State of Play (2009)

inmfc - 2009.09.04. - 2 komment

Egy sokat látott, megélt 6 részes bbc minisorozat, egy sok-sok plusz kilóval felvértezett Russell Crowe, egy-két rejtélyes haláleset, kíváncsiskodó újságírók, rengeteg információ és kérdőjel, azaz minden megvan kérem, ami egy jó kis feszült, izgalmas politikai thrillerhez (mondjuk együtt: krimihez) is kell, kellhet. Na ezt se gondoltam halálosan komolyan persze, mármint Russell barátunk plusz kilóit igen, de az izgalmakat meg a nagy fordulatokat nem éppen. Az egész onnan ered amúgy, hogy Az utolsó skót (király)rendezője egy bátor illető, aki megmerte lépni azt, hogy a már-már túljáratott, s rendesen kifacsart politikai képkockákat úgy csomagolja s tálalja felénk, hogy abba összeesküvés-elméletet gyártva még valami nézhető dolog is kijöjjön kétórában, a hatból természetesen. Mondom, nem akármilyen bátorság kell ehhez, ebben a mai világban, amikor ez megy végbe nap mint nap élesben, s már senki sem csodálkozik rá. Nincs ebben semmi új, csak a politika, meg a vállalatok, akik s ahogy átveszik, vagy átvették az irányítást már évek óta. Vagy ez mégsem ilyen egyszerű?

 
Röviden arról van szó, hogy semmi sem az ami látszik, ahogy az már csak lenni szokott, hogy minden egyes új információ új megvilágításba helyezi az addig lefestett képet, helyzetet, s mindig történik valami, amivel egyre mélyebbre ássuk magunkat a történetben. Kezdésként meghal a kongresszusi képviselő asszisztense (ergó szeretője), ami elég ahhoz, hogy robbanjon a bomba, hogy az újságírók azonnal ráharapjanak, mint a csalira. S minő véletlen, kérem, van is valaki, aki jól ismeri a képviselőt, az újságírók közül, azaz indulhat is, együttes erővel, az igazság kiderítéséért folytatott harc. De ahogy egyre fogynak a képkockák, úgy lesz egyre sötétebb, homályosabb ez a(z ön)gyilkossági történet. Az pedig csak természetes, hogy senki sem tudott semmiről, a néző meg az újságírók is rácsodálkoznak a másodpercenként bejövő új információkra, hogy mik nincsenek. Az igazi nagy tűzijáték azonban még hátra van - azt mondom…
 
A film egy dologra simán rávilágít számomra. Mégpedig arra, hogy egyszerűen elmúlt az a világ, amikor a filmekben szó szerint megküzdöttek minden egyes csepp információért. Mert itt, persze haladva a korral - érthető, ott terem az, egy szempillantás alatt, úgy, hogy közbe a zsurnalisztának vagy akárkinek még a füle botját se kellett nagyon megmozdítania, így egy perc idegeskedés nélkül megy végbe számára az egész történet. Kvázi, amit ebből ki szerettem volna hozni, az az, hogy ezek a filmek már a gyorsan, relevánsan összeszedett információval dolgoznak, s nem azon, hogy mindezt valahonnan előkerítsék. Ott vannak rá az emberek, a technika, a kapcsolatok, s így kicsit az egész talán varázsát veszti, oda a fene nagy izgalom, egyedül talán - jelen esetünkben - csak a parkolós jelenet mozdítja meg, ébreszti fel a nézőt a nagy információáradatból, amely addigra már szó szerint megfojtotta.
 
Azonban mégis mindezek ellenére kijelenthető az, hogy a State of Play még ha nem is tud semmi újdonsággal szolgálni, de azért a rászabott játékidőt kitölti, pici unalommal, kisebb meglepetésekkel, csattanós már-már túlfeszített befejezéssel, s amúgy jó színészi teljesítményekkel. Bár Ben Affleck eléggé savanyúra vette a figurát, s lehet a szerep ezt követelte meg tőle, de mégis oly nagy érzelmeket nem tudott kiváltani az emberből, hiába volt itt nagy sírás-rívás meg ilyenek. Vele szemben Russell volt az, aki hozta a kötelezőt, meghízva, miközben elhúzták előtte a mézesmadzagot. A régi idők újságírója ő, aki pontos információkat, tényeket akar az olvasó szájába adni, s nem holmi feltételezéseket, pletykákat az interneten például, mint az egyik fiatal kollégája. (ő Rachel McAdams persze, aki jól mutatott a darabban, nem mellesleg)
 
Bár nem tudott mindvégig feszes lenni, maradni, pedig tényleg zúdították ránk a műfaj kihagyhatatlan eszköztárának "fő és mellékkellékeit" állandóan, de azért tisztességgel helytállt a mozi. Egyszer jól fogyasztható darabka ez, csak senki ne várjon nagy izgalmakat, aki meg a politikát gyűlöli, az úgy se áll neki - gondolom. A befejezésre meg jöhet a taps, már akinek, de úgy hiszem voltunk páran, akiknek ez így abban a formában nem okozott meglepetést. A hét pontot azonban nem sajnálom rá, mert komolyan nem aprózták el a készítők. Miért is? Nincs itt szó egy darab szálról, hanem csomóról, mert nincs idő nagyon unatkozni, percről-percre történt mindig valami, amivel azért odaszegezte a figyelmemet legtöbbször, nem mindig, s mert csak sikerült egy évben egy normális, átlagos, olyan klisés tanulságú meg lezárású poltikai thrillert letenni az asztalra. Megvolt, jó volt, többször ezt sem veszem elő szagú lett.

Címkék: 2009 7 state of play

A bejegyzés trackback címe:

https://filmkeltes.blog.hu/api/trackback/id/tr841362823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ottókár 2009.09.06. 13:08:55

Russell tökéletes szerepében,Ben inkább rendezzen,az megy neki,a film fogyasztható ,végig fenntartja érdeklődésünket ,igazi iparos munka!!!! (8) nálam,ha nem a szokásos befejezést választják akkor egy nagy Igent mondanék!

Neo83 2009.09.08. 21:21:42

Nekem is nagyon tetszett!(8) Igazán a feszültség fenntartása és a infók csepegtetése tetszett nagyon.

Jah, és eszméletlen, ahogy az elején a Saabbal beállít Crowe. :)
süti beállítások módosítása