Into the Wild

inmfc - 2008.02.23. - 1 komment

Út a Vadonba 

/2007/

 

 
Felirat Trailer Bővebb infó

Intro 

Igaz történet egy emberről, aki szabad akart lenni, és az is lett. Nem szólt senkinek semmit, csak tovább állt, majd később már azt hangoztatta, hogy Alaszkába megy. És el is ment. Ott volt. Elérte. Elérte, amit akart, miközben a szíve a legmélyén egy érzés kerítette hatalmába, amelyet úgy hívunk szabadság, és amelyet ő, a vadonban, kint a természetben lelt meg.  

Az eredeti történetet még egy bizonyos John Krakauer írta meg életrajzi regényében, amelyből a filmet, ezt a 2007es darabot, Sean Penn (Oscar-díjas színész) rendezett - és írta a forgatókönyvet.

 

A sztori

Christopher McCandless egy fiatalember, aki a civilizált társadalomból kiábrándulva elindul hosszú útjára, hogy megtalálja a szabadságot, és hogy elérjen Alaszkába. Elérjen a vadonba, a termeszétbe, amely számára az igazi szabadságot jelenti. Útja során megismerkedik sok emberrel, akiknek akarva-akaratlanul megváltoztatja az életét.

 

Értékelés 

Az ember, miután megnézi ezt a filmet annyi, de annyi kérdés fogalmazódik meg benne. Ez egy olyan darab, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni, hisz elég csak azt, tényt említeni, hogy igaz történet és a kritikus máris, már szemszögből ítéli meg a dolgokat.

Tényleg így történt, így történhetett? Ez a legelső, ami bennünk felvetődik, és amelyre válasz egyszerű, hiszen a történet elsősorban főhősünk naplójából építkezik, és talán így lehet legegyszerűbb, legvilágosabb és leghatásosabb képet kapni arról, amit Chris átélt, át akart élni abban az időben, a természetben. Nem egy könnyű darab, azt előre leszögezném. Még pár óra elteltével is azon gondolkozol, hogy vajon hogyan és miért, megtehetem –e én, vagy te, vagy bárki, szóval már most a második bekezdésben ajánlomJ

Formabontó értékelésnek lehetnek szemtanúi olvasóim, hisz magam mögött hagyva a szokásos kezdés- közép- és végkifejlet apró, részletes bemutatását, most egy összegzősre sikeredő monológot szeretnék elmondani a látottakkal kapcsolatban.

A történet

A film minden egyes elme pazar. Főhősünk megunva a társadalmat és annak minden kínját baját, úgy dönt útra kel, hogy elérjen a vadonba. A film telis-tele van ugrálgatásokkal az időben, hol a mágikus buszban tartózkodik, hol a pár hónappal azelőtti cselekményeket élhetjük át, a múlt és jelen képei rajzolódnak ki előttünk.

Kitűnően jól megszerkesztett darab érzetét kelti. A napló egyes fejezeteiből láthatja azt a néző, amit egykoron utazónk átélt. Mégpedig, ahogy gyalogolt, ahogy stoppolt, ahogy vadászott, ahogy énekelt, de ezenkívül még sok más mindenben van része annak, aki ezt az alkotást választja a következő filmjének. Szóval némi kitérő után, elmondható, hogy ez a két és félórás játékidő tele van meglepetésekkel, és váratlanabbnál váratlanabb fejleményekkel. Amik igazán meg tudják érinteni az embert. És akkor itt megjegyezhető az a tény, hogy inkább a hatásvadász filmek közé sorolható, tehát nem biztos, sőt, hogy sokaknak el fogja nyerni tetszését, mert olyan igazi izgalom, és történet áradatnak nem lehetünk szemtanúi, de a másik szemszögből nézve, átérezhetjük azt – mint már mondottam párszor, amit utazónk átélt azokban az években. Láthatjuk, hogy kiket ismert meg. És, hogy azok mennyire értettek egyet „filozófiájával”, vagy mennyire nem. Mennyire támogatták, vagy mennyire akarták lebeszélni a tervéről. De mindenképp szerves részük volt abban, hogy eljusson Alaszkába. És akkor itt említhető egyfajta negatívumként, hogy sokszor már érezhető volt, hogy magunk se tudjuk, hogy pontosan a készítők mit is akartak elérni azokkal a mondatokkal, szavakkal, képekkel, eseményekkel, de örömünkre ebből csak egy pár adatik meg a darab nézése során, és be kell vallani, hogy két és félórás játékidőbe ez be le is fér. Nah.

Fényképezés + Tájak = csillagos ötös. És akkor még ide venném a zenét, ha valaki nem tudná GG-n legjobb filmbetét dal kategória győztese lett. Megérdemelte! Na de akkor először a tájak, amelyek néha feledtetnek velünk mindent, és mondhatjuk, hogy néha mindenféle szövegelés nélkül csak a szemünkre hagyatkozunk. És tetszik, amit látunk. De mennyire. Volt részünk sivatagban, vízesésben, hófedtetájban, meg még jó sok mindenben ezen kívül.

Egyszerűen magával ragadó volt. Aztán a zene az is a képek mellett az egyik húzóereje a darabnak. És érdekes kijelentést teszek, de ez az alkotás talán az ilyen tájak, képek és zene nélkül nem lett volna olyan hatásos és akkor ezt most komolyan, gondolom De tényleg, azonnal, de azonnal a Soundtracket ide, de hamar. Gyönyörű.

Szereplők

Emile Hirsch, aki Christ alakítja, nagyon jó produkciót nyújt, furcsállottam is első hallásra, hogy a Szüzet szüntess után ilyen komoly darabban teszi oda magát. És oda tette magát. Teljesen átjött az, amit éppen gondolt, amit látott, amit érzett, és ez csak annyit jelenthet, hogy profi munka részéről, és akkor kíváncsian várom további játékait, igaz fél füllel, olyat hallottam, hogy megint ilyen vígjátékos alkotásban fog szerepelni. Hajrá.

A többi szereplő, azaz nevezhetjük a mellékszereplőknek is, jók voltak. Igazából majd utána lehet nézni, hogy ki mindenki vette ki részét ebből a felejthetetlen alkotásból. Én úgy igazán senkit nem emelnék ki. Hanem azt mondanám, hogy azért nem semmi nevekkel, egy igazán jó ütős gárdával egy igazán jó játékban volt részünk.

Pozitívum

Eh játéka, igaz sztori, tájak, zene

Negatívum

Néha már túl el akart veszni a részletekben, de csak párszor…

 

Outro

Minden ember elábrándozik azon, hogy milyen lehet szabadnak lenni. Ahogy mondani szokták: szabad vagyok, mint a madár. Főhősünk nem csak álmodozott róla, hanem elment egy olyan világba, a vadonba, a természetbe, ahol nem a pénz az úr, ahol az emberek nem csapják be minden egyes nap hazugságaikkal és ahol végre azt tehet amit akar, és amihez senkinek nincs és nem is lehet egy rossz szava sem. Éljen a szabadság! Látni kell, kötelező!

 Pontszám

 


9/10

  

Címkék: 9 into the wild út a vadonba

A bejegyzés trackback címe:

https://filmkeltes.blog.hu/api/trackback/id/tr86351894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dzsoni szánsájn · http://www.halfps.blog.hu 2008.02.23. 23:54:22

hé. ...most néztem, írtam én is :)
amugy nagyon jó, minden szavaddal egyetértek, kiváló film
süti beállítások módosítása