Enchanted

inmfc - 2008.01.04. - 2 komment

Bűbáj /2007/

 

 

Trailer Bővebb infó

 Intro

Mostanában mesés kedvemben vagyok, hisz elővettem újból a jó öreg Dragon Ball-t, mert hát az ember sose nő fel, hiába. És ha az ember már kiskorában is oda volt a mesékért, akkor most se hagyhat ki egy olyan darabot, mint pl. a Bűbájt. Amelyről - teljes megdöbbenésemre - csak jó híreket lehetett olvasni, bárhova is tévedt az ember figyelme, hát nem is kell több nekünk, hagyjuk, hogy előbújjon belőlünk a már említett alvó kisgyerek és átadjuk magunkat Andalúziának és New York Citynek.

A sztori

A történet a mesevilágban/tündérvilágban kezdődik el, ahol Giselle nevű szépséges hercegnőnk egynapi ismerkedés után menne hozzá szíve választottjához, azonban a mesék jól megírt forgatókönyve szerint, ezt a boszorkány nem engedheti meg, - és itt kezdődik az újdonság érték -, elküldi Manhattanbe, azaz a való világba, ahol a  „boldogan éltek kezdetű „ rész nem éppen mindennapi szófordulat. Tehát egy új világban találja magát, ahol egy férfi a kislányával befogadja, persze nem önszántából, és elkezdődnek a furcsábbnál-furcsább események….

Értékelés

Történet

A kezdés már bőven tartogat meglepetéseket, hisz tündérvilágban vagyunk, ez engem meglepett, igaz mindenféle háttérismeret nélkül már azt gondoltam, hogy ez is ilyen animációs dolog lesz, de aztán amint Gisellünk a mai világban találja magát, már elkezdődik a számomra érdekesebb történet.

Hiszen a film középső része több mint jóra sikeredett, nagyon jól eltalált részek követik egymást, azaz, hogy egy hercegnő mennyire tud a mai világban „szóhoz jutni” , érvényesülni, bár már a találkozás pillanatában érezhető volt a végkifejlet, de ebben az esetben eltekintünk efelett. Mert a későbbiekben még szó esik a zenéről, Amy Adamsről, akik sokat tettek azért, hogy ez a darab lenyűgözzön engem. Pedig a Csillagpor után azt hittem, hogy erre az évre kifújt, nincs már több kellemes meglepetés, de hiába továbbra is nézhetjük a jó filmeket. Szóval visszatérve erre a részre, eléggé eseménydús, és hangulatos filinget áraszt, amely az embert is „magával ragadja”. Éljen, gratula.

A befejezésben már mindenkit láthatunk, be kell valljam, hogy ezt egy kicsit már soknak éreztem, a boszi átváltozása, meg a csók, meg mi egymás, ez már túlságosan mesésre sikeredett a végére, de ez nem baj annyira, csak valamennyire a középső rész után, az ember más végjátékra gondolhatott.

Szereplők

Amy Adams kitűnően játszik, és hozza a hercegnő szerepét, azt mondom, hogy egy Golden Globe jelölést minimum megért, a többit majd meglátjuk. De már csak miatta is érdemes megnézni a múvit, mert tényleg egyszerűen profi alakítást nyújtott.

A férfi, Patrick Dempsey, megint csak asszisztált, úgy ahogy azt a Saját szavakban tette, hiába ott Swank, itt meg Adams kisasszony miatt nem tudott túlságosan kibontakozni, és megcsillantani tehetségét…

Rajtuk kívül nekem még a herceg és a mókus volt nagyon jó „telitalálat”, az egész filmben talán a herceg karaktere volt a legmurisabb, hiszen ha nevettél, akkor az ő mutatványai miatt tetted (parasztos rész, buszos, kopogtatásos), vagy éppen mókus barátunk akcióin (vállfás) .

Zene

Hát ami jó, az jó. Említést érdemel egyrészt azért, mert, eredeti filmdal kategóriában jelölést kapott a Golden Globon mégpedig That's How You Know című dalért, másrészt azért, mert a film egyik legfontosabb eszköze, amellyel hat a nézőre. Pompás dalok, annyi szent! Nekem volt szerencsém magyarul hallani, és angolul is, hiszen a Soundtrack nálam a megnézés után kötelező darab volt, és ott van az év legjobb OST - jei között. Jupi.

Stílus

Aki úgy döntene, hogy megszeretné tudni, mi is e film műfaja annak ajánlom, hogy böngéssze át jól ezt a listát: fantasy, romantikus, kaland, vígjáték, animációs, musical. Igen ennyi minden található e filmben, mindenből kapunk egy kicsit, de pont annyit, hogy az ne legyen több a másiknál. Ott a pont.

Pozitívum

Történet zseniális, Adams kisasszony kitűnő alakítása, és hát a zene, a dalok amik önmagukért beszélnek…

Negatívum

Talán a befejezés, de úgy igazából nincs semmi kivetni való dolog.

Outro

Tündérmese hercegnővel, herceggel boszorkánnyal, egy kis mai valósággal, sok énekkel: szóval ez a tökéletes recept, amire úgy néz ki nem csak kint, hanem itthon is vevők vagyunk. Miért ne. Egy ilyen alkotást nem szabad kihagyni. Hisz számomra ez lett a már ki tudja hányadik olyan darab, ami csak úgy a semmiből ért el szenzációs eredményeket, persze nem véletlenül, de ezek után még mondja azt valaki, hogy nem voltak jó filmek 07ben….

Pontszám

9/10

Címkék: 9 enchanted bűbáj

A bejegyzés trackback címe:

https://filmkeltes.blog.hu/api/trackback/id/tr83285162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.01.05. 11:32:49

Nekem is tetszett, bár arra számítottam, hogy másabb lesz a valóság, mint a mese. Erre kiderül,hogy gyakorlatilag a valóság is mese:)

kelemenmarc 2009.01.17. 16:17:55

Számomra ez a film a mai napig az egyik legjobb komédia. 5/4 csillagos nálam.
süti beállítások módosítása