And the Oscar goes to...

inmfc - 2009.02.21. - 9 komment

 

 
Nem szoktam elájulni, vagy odarohanni az ilyesfajta felmérések kapcsán, és láttán, de azért mégis érdekelnek az ilyen dolgok, azaz, hogy mások miként is vélekednek - jelen esetben – erről a kérdésről, például (ott lentebb található). Mert hát, most, ez a legégetőbb gondolat, ami a filmbuzit gyötörheti, meg „bánthatja” ugye. Akinek meg ez se elég, annak ott van az oscar hivatalos honlapja, ahol elkezdődött már nagy a visszaszámlálás, szóval készülhet literszámra a kávé, meg a vatta is előkerülhet - kicsitrosszindulatúan persze, amit a fülünkbe célszerű helyezni azért, hogy ne hallhassuk a színvonalas hazai közvetítést.
 
De vajon érdemes-e farkasszemet nézni a kockalakú készülékkel oly későn, vagy oly korán éppenséggel. Hisz a nagyok közül kissé lefutott tény, hogy csak kettő lehet versenyben a mindent eldöntő kategóriában, kategóriákban. Persze lehetnek meglepetések, és az emberek egy része ezért is ül oda, de valljuk be, őszintén, erre kevés az esély. Az én kérdésem is kissé gyermetegnek tűnik, de hát a felmérések már csak ilyenek. Hisz itt a xy gép előtt ülő egyén, delikvens arra szavazz, ami neki jobban tetszett, de hát ez nem egyenes arányos a nagy oscar experte véleményével, és eredményével, általában. Az érem két oldala, persze, van kinek bejön, van kinek nem.
 
Sokan a Gettó (wtf cím) Milliomost tartják a legjobbnak, mások a „Gombos” Benjamint. Mondhatni fej-fej mellett zajlik a küzdelem, és ez legalább kicsit borzolhatja a kedélyeket, nőhet a feszkó, meg mi egymás. De addig is itt ez a kérdés, ami a tisztánlátás kedvéért, abból indul ki, hogy ez a két film tudhatja magáénak a legtöbb jelölést, és akarva-akaratlanul ennek a kettőnek van a legnagyobb sansza a végső elszámolásban. A más kategóriát nem fejtettem ki, de ha valakinek még lenne ötlete ezzel, vagy esetleg más eszmefuttatása, gondolata az egésszel kapcsolatban, akkor azt megoszthatja itt velem, velünk, egymással a kommentek között… és tudom-tudom, hogy idő, mint a tenger, de gyorsan le akartam zárni ezt az oscar ügyet magamban, mert úgyis mindenki holnaptól megvadú'...
 
Az én tippeldém itt található, amit még egy hónappal ezelőtt véstem be, és hát sok mindenen most se változtatnék, na, csak legfeljebb Amy Adams és Hathaway kisasszonyok jelölését venném újra fontolóra, bár ez utóbbinak meg elég kevés esély van Kate Winslet mögött... persze az igaszságoz hozzátartozik, hogy Kate megérdemli, nem az ő baja, hibája, hogy egy teljesen felesleges filmet hoztak össze a Reader kapcsán. De tényleg ha már itt tartunk, akkor a Gran Torino-t ahelyett simán jelölni lehetett volna...bár úgy is tudjuk az akadémia szereti az ilyen filmeket, kretének már elnézést, a melegek jogaival (Milk); politikai csatározások (Frost/Nixon) lásd Királynő is ott volt, aztán meg ez a holokauszttal, szóval nincs itt nagy újdonság, de azért fura ilyen ötöst látni...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmkeltes.blog.hu/api/trackback/id/tr89956718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kreatívsüti (törölt) 2009.02.21. 19:27:43

Nekem ez a párviadal (már ha az akadémia kapcsán lehet ilyesmiről beszélni) a két rendző miatt érdekes. Mindketten (Boyle és Fincher) kivívták a szakma fenegyereke címet (Trainspotting és Fight Club) de láthatóan beleöregedtek a siker-pénz-blocbuster movie háromszögbe. Személy szerint a Slumdog jobban tetszett, a BB-ban csak a trükkavalkád jött át a sztori annyira nem.

kaamir 2009.02.21. 19:53:24

Hát igen, már Boyle-nak és Finchernek is rég Oscar-díjasnak kéne lennie. A legjobb filmjeiken már túl vannak (úgy tűnik)
Amúgy nálam egyértelműen inkább Slumdog, mint Button, de még jobban örültem volna, ha Revolutionary Road és Gran Torino.

nyuszisz 2009.02.21. 19:58:30

Most néztem meg A felolvasót, és nekem eddig ez tetszik a legjobban. Miért is felesleges?

inmfc · http://calacitra.blog.hu 2009.02.21. 21:35:44

@nyuszisz: a Reader-rel nekem az volt a bajom, hogy nem éreztem át igazán...ennek oka lehetett, hogy a film első felében ment ez a nagy érzelmi civakodás, ami teljesen rendben is volt, csak egyszerűen nem illet a képbe számomra (persze vágom mit akartak, de akkor is)...aztán persze jött a szokásos holokausztos téma, aminek sikerül Kate Winslet segítségével elragadnia a nézőt, de akkor meg, bárhonnan is nézem a végjáték nagyon erőltetettbe megy át...egyszerűen nem érzem olyan jónak, hogy itt mindenképp helye lenne, a listában...oly átlagos, hat pont körüli, ami fele annyit lett volna Kate nélkül. Simán köröket vár rá, akár a Csíkos Pizsamás Fiú is, pedig ott nem volt nagy színész, meg anyagi gazdagság, stb... szerintem..

VVega · https://debugme.eu/ 2009.02.22. 23:52:08

Az Oscarnál mindig közrejátszik a múlt is, elég csak Scorsese-re és a bűnrossz Téglára gondolni. Ezek alapján pedig Fincher sokkal jobban megérdemelné. Na meg persze a BB jobb film, mint a Slumdog :)

· http://filmkeltes.blog.hu/ 2009.02.24. 00:08:21

A Gran Torino nem került bemutatásra december 31-ig, ezért nincs ott. Én így tudom.
Majd jövőre! :D

inmfc · http://calacitra.blog.hu 2009.02.24. 12:12:46

@Mó: ez igaz? erről lemaradtam akkor... érdekes

· http://filmkeltes.blog.hu/ 2009.03.02. 10:24:06

A Golden Globe-on nincs ilyen kikötés, hogy csak azok a filmek nevezhetnek, amelyeket bemutattak dec. 31-ig. De az oszkáron van. Sajnos vagy nem sajnos. Bár tartok tőle, hogy a Gran Torino el lesz felejtve jövőre.
süti beállítások módosítása