Alien Trespass (2009)

inmfc - 2009.08.02. - 4 komment

Milyen is volt már a régi idők mozija, kérem szépen?  Hát pont ilyen, ahogy azt az Alien trespass lefesti itt nekünk, ebben a másfélórában. Emlékezz: a sok szép pillanat, emlék mellett - mai fejjel - megannyi raklapnyi már-már ordító, szemet szúró, képkocka követett képkockát. Aztán még a színészek sem spóroltak az elemekkel vagy a (mű)díszletek, példának okáért az autós jelenetek büntettek, s büntetnek a mai napig, de nagyon. Bár őszintén megvallva, azért ez akkor olyan tök természetes jelenség volt, mint az alienek állandó potyogása az űrből. Szóval, hiába fogod most a fejed vagy nevezed gagyinak, mert ez már történelem a javából, ami akkor nagy lépésnek tűnt, meg korszakalkotós izé volt, s amivel az embereket megvették, szórakoztatták, „kikapcsolták őket”, akár csak manapság. Na igen, sok minden változott azóta, technikai téren főként, de ki ne lenne már vevő egy ilyen, múltidéző, retro, dejá vu filinget magában hordozó mozira, a nagybetűs modern, globalizációs, agyoncivilizált 21. században?

 
Erre a filmre akkor kifogástalanul működik az a fajta szlogen, hogy aki látott már ilyet az azért, aki meg nem, az pont azért nézze meg, s ne hagyja ki semmi esetre sem. Arról van szó röviden, hogy visszaforgatjuk az idő kerekét az ötvenes évekbe, ahol egy csendes információszegény kisváros mellé lepottyan az űrhajó (nem önszántából) és ebből indul ki a totális őrület, a nagy kalamajka ezerrel. Kíváncsiskodó fiatalok, tapasztalt és tapasztalatlan seriffek, egy álmodozó jány, és egy meteor experte kisvárosi kalandja bontakozik ki a nagy becsapódást követően, amikor a csapból is ez folyik a kocsmában, a templomban…
Azonban nagy veszély fenyegeti őket, hisz a lezuhant csészealj egy nem túl barátságos, egyszemű lénye, mindenkit megtámad, de ez alap, a hab a tortán az, hogy még a vv-t (világvége) is elhozhatja. Persze a rosszfiú mellett megjelenik a jó is az űrből, aki testet ölt, és megpróbálja figyelmeztetni a földlakókat a közelgő „veszedelemre”, s egyúttal megállítani az ellent. Vajon sikerül-e neki? Megmenekülnek-e a lakók?
 
A helyzet a napnál is világosabb: ügyes és nagy húzás volt előhozni a múltat, annak értékeit, csillogó (vagy éppen nem) gyöngyszemeit. Tisztára, mint az ötvenes években, úgy van minden lerendezve a moziban. S hiába a modernkor, új vívmányok, a rávetítések, s az egyéb, fent is említett finom nyalánkságok sem maradnak, maradhatnak már ki. Ilyen az egyik pillanatban még távolban haladó jármű, míg a következő pillanatban már nincs ott... és ilyenek tömkelege még. Így, lehet ezt egy görbe tükörnek tekinteni, úgy ránézni ferde szemmel, nagy mosollyal az arcon, de lehet úgy is, hogy ez már elmúlt, s csak egyszerűen visszahozza azt, egy film erejéig. Nem is lehet pontosan meghúzni a határvonalat a kettő között, egyszerűen csak élvezni kell a látottakat, azt mondom. A történet buta, a szereplők is erőn felül osztják az észt, és a tálalás, a külső is mind-mind tele van a múlt szagával, színével, felvételeivel, jeleneteivel, sorolhatnám még tovább. Azt adja, hozza, amit kell, s amit talán elvárhatunk tőle, semmi többet, de annál kevesebbet se. Persze azt se kell elfelejteni, hogy az alap (mármint sztori) is kicsit ez, kicsit az, kvázi simán ráhúzható két-három film cselekménye, amiből összegyurmázták ezt az egyet. Picit lassú is volt még e mellett, de tényleg nagy okom nem lehet a panaszra…
 
Már az ötlettel megvettek az az igazság, s akkor még amit hozzáadtak tálalással, a megvalósítással, a korhű (haha) ruhákkal, zenékkel, egy hatalmas arc Robert Patrick-kal is, tényleg le a kalappal az Alien Trespass előtt. Ez a b kat scifi mozi meg is érdemli a nyolc pontot. Nagyon jól esett ez most, ez a nagy múlt, időutazás ötvenbe előre, biztos is vagyok benne, hogy tutira élvezték, élvezhették a forgatás minden egyes napját a színészek is, mert annyira fun volt az egész. Ezekkel a szavakkal búcsúzom akkor az év egyik legötletesebb, legeredetibb - régi idők – mozijától, 2009-ben. Terror - the whole family can enjoy.

Címkék: 2009 8 alien trespass

A bejegyzés trackback címe:

https://filmkeltes.blog.hu/api/trackback/id/tr671284226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.08.03. 10:39:33

Szerintem humortalan marhaság volt, próbálták parodizálni a régi idők ufós filmjeit, de nem jött össze. A felénél kikapcsoltam, nézhetetlen vacak volt.
Pedig előtte rákészültem, ittam vagy két pohár borocskát is:)

duckit · http://gonduzo.blog.hu/ 2009.08.03. 13:04:49

@koimbra: Akkor én legalább négy pohárral iszom!!
Pedig belenéztem, és viccesnek tűnik.

Muscle Bear 2009.08.04. 21:38:10

szerintem nagyon szar volt, erőltetett poénok, amin még csak el se mosolyodtam, bánom az időt amit rászántam

Szalka66 2010.05.24. 11:32:15

Nem jól áltatok hozzá. Ez nem vígjáték és nem igazi paródia. Ezen nem röhögni kell hanem mosolyogni, de nem megmosolyogni hanem szívből és jóindulatúan. Az irónia nem mindenkinek jön be és még kevesebben értik.
Persze lehet, hogy egyszerűen korfüggő, hogy ki mit hoz ki belőle.
süti beállítások módosítása