The Dark Knight

inmfc - 2008.08.04. - 4 komment

Felirat Trailer Bővebb infó

Őrült. Kegyetlen. Leírhatatlan. Tökéletes. Megismételhetetlen. Ez az öt szó hagyta el szánkat aztuán, miután azon töprengtünk egy magunkban, hogy mit is tudnánk összeszedni a The Dark Knight-ot illetően egy pár filmfelkeltő címszó erejéig. Aztán hosszabb vívódás után ezeknek a nagy szavaknak, kell hogy éreztessék a nagyérdeművel, nem akármit láttunk ám, kérem szépen. Ez film volt javából.
Sokat is váratott magára, hogy megszülessen belőle eme kritikaszerűség, kellett az ihlet vagy mifene? Egy a lényeg, most egy kicsit változtattunk a felálláson és rész(let)ekre, fejezetekre osztottuk – ilyen könyvszerűen - a TDK-s történetet, egészen a kezdetektől a szomorú valóságon át a meg nem pillantásig és a stáblista legördüléséig. Reméljük így is elfogadható, és élvezhető iromány született a "tollunkból".
Irány a képzeletbeli könyv, és annak 12 fejezete, hajrá!
 
1. Előszó
Cristopher Nolan, a rendező úr, a Batman: Kezdődik-kel, olyat mutatott a denevérember fanatikusainak és a filmeket árgus szemmel figyelő nagyérdeműnek, hogy azt még talán maguk sem hitték el először, csak másodjára nézve. Már akkor tudtuk, nem is nagy rajongóról lévén szó, hogy az lett az eddigi legjobb képregény adaptációs - Batman - film, amit valaha a látott a világ. Mindenki érezheti, hogy utóbbi mondatunkban a hangsúly az eddig szócskán volt, már múlt időben. Kapisgálod már?
 
2. Folytatódik a „kezdődik”
Itteni, kicsit rövidebb és még egyszerűbb értékelésünkből kitűnik, hogy csak pár hónappal ezelőtt tudtuk bepótolni e fájó mulasztásunkat a Nolan által rendezett Batman kapcsán. De amit láttunk, az kárpótolt mindenért, és ezzel nem vagyok egyedül, ha jól gondolom, ugyebár. A folytatás részünkről, a készítők részéről, számára is adott volt, már csak élni kellett a lehetőséggel, és újra megmutatni, hogy igen is Batman volt, van és lesz. Nemcsak a képregény formájában él tovább emlékezetünkben.
 
3. Ez itt a reklám helye
Nem is bíztak a véletlenre semmit a készítők, hisz akkora Dark Knight őrület lepte el az egész internetet meg médiát úgy egészben, hogy jóformán nem is tudtuk hova kapkodni a fejünket, a legújabb teaser, trailer, plakát, és képözön láttán meg után. Ez a hatalmas felhajtás (hype-kinek hogy tetszik) nem volt mind hiábavaló, így utólag ezt be kell ismerni. De mi akkor is kerültük ezeket a reklám/marketingfogásokat, mint a bűnt. És nem nagyon voltunk hajlandóak beállni a nagy várakozásba, mi csak messziről, magunkban számoltuk visszafele a napokat, amelyek egyre csak közeledtek és közeledtek.
 
4. Nyugodj békében
Azonban, egy nap, szomorú hír látott napvilágot. Miszerint a film egyik főhőse, a Jokert alakító Heath Ledger, színész, elhunyt. Nagy vesztesége Ő, a film és színészvilágnak, mondjuk ezt úgy, s azok ismeretében, hogy a színésztől a Dark Knight ellőttig egy filmjét nem láttuk, szégyenszemre. Van mit bepótolni, igaz. Ami azonban igen csak szúrja a szemünket, hogy néhány ember szerint, az ő halálából is csak profitálni akarn(t)ak egyesek, ott fent. És az egész Joker játék is csak fel van fújva, nem akkora alakítás az, ahogy azt egyesek állítják és posztumusz Oscarra jelölnék. Mondanunk se kell nem értünk ezzel egyet, a látottak alapján.
 
5. A nyitány
A kinti beszámolók és pontszámok tovább húzták és vonták maguk előtt a filmre már kiéhezettek mézesmadzagát. Hisz ki ne tudná, hogy sokan már az év legjobbjának titulálták a Dark Knight-ot, mi erre azt mondjuk várjunk ezzel a kijelentéssel az év végéig, bár nem csodálkoznánk azon, ha a dobogó legfelső fokán látnánk akkor is. Mert az Imdb top 250 szerint EZ a legjobb film az egész földkerekségen, sokak szemében, szívében és így tovább. Most komolyan ezek után, ki az, aki nem tud ráizgulni a Sötét Lovagra?
 
6. Félelmeink
Tehát a Batman-saga folytatódott. És meg is ütötte azt a szintet, amit mi legbelül el/vártunk tőle. Féltünk, a lebőgéstől, a nagy felhajtás következményeképp, de bíztunk benne, és szívünk legmélyén tudtuk, hogy Nolan most sem szúrja el, hogyan szúrhatná el egyáltalán? De mégis, volt egy igen erős rendezése ebben a témában, és amint azt tapasztalhattuk már sokszor - a folytatás nem mindig hozza az első színvonalát, vagy inkább csak nagyon ritkán. A történet előttünk hétpecsétes titok volt, hagytuk, hogy az elérje a hatást mindenféle kulisszatitok meg egyéb ismerete nélkül.
 
7. Sztorizva
Batman, a denevérmeber, egy hős. Mégpedig Gotham City védőszentje, védőszelleme. Maszkja eltakarja igazi arcát, de legbelül ő is tudja, hogy hétköznapi emberként mindazt, amit tett a városért, azok polgáraiért, vagy a bűnözés visszaszorításáért az nem érhette volna el fekete öltözéke nélkül. De eljött az idő, amikor valaki, egy állam/főügyész mindenféle álarc nélkül szembeszáll, és szembe mer szállni a maffiával, és a nehéz fiúkkal. Fel is vetődik a kérdés, vajon, van és lesz e már szükség Batmanre ezek után? Azonban Joker, a mindennél és mindenkinél elszántabb, őrültebb elme, pszichopata gyilkos megadja a kérdésre a választ.
 
8. Mind emberileg, mind szakmailag
Sikerült, jelentem sikerült a Sötét Lovagnak. Ennél jobbat, aligha lehetett volna készíteni, vagy az asztalra tenni. Várjuk, hogy a legjobb szót megtaláljuk a látottakra, halottakra, de csak a tökéletes szó jut eszünkbe, elsőre. Értékelni a látottakat nagyon nehéz, jobban mondva kritizálni akkor, amikor a stáblista megjelenésekor ébredtünk csak fel igazán álmunkból, hogy egy filmet láthattunk nem akármilyen színészi alakításokkal, rendezői és produceri munkával, történettel, na meg zenével. Itt kérem szépen minden a helyén volt. Nem voltak üresjáratok, bukkanok, nincs értelmetlen kezdés-befejezés, és nem kell a színészekre fogni mindent. Ez úgy volt jó, ahogy volt.
 
9. Nincs az a szó
A film - ahogy mondottam - tökéletes, nincs arra jobb szó. Forgatókönyv-ügyileg sincs hiba, szerintünk. Mert hiába - sokak bánatára az általunk még nem lapozott stb…képregényes történettől eltértek a készítők, a film egy-két részében, jelenetében. Kvázi nem egyezik, és ezt sokan zokon vehetik a batman fanok közül. Mi azonban ezt meg tudjuk bocsátani a készítőknek. De hangsúlyozom, ezek mi vagyunk. Jó kezdés, igényes cselekmény kibontakozás egy szép lezárással megfűszerezve. Egészségünkre.
 
10. Ez nem játék
És ez tényleg nem az. Mert amit Heath Ledger „művelt” ebben a filmben, az, valami félelmetes, bámulatos, lebilincselő. Amilyen hangokat kiad, vagy ahogy arcával „játszik” az nem mindennapi. Őrület, hogy milyen jól hozta az őrült gyilkos szerepét. Fenomenális, többször visszanézve is. Joker minden színrelépése „élmény”számba megy nálunk, ha még élne…
Christian Bale újra felvehette a Batman ruháját, s megmutathatta, hogy ő az igazi, erre a feladatra. Ám azonban ez nem volt ilyen egyszerű, mert nem csak Heath Ledger, hanem még Aaron Eckhart is tudott nála jobbat nyújtani, vagy jobban teljesíteni. Batman ebben a részben egy kicsit mintha a háttérbe szorult volna. Tudjuk persze, hogy minden miatta történik, és róla szól. De valahogy most Joker és az államügyész karaktere, mintha kiforrottabb lett volna. Ettől eltekintve Bale csinálja azt amit kell, de nem tudunk úgy beszélni róla, mint ahogy azt az első rész során megtettük.
Az államügyész, Aaron Eckhart Joker utáni legjobb játékkal örvendeztet meg minket. Eddigi filmjeiből látszott, hogy nem rossz színész, de itt mintha még ő is egy kis pluszt beletett volna, csak azért is – címmel. Jellemábrázolását, fejlődését is végigkísérjük a darab folyamán, ami ugyancsak szép, szuper volt.
Maggie Gyllenhaal feltűnése és játéka kicsit meglepett. Nem mintha nem lett volna jó, félre értés ne essék, hiszen fényévekkel körözte le ebbéli produkciójával Katie kisasszonyt, csak meglepődtünk, és csalódtunk pozitívan, de nagyon.
Morgan Freeman, vagy Michael Caine zsenialitása most is megmutatkozik. Egy-egy rövidebb jelenetben egyszerűen nem tudnak hibázni. Kedvencek. Jutalomjáték volt ez a javából.
 
11. Szem-fülnek ingere
Zenéjével teszi fel a pontot az i-re a Sötét Lovag. Mely hihetetlen idegtépő és frusztráló, kellő és teljes mértékben megadta a film alaphangulatát. Egyszerűen már ez is félelmetes volt.
A címhez viszonyítva még azt is meg kell/lehet állapítanunk, hogy egyre sötétebb és szürkébb színekkel dolgoznak. A képi világ pedig csodálatos, - persze amennyit láttunk belőle, majd egy jobb odafigyelést megérdemel tőlünk.
 
12. Konklúzió-utószó
A kicsit hosszú lére eresztett mondanivalónk (megérdemelte) után azt hiszem mindenki érezhette, hogy itt nem fogunk negatívumokat találni, vagy keresni, mert ami nincs, az nincs, szerintünk. Így van ez jól, rendjén. A film minden egyes pillanatát élveztük. A batmani csavarok helyén voltak, és így vagy úgy, az összkép/hatás is azt mondatja velem, hogy a jó nagyra felfújt lufi, nemhogy kipukkadt volna, hanem még nagyobbra növekedett, mert a The Dark Knight (TDK) egy fantasztikus élmény lehet mindenkinek, nekünk az volt. Figyelmeztetésképp azért annyit hozzáfűzhetek, hogy vigyázni, hátrébb az agarakkal a pozitív visszajelzéseket, és felhajtást illetően, ne hogy pofára esés legyen a vége. Ám amondó vagyok, ez nem történhet meg, hisz a TDK eddig 2008 legjobb filmje, számunkra, maximálisan megérdemli a tíz pontot, vagy akár annál többet is.
Ezután már csak két kérdésünk lehet: egy, vajon lesz ennél jobb az évben, azaz lesz ami egyáltalán majd megelőzi a Nolan+Bale+Joker triót a szívünkben; és kettő, lesz e harmadik - negyedik, s abban sikerül e túlszárnyalni ezt a remeket, mert nehéz lenne elhinni, hogy van ennél és lesz jobb is? 

Címkék: 10 the dark knight a sötét lovag

A bejegyzés trackback címe:

https://filmkeltes.blog.hu/api/trackback/id/tr46599139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

inmfc · http://calacitra.blog.hu 2008.08.04. 14:12:31

gondoltam ez lesz az első kérdés:)elég egyértelmű a válasz, szerintem...de most nem is ez az érdekes, hanem, hogy jó a film és kész...

dzsoni szánsájn · http://www.halfps.blog.hu 2008.08.04. 19:15:39

hát, ha láttam volna a filmet, akkor az írást véleményezném, de amíg ez nem történt meg, el sem olvasom :)

VVega · https://debugme.eu/ 2008.08.07. 21:05:51

Zseniális, ott a helye a filmtörténelem legjobb folytatásai között. Eyszerűen minden téren nem kevés kört ver a fantasztikusan jó Batman Begins-re.
süti beállítások módosítása