The Hunting Party

inmfc - 2008.03.17. - 3 komment

Rókavadászat

/2007/

 

 
Felirat Trailer Bővebb infó

Intro 

A filmet rendezte és a forgatókönyvet írta Richard Shepard, akinek a nevéhez olyan alkotások fűződnek, mint például The Linguini Incident vagy a Matador, amelyek nem éppen sikereikről voltak híresek, de most 2007-ben visszatér egy akciós, drámás, komédiás egyveleggel tarkított darabbal, amelynek címe The Hunting Party, és olyan szereplőkkel mint a régóta látott Richard Gere, vagy a feltörekvő színész Terrence Howard.

 

Értékelés  

A megtekintéshez úgy ültünk oda, hogy semmi bővebb információnk nem volt a darabbal kapcsolatban, csak legfeljebb a színészek kilétéről volt tudomásunk, és az igazat megvallva talán elsősorban ő miattuk is voltunk kíváncsiak arra, hogy miként állja meg a helyét ez a két színész egymás mellett egy darabban. 

És valahogy az ember elsőre nem is tudta magában hova tenni ezt a párosítást, sőt, gondolok itt arra, hogy műfajilag se tudtuk behatárolni az elkövetkezendő másfél óra történéseit. Talán akcióra gondoltunk, talán valamilyen drámára, némi vígjátékkal, és végül mindegyik stílus imitt amott be is került a film stílusai közé. Pedig a trailer alapján azt hinnénk, hogy ez egy jó kis akciós darabka lesz, de ha azt gondoljuk, akkor nagyon tévedünk.


A történetre rátérve, elmondható, hogy van 3 sajtósunk - azok közül az egyik az operatőr, a kameraman fel akarja keresni a háborús bűnös Foxot Bosznia-Hercegovinában, hogy interjút készítsenek vele, azonban a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy ők azt előre eltervezték, mert a képbe kerülnek a CIA-sok. Azt hiszem az alapsztoriról ennyit lehet és szabad elfecsegnem, de annyit még hozzá kell tenni, hogy a filmben látható személyek, csak kitalált emberek, akikkel való egyezés csak a véletlen műve lehet. És ez vicc? De ami nem vicc, hogy a darab során jó pár poén hallható, látható, amelyekre visszagondolva spoilermentesen iszonyat nagyot ütöttek, a helyén voltak ezek a humorbonbonok, csak akkor itt állnék meg egy szóra, mert a készítők nem igen tudták eldönteni, hogy milyen stílusú darabot adjanak ki a kezükből, ahogy arra már céloztam. És ez tekinthető a legnagyobb negatívumnak a darab során.

Mert amikor már kezdenénk belejönni a röhögésbe, akkor egy percről a másikra, megbicsaklik a forgatókönyv, és főhőseink leállnak, éppen komoly beszélgetésre vetemednek. Aztán amikor ebbe a drámaiba észbe élnék bele magunkat, akkor megint csak képszakadás, és autós üldözés kellős közepébe kerülünk. Szóval talán mindenki ért, mire gondolok. De elsősorban, nem azzal, van a bajom, hogy egy darab sok fajta stílust próbál összevegyíteni egy alkotásban, hanem azzal, hogy ebben itt nem sikerült jól meghúzni a határokat az egyes stílusok között. Na de erről ennyit. Azonban elmondható, hogy az egyes stílusok fejezeti, igen csak jóra sikeredtek, elég csak emlékeznem „csák noriszra”, meg a telefonos jelenetre, szóval azért kijelenthető, hogy nem unatkoztunk a másfél órás játékidő alatt. Hiába azért néha becsúszik egy üresjárat, de ezek úgy igazán nem nagyon jelentenek gondot, nekünk.

Összegezve a forgatókönyv, az alapsztori nem semmi, érdekes, mindenképpen jó pont, de a megvalósítás és a stílusok közötti ugrálás néhány helyen betesz a jól kitalált forgatókönyvnek. Ez van. És néha érzékelhető egy kis „hálivúdi” massza, de ezt is valamennyire már megszokhattuk.

A film pozitívumaként hozható fel még a zene, amely a népi muzsika mellett felvonultat egy kis pop zenét is. És megint elsüthetjük, hogy itt is keveredik minden-mindennel, ahogy azt már megszokhattuk. De igen csak jó pont volt részemről ez, talán a Soundtrack után is nyomozni kezdek, mert egy pluszhallgatást megér.

Szereplők

Richard Gere, Terence Howard, Jesse Eisenberg a nagy hármas, akik beadták derekukat egy ilyen alkotás miatt. És jól tették. 

Talán Terence Howard azért egy kicsit megint megrázta magát(alliteráció), igaz ehhez a tényhez hozzátartozik, hogy bírom Terence-t, jó színésznek tartom, eddig úgy néz ki, hogy sok más fajta szerepkörben is megállja helyét (narrátor), szóval a későbbiekben is gondunk lesz rá.

Aztán Richard Gere, aki talán már kiöregedő félbe van, de itt azért láthatunk egy kicsit a színészi adottságaiból. Jól hozta az eszetlen újságíró szerepet, aki mindig az új és friss hírre vadászik, akár élete árán is.

Majd Jesse Eisenberg, aki ebben a 3asban, a kakukktojás. Hisz ki tudja, hogy került a képbe, de végül is nem volt rossz választás. Megoldotta a szerepét. Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem csak szerepe miatt, hanem kicsit játéka miatt is, azt mondhatjuk rá, hogy zöldfülű.

Pozitívum

Forgatókönyv, RG és TH játéka, zene

Negatívum

Stílusok közti átváltások, üresjáratok, JE játéka.

 

Outro

Bárki bármit mondjon, erre most itt rádobok egy hetest, mint pontszámot, mert megérdemli. Jól szórakoztam másfél óra alatt. Kellemes kis kikapcsolódás és pozitív csalódás volt számomra. Szóval talán az sincs kizárva, hogy még egyszer majd életem során megtekintsem, és ennek hatására csak ajánlani tudom mindenkinek. Leszögezhetem, hogy ez nálam kimagaslik a bés tucatfilmek közül, s árnyékából, és köszönjük Shepard.

 Pontszám

 

7/10

 

 

Címkék: 7 the hunting party

A bejegyzés trackback címe:

https://filmkeltes.blog.hu/api/trackback/id/tr97384700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

· http://filmkeltes.blog.hu/ 2008.03.19. 10:12:45

Mert én mindig kötözködöm, ezért most is fogok. Terrence Howard nem feltörekvő, ő már befutott, ott van a nagyok között (szerintem a Nyomulj és nyerj óta). Egyik kedvencem, és főleg miatta fogom megnézni ezt a filmet.

inmfc · http://calacitra.blog.hu 2008.03.21. 00:13:23

Azt hittem a kritikám miatt?:)

na de Terence-t én is bírom, de számomra még a feltörekvő kategóriába tartozik (elég sok filmet láttam "tőle"), még lehet belőle valaki, csak így tovább...

· http://filmkeltes.blog.hu/ 2008.03.28. 14:55:41

Megnéztem, hát nagyon bejött. Ötletes, leleplező, mindezt vicces formában.
Shepard szatirikus mozija pofátlanul tart görbe tükröt a nagyhatalmak háborús politikájának.
Külön öröm, hogy Gere bácsit "felkarolta" a rendező, de Jesse Eisenberg sem nyújtott rosszat. Howard meg a szokásost hozta.
süti beállítások módosítása