Goal! III (2009)

inmfc - 2009.07.07. - 5 komment

  Ez nem kihagyott ziccer, ez sokkal rosszabb annál. Csúfos vereség.

Szomorú ezt leírni, de a film, csak címében, nevében tartalmazza, hordozza magán a nagy góloookat, a hatalmas cseleket, és a még műfajhoz köthető személyre szabott egyéni váratlan megmozdulásokat. Szomorú ezt leírni, egy olyasfajta film esetében, aminek ez (lenne) a célkitűzése, kvázi, hogy sok-sok mérkőzést izgulhasson végig a néző, elsősorban a műfaj szerelmese, amint éppen az utolsó pillanatokban dől el a kártyavár, valamely oldalára. Valahogy az egész olyan mint egy hazugság, mint egy csalás: mint amikor eszed a lekvárral megtöltött (=lekváros) péksüteményt, és harapsz nagyokat, miközben nyomozod benne azt a részt, ahol éppen legalább egy fél fogadra való lekváros íz található. De aztán szomorúan veszed tudomásul, hogy ilyen biza’ nincs benne, vagy ha igen, akkor csak nagyon kevés. S hiába is látod a papírra írva, hogy ez meg van töltve gazdagon, a saját szemeddel látod, láthatod, hogy ez nem úgy van. Na valahogy így néz ki ez a recept a Goal III esetében is, ahol semmilyen jó ízt nem lehet megemlíteni, már ha keserű szájízt tényleg nem számítjuk ide.
 
Természetesen az első és második részből kiindulva nem számíthat az ember nagy világmegváltásra, de mégis joggal bizakodhat - az uborkaszezonban - egy jófajta focis filmre, amiben minden benne van, már ami szerintem, szerintünk, a sportág védjegyének számít. Azonban ez a történet nem ilyen egyszerű. Sokkal inkább szól másról, mint a fociról, a gömbölyű tárgyról, annak valamilyen formában kapus mögé, hálóba való juttatásáról. Ez pedig végképp nagy darab pofon a néző, a fanatikus számára, aki tényleg jó mérkőzéseket, körömlerágós izgalmakat akar átélni, akár másfél óra alatt, egy vagy több meccsen, pár percnyi megközelítéséből. Hiszen oké, nem lehet minden félidőt megmutatni, de mégis lehetne erről képet, képkockákat mutatni, mintsem az ismeretlen, ki tudja honnan beesett playerek magányügyeivel, egyén szoc. problémáival foglalkozni, melyek már senkit és semmit sem tudnak meghatni.
 
Mert igen, ha emlékeim nem csalnak, akkor már a második részben is inkább a focistát, mint embert vették elő és tették a középpontba, a gondjaival, a problémáival… emlékszünk rá, ugye? Ergó min megy keresztül a focista, mikor elkapja a hírnév, a csillogás meg ilyenek? Jönnek a klisék: háttérbe szorul a család, a nő, a gyerek és hasonlók, meg előtérbe kerülnek a partyk, jó nők, italozás. Nem újdonság, s nem is kell messze menni, hogy ilyet lássunk, de mégis valami forgatókönyv-szerűség kiolvasható volt a sorokból - nem mint itt. Azaz valami erőlködés, valami zsebkendőnyi vázlatpontos sztori felépíthető nagyvonalakban, a fejben. Pedig tényleg a semmiből való feltörés (talajvíz módjára), a nagybetűs focivilágba nem tűnik nagy kunsztnak, de Rocky óta biztosan tudjuk, hogy az ember képes, simán tud fiatal fejjel a hősért rajongani, vele együtt szenvedni, egészségesen, ahogy azt kell. Nincs ebben hiba, nem úgy mint a harmadikban. Most soroljam?
 
Ami nem megy, azt egyszerűen nem kell erőltetni. Be kell látni, hogy ami rossz, az rossz. Azon nincs mit ragozni, meg megmagyarázni a bizonyítványt. A Goal III. pedig iszonyat rossz lett, de nem olyan, ami annyira rossz, hogy már jó kategória. Hanem a szimplán bűn rossz, amiben keresni kell nagyítóval az értékelhető snitteket, szkénákat. Amikor majd fél óra telik el foci nélkül, akkor lehet csak igazán a fejet vakarni, és elgondolkodni azon, hogy egész pontosan mit is várunk, vártam tőle. Focit, focit, focit. E helyett kaptam: szánalom kategóriával összevágott focimeccseket, melyeket bárki hozzáértő is meg tudott volna csinálni ingyen, ezt borítékolom. Ilyenkor, iylen esetben fordul elő az a furcsa jelenség, hogy az ember már nem is várta a meccseket inkább. Ez utóbbi pedig mindent elárul róla, a filmről. 
Gagyi. Igen az, kérem szépen. B kategória, hát valami olyasmi, ha nem rosszabb. Ez a bukás, amikor a meccsekből kapunk pár percet, de azokat meg nem jut eszünkbe egyszer se visszasírni.  Helyette kapunk az arcba persze emberi drámákat: szerelem és gyerek címszó alatt, de ezek meg annyira harmatosan gyengék, és erőtlenek, hogy nem lehet ezt se értékelni, egyszerűen ha akarnám se tudnám. A szereplőkkel is baj van, de a legnagyobb a forgatókönyvvel van, meg a rendezéssel, de azzal oltári nagy. Ezt a semmit látva, ember legyen a talpán, aki tudja élvezni is legalább egy másodperc erejéig a látottakat. Hajrá!
 
További költői kérdés: a két részen át futatott Santi, aki hős lett a kis lurkó szemébe, az hogy vált mellékfigurává hirtelen? De most komolyan, mert nekem fájt már, hogy ott hátul vonult a sorban a két ismeretlen új fickó mögött, akikről meg halványlila gőzünk sincsen, hogy honnan is pottyantak már ide, a harmadik részbe. Nem tudom felfogni, hogy miért kellett Santi-tól így megválni, mint ha ott se lenne... meredek tény, de még labdába se ért… felfoghatatlan… Szegény színész ilyenkor mit tehet, mert a várat építeni egyedül nem tudja. Nesze neked folytatás, és gól trilógia.
 

Úgy érzem, túl sok karaktert fecséreltem, pazaroltam erre a darabra, amikor egyáltalán nem érdemli meg. Egész végig valahol a felhők felett vagy, ahol közelről látod a villámcsapásokat, amint éppen lesújtanak a darabra, nem egyszer, s nem kétszer. Teljesen kívülállóként végzed, nem érdekel már mi történik a világbajnokságon az angol csapattal vagy sem, csak bambulsz bambán, és azt várod, hogy mikor lép elő megint egy szép csinos hölgy, akiért már nem kell becsukni a szemet, és eltakarni az arcot. De ezt a valamit (filmnek nem nevezném) még ők se tudják megmenteni. Szeretni szerettem volna, akartam is, de ezen nincs mit, s nincs kit. Egy egész pont a jutalma ennek, a Goal III-nak. Ezek után tessék elgondolkozni, hogy megéri-e a pénzét, egyáltalán! Elkerülni nagy ívben.

Címkék: 1 goal iii

A bejegyzés trackback címe:

https://filmkeltes.blog.hu/api/trackback/id/tr711232873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sjbee 2009.07.09. 07:28:50

Én nem is magát a játékot hiányoltam a filmből, mindinkább az eddigi sztori folytatását. Az írásod második felével teljesen egyet tudok érteni, egyszerűen érthetetlen számomra is ez a for.könyv. Most, akkor mi lett Santi terhes barátnőjével - azt gondoltam majd ezt vesézik ki. Ehelyett belekezdtek egy teljesen új sztoriba, vvvvááááhhh!

Jómagam mégsem vagyok annyira szigorú a filmmel kapcs-ban, 1x meg lehet nézni, de a csalódás akkor is egyértelmű. Az első 2 rész nyomába sem ér.

Spoiler:
Nagyon gagyin hatott, h próbálták összemosni az igazi VB-s jeleneteket és a filmhez felvett részeket, nyugodtan eltérhettek volna a valóságtól. Emiatt pl. teljesen kimaradt, h milyen is az, ha egy csapat gyászolja az elvesztett csapattársat, de számtalan példát fel lehetne még sorolni.

ottókár 2009.07.15. 23:43:39

Elpocsékoltam a drága időt erre a szemétre,mert azt sikerült csak összehozni,pedig tudhattam volna ...... szót sem érdemmel.

inmfc · http://calacitra.blog.hu 2009.07.16. 00:38:10

@ottókár: én szóltam :D

@sjbee: van egy olyan sanda gyanúm, hogy a készítők nem is látták az 1&2-t, szóval fogalmuk se volt, hogy mit honnan és hogyan kell folytatni. Ez pedig bárhonnan is nézem: égés.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.07.17. 12:17:41

Én már az első résznél tudtam, hogy a többit már nem fogom megnézni:)

Spawn85 2009.07.17. 14:48:11

Szerintem az első két rész nézhető volt. De így ezt a kritikát olvasva a harmadikrúl...hát...izé...azért asszem majd megnézem.
süti beállítások módosítása