Fired Up (2009)

inmfc - 2009.07.12. - 1 komment

Most komolyan, kinek kell itt a focitábor, a két hét kemény küzdés az elemekkel, az izzadás az overálban, az állandó futások, az ütközetek férfiak közt, amikor van ennek egy könnyebb, habosabb, na meg persze színesebb, sokkal színesebb (árny)oldala is. Mégpedig csajokkal, csajokkal, csajokkal, bombázókkal, csajokkal, azaz szám szerint 300 gyönyörűséggel, akik csak te rád várnak, egyedül te rád. Jobban mondva te vársz rájuk, de ez most egyáltalán nem fontos, hisz az út két irányba halad tovább. Nos, srácok, hogyan döntöttek? Még egyszer vázolom a helyzetet: edzések a fiúkkal vagy mókázás a csajokkal, mindig mással, minden (más) nap? Nem hiszem el egyszerűen, hogy ezt kérdem! Annyira egyszerű a válasz, bárhonnan is vizsgálom a tényeket, a mérleg nyelve mindannyiszor ugyanabba az irányba dől el: pompon tábor kifulladásig – ez kell neked! Én mondom: jól döntöttél. Újra utazunk! U-Utazunk!

 
A fiúk (ketten) tehát nem hezitálnak akkor, amikor látnak egy reménysugarat, egy kiutat arra, hogy a focitábor helyett valami kellemesebbel, valami hasznosabbal töltsék el az idejük nagy részét. S mind emberileg, mind szakmailag egyet értünk velük: hisz, hol kell a fiatalságnak kitombolni magát, és minden másodpercét kiélvezni, ha nem egy pompon támborban, ugye? Nem, ez nem egy rossz vicc, már a fenti statisztika is árulkodó, hogy mennyire komolyan gondolja ezt a hazug, álnok tervet a két fiú. Beépülnek, hazudnak, majd mikor már minden apró puzzle darabka a helyére kerül, akkor csak úgy kisurrannak a hátsó ajtón. A plan a fejben, a fiúk a buszon, majd egy képszakadás, csomó lány előttük, ez nem is lehet más, mint a mennyország. Ennél jobban ezt nem lehet szavakkal leírni, vagy akár csak lefesteni…
 
A Fired Up nem más, mint a következő a sorban, a tucat egy darabja. Miért is mondom ezt? Ismerős: pompon sztori. Ezekkel egyszerűen tele van már a padlás, mindegyik ugyanarra a lemezre, kaptafára készül, évek óta, nincs ezekben benne semmi világmegváltás, csak egy fő verseny, jó és rossz csapat, gondok, majd egy mindent eldöntő végső küzedelem, fight a legjobbak között. Amíg azonban ez megtörténne, addig sok víz folyik le a Dunán, mert egy pár drámai szál bontakozik ki, megjelenik kupidó és beleköp a levesbe, az addigi talán hibátlan hangulatba, forgatókönyvbe. Nincs semmi meglepetés és váratlan, a Fired Up is ugyanezt hozza, szolgáltatja. Bár becsületére legyen mondva a poénokat nem hagyta ott a vágóasztalon, a szép csajokat meg a fain zenéket se.
 
Egy szó mint száz: a forgatókönyv nulla áthúzva. Klisé a négyzeten, klisé a köbön, kliséhegyek, meg ami még ehhez fogható. Kiszámítható limonádé kábé vasárnap délutánra, semmi több. S ez "a semmi több" még jól is elsülhetne, hisz a csillagokat nem érheti el, valamint a magas labdát, ám mégis ugyanabba a hibába esik, mint számos társa, korábban, nem egyszer, s nem kétszer. Behozza a drámát túlságosan is a képbe, ezzel elrontja az addig felépített jó hangulatot. Ezért lehet szidni, meg nem szeretni, azonban egy tény: hiába vannak ott előttünk a sokat látott képkockák, keserű szájízt még így se tud maga mögött hagyni. Már hallom a hátsó sorokból a kérdést: miért?
 
A következő a képlet: megannyi hibája, sutasága mellett tud hangulatot varázsolni. Ez pedig nem egyszerű feladat, egy ilyen lerágott csontú, csapból is folyó, klisékkel meg drámával teli pomponosdi esetében. Ember legyen a talpán, aki ezt érti, de hiába, mert a beszólások, a dumák, a poénok működnek, ülnek, nem is akárhogy. S ez az, ami miatt kicsit kiemelkedik a szokványos pomponos tucatból. Oké, az megint más kérdés, hogy a történet egymaga simán visszahúzza arra a szintre, minden erőlködés nélkül. Viszont a mai világban ennek is már örülni lehet, mosoly költözik az arcodra, néha még felnevetsz, hangosan, és együtt éled át a kínos, rizikós, melegebb pillanatokat hőseinkkel. Ebben nincs hiba…
A film egyik legnagyobb piros pontja a zenéje. Tessék felírni félkövérrel, nagybetűkkel nem az oldal szélére, hanem egyenesen a cím alá és az írás közé, hogy az OST kihagyhatatlan, nem szabad hagyni veszni futni, semmiképpen se. Itt van egy a ki tudja hányból, s csak ismételni tudom magam: tényleg nem akármilyen számokat szedtek össze és nem is akárhányat… Megy ám a moziba is az éneklés ezerrel, a férfihangok megszólalnak, jaj neked.
 
Miután a füleink már „kielégülnek”, akkor jön a pofon, hisz a szem sem marad szárazon, emberek. Nem ér pislogni vagy csak elfordulni, mert ilyen dögös nénik futkoznak ki-be a képernyőre, mondai se kell, ezért akár külön megéri a Fired Up a megnézést. (ja és igen pasik is azért vannak, of course) Persze-persze a játékok már nem annyira lebilincselők, sokszor kudarcot is vallanak egyesek, de jó volt látni a figurát a Paul Blartból vagy csak Ten Inch Hero Tishét, akár.  
 

A Fired Up azt hozza, ami a kötelező. Ezt be is húzza minden küzdelem ellenére. Behúzza annak ellenére, hogy többször megadja magát a drámázás miatt, s ezzel azért jócskán unalom perceket is ad a néző számára. Akit azonban nem rest kiengesztelni azonnal zenével, poénokkal, s gyönyörűségekkel. Erényi és hibái is vannak bőven, lehetne sorolgatni itt még sokáig, de hatosnál többet akkor sem érdemel, túl sok volt ahhoz az üresjárat meg a dráma. Átlagdarabka, tipikus olyasféle, ami pár év múlva majd kocka alakú készülékekben fog landolni hatalmas premier pr-ral beharangozva. Persze ez nem baj, mert egyszer el is megy szódával, elszórakozol rajta, még ha nem is mindig kapcsol ki maximálisan. Végszó: Tigers!

Címkék: 6 2009 fired up

A bejegyzés trackback címe:

https://filmkeltes.blog.hu/api/trackback/id/tr221242692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.07.15. 16:01:12

Hát elég erőltetett volt jó pár poén. Totál klisé volt az egész, ami nem baj, de legalább nevettem volna. A tinik talán a seregnyi nagy csöcs láttán biztos tátják a szájukat, nálam ez egy jó 40 % lenne
süti beállítások módosítása