The Man from Earth

inmfc - 2007.12.20. - 2 komment

The Man from Earth

E

gy film, amelyet nem szabad kihagyni, igazából így kezdem, mert nem akarnék itt belemenni különböző dolgokba, mert a lényeg az, hogy ez valami szenzációs volt. Így kell kezdenem megint csak, mert a megnézés után a hatása alatt vagyok, és még mindig keresem a válaszokat, arra rengeteg és számtalan kérdésre, amely nem csak elhangzott a film során, hanem amely a film megnézés közben bennem is összegyűlt. Ismétlem magam: Szenzációs. Próbálnék olyanokat összeszedni, hogy miért ezt néztem meg, de igazából elég csak elolvasni egy sort az ismertetőből, vagy a kommentezők hszeiből, és már nem tudok utólag meglepődni, vagy éppen kérdést feltenni, hogy miért pont ezt? Remélem ez a pár sor, már eléggé filmfelkeltő volt.

A sztori: itt sem szeretnék belemenni a részletekbe, a lényeg, hogy elköltőzik Oldman nevezetű szereplőnk, akit még a barátai egy búcsúestével/nappal ajándékoznak meg, holott nem is tudják, hogy mi vár rájuk az után, miután megkérdezik azt, hogy „miért is akarsz elmenni innen”…. Ez a mondat, elindítja a lavinát. És sokszori megkérdezés után elérkezik az idő, hogy főhősünk elmondja azt, amit eddig csak ő tudott, hogy elmondja azt, hogy ki is ő valójában. Mert persze nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy ő egy 14000 éves ember, aki átélt mindent, aki ott él közöttük, s aki nem tudja, hogy mit válthat ki e sokkoló információ, amely persze újabb- és újabb kérdésekre invitálja az 5 barátot. És a kérdésekre jönnek a válaszok, de senki nem hisz a fülének, ja és a szemének, de már így is sok volt ez...

Negatívum: egyszerűen hiába a kicsit langyos zene, azért simán végig”csodálkozza” a másfélórát az ember, és a hatása alá kerül. Szóval nincs.

Értékelés: Sokan és sok helyen leírták már azt, hogy ez nem egy milliárdokból felépített múvi volt, ebben nem izomtrikós emberek váltották meg a világot, vagy nem egy szörnyű valaki elől kellett menekülni, vagy nem egy animációs film volt gyerekek számára. Ez a film más volt, alig egy helyszínen játszódik (Interview kb hasonló, egy lakásban 2 szereplő egész végig, Buscemi-féle rendezés, és színész játék, akit ez érdekelt, az majd az Interview_et is bírni fogja), egy házban, sac. 6 szereplővel, és a szereplők dialógusaiból szemünk láttára épül fel egy 14000 éves ember sztorija. Hú de nagy. Nem tudom ki találta ki, de ez egy nagyon jó recept, mert elég sok embert levesz a lábáról, hiába nem szeretjük (én) a sok beszédet, erre egyszerűen nem tudtál nem oda figyelni, mert annyira érdekelt az igazság, hogy kénytelen voltál néha pauzézni, azért, hogy megértsd, felfogd a dolgokat, meg azért, hogy elgondolkozz azon, vajon ez lehetséges e. Egyszerűen csak áradnak az emberből a szavak e film láttán, ezt nem lehet 3 sorban elintézni, de hiába lenne még ezerszám dolog, amiről írni, vagy éppen beszélni kéne, rá kell térni az igazi értékelésre, hogy megmutatkozzon ott is az, hogy ez egy mennyire jó film volt, és megmutatkozzon majd mindez persze, egy lezáró pontszámmal. Kezdjük, a sztori 14 000 pontot ér nálam. Jó kezdés, valami bámulatos cselekmény kibontakozás zajlik le az ember két szeme előtt, majd pedig, amikor várod a kérdésre a választ, azaz, hogy most már te is begolyóztál, vagy tényleg igaz, az, amit „beadtak” neked ott másfél órában, akkor a végére még mindig marad egy pár meglepetés. Hiába a sok dialógus, sokan gondolom ezt is kritizálnák, de kérem szépen, ez kellett ide. A szereplőkre rátérve: elmondható, hogy be kell vallanom, én számomra egyik se volt az a kimondott nagy hal. De amilyen ismeretlenek, olyan jók, fúj megint ezt a szót, használom, nézzünk valami mást: káprázatos teljesítmény nyújtottak, mindenki jól játszotta az általa megformálni kívánt karaktert, és néha ez már több volt, mint játék. Azonban ami nem játék, az, hogy mára ennyit akartam írni, igazából a zene dolgot már kifejtettem, hogy lehet nem ez volt a legjobb választás, de hát úgy néz ki, az ilyen filmeket elkerülik a pénzeszsákok. Na de sebaj, ez pont így is volt jó. Nem is tudom, le kéne zárnom ezt a hosszú értékelést valami tök frappáns mondattal, de nem jut eszembe egyéb, mint hogy ezt betesszük 2007 legjobb filmjei mappába, és hogy ne essen csorbát a becsületem még 14 000-szer fogom megnézni, hogy a kérdéseimre, amelyekből persze 14 000 van, szóval azokra választ kapjak. Remélem ez így lezárásként mindenkit meggyőzött.

10/10

Felirat

Trailer

Bővebb infó

Címkék: 10 the man from earth

A bejegyzés trackback címe:

https://filmkeltes.blog.hu/api/trackback/id/tr94270925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ChrisDry · http://www.chrisdry.com/ 2008.09.22. 17:49:38

Vezze honnan szerezted meg? Tékából kikölcsönözhető?
Régóta keresem...

inmfc · http://calacitra.blog.hu 2008.09.22. 18:05:19

hát... szóval mivel a rendező úr megköszönte a wareznak a reklámot, hogy "általa" lett népszerű a filmje mindenki körében...így ez a választás a legoptimálisabb, ideálisabb, célszerűbb...haha..tudok adni elérhetőséget, ha nagyon szükséges, mail-ben jelezd ebbéli szándékodat...
süti beállítások módosítása