The Bourne Ultimatum

inmfc - 2007.12.24. - 2 komment

A Bourne Ultimátum

K

arácsony estéjén se állunk le, hiába a nagy filing, az ajándékozás, meg mi egymás szép dolog, aki filmszerető ember az ezt az estét is filmmel zárja. Legalábbis én így tettem. És mondhatom, hogy nem is akármilyen filmet választottam erre a napra, mert Bourne barátunk akciós filmje nagyon jónak ígérkezett, és mivel sikerült bepótolnom az előző kettő rész megtekintését, így igazából nem volt kérdés, hogy ez lesz a ma esti menü persze a bejgli mellett. És hogy ízlett?

A sztori: folytatva a cselekményeket, Bourne barátunk csak azt akarja kideríteni, hogy ki is ő, eközben pedig üldözik mindenféle nagyágyúktól, jelen esetünkben a CIA-tól. Szegény embert az ág is húzza, mert hát továbbra se tudja, hogy miért követik, az emlékei csak egy-egy pillanatra jelennek meg szeme előtt, és ami még ezen is túltesz, hogy hát barátnőjét is „elteszik láb alól”, ami őt szemfellett felidegesíti, mert hát mindenképp ki akarja deríteni az igazságot, hiába figyelik kamerákkal, mindenféle kütyüvel, emberrel, osztaggal, ő nem tesz le a tervéről.

Negatívum: ide írom: ez úgy jó volt. De vannak kisebb apró szépséghibák, lásd az autós üldözés, picit számomra túl sok kameramozgatással, vagy főhősünk profizmusa, de hát erről majd később.

Értékelés: Mivel szemügyre véve a korábbi két részt, megállapítható, hogy ez semmivel se lett gyengébb a korábbi alkotásoktól, és ez nálam már egyfajta külön dicséret, hiszen sosem szeretem ezeket a ki tudja hány részig húzódó darabokat. De kijelenthető, hogy ez egy különlegesség, hiszen a harmadik rész, be kell vallanom, ott volt, jó volt, és pont. Azt a betyár mindenit, ezt is akartam már egy néhány filmhez elsütni, de azt hiszem erre a filmre ez pont igaz. De hát mennyire igaz az eddig elmondottak értékelő szemmel nézve.? A sztori: méltó lezárása (? Negyedik) ez a bourne trilógiának, hiszen a történet mind eleje, mind vége, mind közepe egyszerűen jól van megoldva. Húh ez milyen szó, de ehhez gyorsan hozzáteszem, hogy az akció mint műfaj megjelenését ebben a filmben láttuk a legjobban kirajzolódni a 2007es évben, és azt hiszem, hogy most nem vetettem el annyira a sulykot, mert abban egyetértünk, hogy a Die Hard negyedik része közel sem volt olyan jó darab, mint ez, de persze inkább egyes számban beszélnék. Na de visszatérve a sztorira, ez egy méltó lezárása volt a korábbi két résznek, és azon eseményeinek, és így egy teljes kis történet rajzolódhatott ki a szemünk előtt. Amelynek jó alapsztorija, jó főhőse, jó akció dús jelenetei mind hozzátesznek ahhoz az érzéshez, hogy ez odatett a rendszernek. A főhősre rátérve Matt Damonra, akinek a neve már egybeforrt a Bourne nével, és alig hinnénk el, hogy egy esetleges negyedik rész esetén már nem ő bolondítaná meg a ciás embereket, de hát ki tudja, szóval Matt barátunk hozta a kötelezőt. Igazából nem tudom, hogyan dicsérjem, de egyszerűen egy kitűnő alakítást nyújtott, de akkor itt megemlíteném a CIAs fazon nevét, aki David Strathairn, szóval ő is egy „Üde” színfoltja volt ennek a harmadik résznek. A műfajra már ha minden igaz említést tettem, szóval le kéne zárnom, akkor a mondandómat, de az nem olyan egyszerű, mert itt nem lehet nem kifelejteni azokat a szavakat, amelyek az írás közben kipattantak a fejemből. Mint például, hogy az egész film egy hatalmas adrenalin bomba, amelyben a múltnélküli főszereplőnk majd komolyabb gyilkolászás és vérontás nélkül hajtja végre másodperc pontosan az előre vagy éppen ott kitervelt akcióit, amelyek hát mit ne mondjuk sikerrel, zárulnak. Majd a végén stílusosan befejezve ténykedését elmegy egyet úszni majd 10 emeletnyi leugrás után. Ezt kapd össze. Húh na végre valami normális mondat összejött ezen az estén, és akkor még egy dolog, ezt ki ne hagyd, mert ez kötelező, az év egyik „gyöngyszeme” az akciófilmek tekintetében. Az igazat megvallva, én meg egy részt akár jövő karácsonykor, akár egy másik alkalommal nyugodt szívvel elfogyasztanék, de ez nem a karácsonyi és újévi kívánságom, az is lesz majd, (előre nem lövőm le a poént, de lesz olyan is az oldalon az újév beköszönte előtt). Még a pontszám van hátra, ami nehéz ügy, igazi „Bourne rejtély”, mert a 10es és 9es között vacillálok, de azt hiszem nem mozdulok egyik irányba sem, hanem legyen a jó öreg középút:

9.5/10

Trailer

Bővebb infó

Címkék: 9.5 the bourne utimatum

A bejegyzés trackback címe:

https://filmkeltes.blog.hu/api/trackback/id/tr21274495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jamesb · http://filmhirek.wordpress.com/ 2007.12.25. 16:20:34

Ez egy nagyon nagy film. Az idei top 3-ban simán benne van nálam.

ChrisDry · http://www.chrisdry.com/ 2008.04.24. 18:31:01

Meglepően jó volt a film, kellemes csalódás az első kettő után. 7/10.
süti beállítások módosítása