The Transporter

inmfc - 2008.08.19. - 1 komment

Trailer Bővebb infó

A szállító, egy ember, akinek ez a munkája. Szállít dolgokat, A pontból a B pontba. De, hogy pontosan mit, miket, azt Ő se tudja. Nem érdekli, mert neki szabályai vannak, s eszerint, így végzi a dolgát, a munkáját, melyben szemmel láthatóan nem tud hibázni. Profi. Pontos, precíz, elegáns. Nem késik, mert ő nem szokott késni. Nem beszél sokat, csak akkor, ha kérdezik. Ha probléma adódik, akkor sincs baj, gondolva zsoldos múltjára, és vezetési képességeire. Ő a tökéletes ember, erre a munkára.
Ám mégis, egyik szállítása közben olyat tesz, amire korábban nem volt példa. És ezzel veszélybe sodorja nem csak az ő életét, hanem a csomag tartalmát is.
 
2002-t írunk, amikor is bemutatkozik a nagyérdemű előtt, a Szállító első része. Amint azt tudjuk, és láttuk, a film "igen" jól szerepelt kasszáknál. Így nem is volt kérdéses Luc Besson számára, hogy belekezdjen a második megírásába, ami kimondva kimondatlanul már nem hozta az első színvonalát. Gyengébbre sikeredett, más rendezővel, suta forgatókönyvvel, még több agyatlan helyzettel, de amondó vagyok, ne menjünk előre ennyire az időben, hanem maradjunk az első résznél, amiben azért találunk jó és rossz dolgokat, egyaránt.
 
A történet nem nagy erőssége a Szállítónak, de úgy gondolom ezzel, nem mondtam sok újdonságot senkinek. A befejezés például már erőltetett, és azért a dialógusok, a párbeszédek is jócskán a háttérbe szorulnak. Mindent az akcióért elv, ugye. Ismerős ez. Talán ez a felfogás lehetet volna nyerő is, a készítők részéről. Ám ők, ezzel a lehetőséggel, nem éltek. Kisebb-nagyobb hibákat felhalmozva nem éppen jó emlékek maradnak meg bennünk a Szállítót illetően. De az akciójelenetek, melyek többé-kevésbé azért ott voltak a szeren, azok valamennyire elfeledtetik velünk a forgatókönyv gyengeségeit. Így csak a stáblista megjelenésekor gondolunk vissza, és eszmélünk rá, hogy mit is láttunk, abban a bizonyos másfélórában. Na mit?
 
Akció, akció, akció. Néha már nem is hiszünk a szemünknek. De ez kell a népnek, az akciófannak. Ahogy mondottam, azért sokszor túlzásba viszik, ám mégse esnek át a ló túloldalára, csak néha sikerül a banánhéjon elcsúszni egy-pár logikai bukfenc miatt. Azonban a látvány kárpótol, és rabul ejt. Luc Besson nem hazudtolja meg önmagát ez esetben sem. Szereti kicsit elengedni a fantáziáját, az biztos, s ez meglátszik itt is. Autós üldözés Taxi emlékekkel, olajbirkózás kínai módra, ezer számban töltények a tárban, és James Bondot meg társait meghazudtoló, megszégyenítő mutatványok, harci jelenetek, kvázi, csihi-puhi az életben maradásért, vagy inkább a szórakoztatásért.
 
Mert be kell vallani, azért jól szórakoztunk. Kellemesen csalódtunk. De pozitívan. Lightos akcióorgia nekünk, egy szíp leányzóval a férfi szemeknek, egy macsó, sármos kinézetű rossz fiúval a főszerepben. Mi kell még? Jó beszólások, dumák, a hangulatot tetéző és fokozó muzsikák, na meg autócsodák Franciaországgal, egy kis tengerrel. A készítők, ahogy az észrevehető és látható volt, beleadtak apait-anyait, - bár ez túlzás-, hogy ebből kisüljön egy jó kis akciófilmecske - amerikai módra, olyan popcorn mozinak való.
 
Jason Statham ellentmondásos figura a színészvilágban/berkekben. Sokan nem tudnak vele megbékélni, van benne valami, tesszük hozzá, nem nagy színészóriás a fazon. De mégis lelkesen csinálja, és játszza a piti kis bűnöző szerepeit. Ez áll jól neki és végtére is annyira nem vészes. Megérett már egy komolyabb szerepre, mondom. Bár itt sem viszi túlzásba a dolgot. Hozza azt, amit szokott. De nekünk tetszik.
Shu Qi azonban még annyit se csinál, mint Statham. Jó, hogy ott van a vásznon, félre értés ne essék, nézni jó, de a játéka már nem nyűgözött le annyira, minket. Végül is a főhős mellett csak másodhegedűsként jöhetett számításba – minden szempontból. Ez van.
 
Érdekes egy film a Szállító, mert hibái ellenére azért szerethető. Nem az a brutális, észveszejtő, kegyetlen akciófilm, hanem az egyszer nézem, jól szórakozom rajta -féle. Kicsit pörgős, akciódus, meg izgalmas, de semmi különös, semmi extra. Ebből a sztoriból azért, lehetet, volna sokkal többet kisajtolni, még jobb rendezéssel, de érjük be ennyivel. Ennek tudatában és ezek ismeretében azért a film még így is megérdemel hat egész pontot, tőlünk. Lehet köveket dobálni. Nekem ennyire jött be ez az, ereszd el a hajam filing. Nem érdemes és kell összevetni másokkal, más művekkel, kérem szépen. A másodikat átugorva jön a harmadik. Várjuk?

Címkék: 6 the transporter a szállító

A bejegyzés trackback címe:

https://filmkeltes.blog.hu/api/trackback/id/tr16623917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

· http://filmkeltes.blog.hu/ 2008.08.20. 15:21:03

Hát elég régen láttam, és csak annyi maradt meg belőle, hogy rohadtul nem tetszett. Abból sem csinálok titkot, hogy Statham-et sem szívlelem. Ez a film gagyi fos! Na és most lehet kövezni! :)
-1/10
süti beállítások módosítása