várta azt, hogy kiderüljön, mi is a film igazi értéke, mondanivalója. És hát így előre leszögezhetem, hogy így nagyobbat „ütött”. De hát persze kiderül minden az első képkockák során, és máris képben vagyunk a szomorú történet végett.

A folytatásban már még jobban kirajzolódnak a drámai és romantikus vonalak, vonások, mert amint főhősnőnk elkerül az otthonba, akkor már érezhető egyfajta idegesség a férj részéről, ami később megalapozottnak tűnik, de nem akarok elárulni semmilyen titkot. A lényeg, hogy ez a rész nagyon drámaira sikeredett, az ember/a néző már azon gondolkozik, mit tenne, ha vele is előfordulna „ilyesmi”. Szóval nem lehet könnyű feldolgozni.

Majd a végkifejletet várva egyre több és egyre váratlanabb történés veszi kezdetét, amit igazán az utolsó sorok és mondatok tesznek teljessé, lezárttá, s mint egy további kérdéseket megfogalmazva a nézőben. Szóval ez a vég feltette a pontot az i-re.

Szereplők

Julie Christie nevére, ahogy azt már említettem a Golden Globe legjobbjai között találtam rá, mégpedig a „legjobb színésznő” kategóriában. És a filmet megtekintve, mondhatom, jó helyre került ez a díj. Megérdemelte, akarom mondani kiérdemelte, satöbbi. Szóval valahogy s valamiért engem az egy évvel ezelőtti Helen Mirren A királynőben című alakítására emlékeztetett, mert ott is egy „nem fiatal” színésznő került a legjobbak közé, mondhatom nemes egyszerűséggel teljesen megérdemelten. Tehát azt akarom kihozni ebből, hogy kisebb fajta párhuzamot vélek felfedezni, csak ne hogy, Julie is Oscar díjas legyen még a végénJ

Gordon Pinsent is mindenképp meg kell említeni, mert –az igazat megvallva nem nagyon láttam még tőle játékot, de –mondhatom, hogy felnő a feladathoz, Julie Christie-hez. Jól megformálja, s alakítja a férj szerepét, aki végig okolja magát, azért hogy elvitte az otthonba, másrészről pedig kitűnően hozza a végig türelmes, a feleségét mindennél jobban szerető férfiembert. Produkciója egy szóval: pompás.

Pozitívum

A két szereplő játéka, a forgatókönyv, a zene, a táj, a felolvasott s hallott idézetek, minden a helyén van egy szép romantikus s egyben drámai történethez

Negatívum

Engedelmetekkel én most ezt itt kihagynám, sokan panaszkodnak arra, hogy giccses, meg hasonlók, de nekem még azon a határon belül maradt…

Outro

Gondolkoztam sokat, hogyan is tudnám lezárni ennek a nagyszerű filmnek az értékelését, aztán sikerült rábukkanom erre az idézetre: Mit teszel, ha kiderül, hogy az, akivel leélted az életed, egy perc alatt mindent elfelejt? Képes vagy túlmenni a negyven éves együttélésen és új életet kezdeni, vagy görcsösen ragaszkodsz a visszahozhatatlanért? Mit csinálsz, ha már minden elveszett? Ezt a fogalom-szálat gördítik könnyedén az Egyre távolabb című közel kétórás film.

Pontszám

10/10

Címkék: 10 away from her egyre távolabb

A bejegyzés trackback címe:

https://filmkeltes.blog.hu/api/trackback/id/tr71303908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jamesb · http://filmhirek.wordpress.com/ 2008.01.20. 12:37:10

wáhh, ez egy mekkora film, az egyik nagy kedvencem tavalyról! Julie Christie teljesen jogosan kapta meg az idei Aranyglóbuszt.

Sőt ahogy inmfc is írta, külön ki kell emelni a Grant-et alakító Gordon Pinsent-et, márcsak ezért is, mert a kritikusok főleg Julie Christie-t méltatták, pedig ez a kanadai pasas legalább akkorát alakított mint filmbeli partnere.

Na és persze érdemes tudni, hogy ez a film Sarah Polley (Sara Stanley a Váratlan utazásból) bemutatkozó rendezése. Abszolút le a kalappal előtte, hogy 29 évesen képes volt egy ennyire érett filmet letenni az asztalra!
süti beállítások módosítása